fbpx På vakt Hopp til hovedinnhold

På vakt

20 prosent av sykepleierne jobbet mer enn avtalt på siste vakt, og 70 prosent har jobbet overtid de siste fire ukene uten selv å ønske det.

Sykepleiere ved 238 medisinsk og kirurgiske sengeposter har svart på spørsmål om sin siste vakt på sykehuset: 20 prosent sier de jobbet mer enn avtalt.
På godt norsk betyr det at de som har 100 prosent stilling jobbet overtid, mens de som har deltidsstillinger jobbet såklat "merarbeid".

Undersøkelsen er en del av den internasjonale RN4Cast studien (Se faktaboks nederst i saken). Du kan lese hele rapporten hos Kunnskapssenteret.

Les også:Sykepleierne har talt


Varierer fra sykehus til sykehus

Men selv om det totalt var 20 prosent som svarte ja på spørsmålet, er forskjellene store mellom sykehusene.

På sykehuset hvor flest jobbet overtid, var det 37 prosent som svarte ja på spørsmålet om overtid.

På sykehuset hvor færrest svarte ja, var tallet 3,1 prosent.


Fire siste uker

De samme sykepleierne ble også spurt om hvor mange ganger de har jobbet overtid i løpet av de siste fire ukene uten at de selv ønsket det.

På den positive siden, sier 30 prosent av sykepleierne at de ikke har opplevd dette. 70 prosent har opplevd det i varierende grad. (se tabell)

 


 

Fått 900 mail

Lisbeth Normann er ikke overrasket.

- At sykepleiere jobber mer en planlagt, er noe vi får mange meldinger om. Jeg tror det skyldes for lavgrunnbamaning mange steder, sier hun.

Normann har fått over 900 mail etter saken om arbeid oftere enn hver tredje helg.

- Meldingene fra medlemmene er klar: Det er for få sykepleiere på jobb og belastningen på de som er på vakt, er for stor. De orker snart ikke mer, sier Normann.


Reelt bemanningsbehov

Normann mener det er på tide at det gjøres en overordnet gjennomgang av hva det reelle bemanningsbehovet er.

- En slik gjennomgang er aldri gjort så lenge jeg har jobbet i helsetjenesten, og det begynner å bli noen år. Signalene fra medlemmene er at det ikke er samsvar mellom bemanning og oppgaver. Det er signaler man bør lytte til, sier Normann.


Mange vil slutte

Lisbeth Normann sier det er alvorlige signaler hun får fra medlemmer.

- I meldingene jeg får, er det stadig flere sykepleiere som ønsker å slutte. Det er erfarne og dyktige sykepleiere som ikke orker mer. Det er kraftige signaler som bør lyttes til, sier hun.

 

Fakta om RN4Cast

Kunnskapssenteret har det forskningsmessige ansvaret av den EU-finansierte, internasjonale studien RN4CAST. Studien omfatter elleve europeiske land, og NSF har fått adgang til å delta i prosjektet med selvstendig finansiering.
Bakgrunnen for RN4CAST er prognoser for en kommende internasjonal mangel på helsepersonell, og behov for kunnskap om hvordan helsetjenesten kan planlegges for å ivareta pasientsikkerhet med slike framtidige utfordringer.

Kilde:Kunnskapssenteret








0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse