fbpx Inne og ute Hopp til hovedinnhold

Inne og ute

Er det en motsetning mellom å styrke NSFs daglige kontakt med medlemmene og å styrke NSF som samfunnsaktør?

Landsmøtet i NSF vedtok i dag å styrke NSF politisk i fylkene. Det skal gjøres gjennom et prøveprosjekt i tre fylker. Frikjøp av nestlederne i de berørte fylkene skal bidra til å ivareta medlemmene bedre lokalt. Fylkene har opplevd et økt press, både fordi antallet medlemmer de skal betjene har økt, og fordi kontakten med arbeidsgiverne er blitt mer utfordrende de siste årene.

Fylkene har i flere år bedt om flere ressurser, men ikke fått dem. Det avtroppende forbundsstyret så riktignok behovet for å styrke NSFs organisasjon ut mot medlemmene, men tror ikke at frikjøp av nestledere i fylkene er veien å gå. De mente at tiltaket ikke svarer på de enorme utfordringene som NSF står overfor når man søker makt og innflytelse i de organene som eier beslutningene.

Fylkene fikk det likevel som de ville. Prosjektet med tre prøvefylker skal settes i gang neste år og evalueres i 2015, i god tid før neste landsmøte. Dermed led avtroppende NSF-leder Lisbeth Normann er klart nederlag, mens påtroppende leder Eli Gunhild By kan starte på sin periode med et vedtak som hun selv har støttet.

Spenning mellom sentrum og periferi, mellom sentral- og lokalapparat er en klassiker i de fleste større organisasjoner. Det handler som ofte både om makt og om perspektiv. Mens NSF-politikerne i Oslo ønsker seg et best mulig verktøy for å gjøre seg gjeldende på Stortinget, i departementet og direktoratet, er fylkespolitikerne mest opptatt av å nå ut til medlemmene der de bor og jobber.

Inne-og-ute-debatten bør likevel gravlegges når Landsmøtet er over og hverdagen melder seg. Strengt tatt bør det ikke være noen motsetning mellom lokale og sentrale ressurser når NSF søker makt i samfunnet. Det avgjørende er hvilken kompetanse politikere, ledere og ansatte i organisasjonen har når de skal ut i kampen. Antall betyr noe, men viktigere er at organisasjonen disponer over hoder som vet hvordan de skal formulere sine krav for å bli hørt.

Frikjøp av nestledere er ikke gitt til å gi uttelling i så måte, men kan være verdt et forsøk, særlig hvis NSF lykkes med å utnytte sin totale kompetanse på tvers av hele organisasjonen. Det siste bør være et mål uansett, ikke bare i forhold til fylkesleddene men også i forhold til den kompetansen som mange faggrupper har.

Dagens vedtak innebærer et begrenset forsøk, med begrensede kostnader, og bør derfor være til å leve med. For når det kommer til stykket, vil alle i NSF være enige i at det er de politiske resultatene som teller til slutt.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse