fbpx Ber om uavhengig hpv-evaluering Hopp til hovedinnhold

Ber om uavhengig hpv-evaluering

Tidligere direktør i Kreftregisteret, Frøydis Langmark, mener det må gjøres en ny, uavhengig evaluering av de omstridte hpv-testene.

Frøydis Langmark har hatt en sentral posisjon under hele prosessen rundt innføringen av screeningprogrammet for livmorhalskreft. 
I 2005 ble hpv-testing innlemmet i programmet som et prøveprosjekt.Torsdag offentliggjorde Kreftregisteret en evaluering av hpv-testingen. Deler av fagmiljøet reagerer sterkt på måten evalueringen er utført på.  

Stor uenighet 
Det siste halvannet året har det vært en skarp og følelsesladet debatt om bruk av hpv-tester. Det begynte da Helsedirektoratet foreslo å stoppe all hpv-testing, men møtte sterk motstand. Til slutt satte helseministeren foten ned. Etterpå har hun to ganger grepet inn og stanset direktoratets planer om å ekskludere en av testene. 
Les også: kampen om krefttesten.


Ventet på evaluering 
Norsk gynekologisk forening har rettet skarpe skyts mot den ene testen som er i bruk og kalt den uforsvarlig. Mens mange patologer, som er de som bruker testen i praksis for å stille diagnose, har slått hardt tilbake.  
Argumentet som har vunnet fram, er at hpv-praksisen må evalueres før den endres. Men den ferdige evalueringen ser ikke ut til roe gemyttene.  
- Evalueringen har ikke tatt hensyn til hvordan testene brukes i praksis, sier Bjørn Westre, som leder avdeling for patologi ved Ålesund sjukehus.  
Westre er en av flere patologiledere som i dag sender et brev til Helse- og omsorgsdepartementet og ber om en ny evaluering.  

- Låst situasjon 
Frøydis Langmark har ikke selv lest Kreftregisterets rapport, men mener det er riktig at Kreftregisteret har gjort en evaluering av testene som er brukt i sekundærscreening. 
– Men med den låste situasjonen som har oppstått i fagmiljøene, mener jeg det også må gjøres en evaluering av et internasjonalt miljø utenfor Norge og Norden, sier hun. 
Langmark gikk ut med denne oppfordringen i en kronikk i Dagens Medisin allerede i september. Nå gjentar hun oppfordringen. 

Vil skape tillit 
– Jeg mener vi kan sammenligne denne situasjonen med den som oppsto da mammografiscreeningen skulle evalueres. Da var det også sterk uenighet mellom norske fagmiljøer. Resultatet ble at evalueringen skulle foretas av andre miljøer, utenfor Kreftregisteret, på tross av Kreftregisterets egenkompetanse og pågående evalueringer, sier Langmark. 
– Med den stillingstagen og de leire som har sementert seg i denne saken, er det mest tillitskapende å foreta en evaluering utenfor Norge. Det er et prinsipielt standpunkt. Det beste for landet er at det blir slutt på krigføringen vi har sett i denne saken, og til det trenger vi en second opinion, mener hun.













 






 

 

Det er et prinsipielt standpunkt.

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse