Like vilkår
Sykepleiere i privat sektor kan komme til å streike igjen. Paradoksalt handler det om noe som NHO vanligvis har som fanesak: Like konkurransevilkår.
Arbeidsretten vil trolig i løpet av neste uke behandle spørsmålet om NSF i år kan forhandle om en egen tariffavtale for sine medlemmer i privat sektor. Motparten, NHO, bestrider dette. De mener at Rikslønnsnemda i en kjennelse i fjor satte en stopper for slike forhandlinger i 2011.
Arbeidsrettens dom vil trolig foreligge i begynnelse av februar. Om det blir grønt lys for NSF, kan en ny streik være et faktum noen dager senere. Det vil i så fall være det andre året på rad at sykepleiere, ansatt i privat sektor, kjemper for bedre betingelser.
Politisk
Teknisk sett handler striden om de drøye 200 sykepleierne skal
kunne ha en egen tariffavtale med sine arbeidsgivere, i stedet for
å måtte følge Fagforbundets tariffavtale. Men sakens bakgrunn er
langt mer politisk. Det handler om hva slags lønn og hvilke
vilkår kommersielle helseaktører skal kunne tilby
sine sykepleiere. NSF ønsker å forhindre at private aktører skal
"dumpe" lønningene til sine ansatte for å vinne attraktive
anbudsrunder - i konkurranse med offentlige tilbydere som må betale
tariffestede lønninger.
NHO Service ønsker mest mulig konkurranseutsetting. I et svært omdiskutert notat argumenterer de med at kommunene kan spare store summer på å slippe kommersielle aktører inn i den kommunale varmen. NHO Service mener å kunne dokumentere at prisen som kommunene må betale per sykehjemsplass blir mye lavere. Også for omsorgsboliger og hjemmesykepleien skal regnestykket være positivt for kommunene, ifølge NHO Service.
NSF på sine side er, i likhet med Fagforbundet, mot konkurranseutsetting og privatisering av kommunale helsetjenester. De mener at det er forkastelig at man i anbudsrunder skal konkurrere på bemanning og lønninger. For så lenge kvaliteten på helsetjenestene er fastlagt når kommunene utlyser anbud, er vel det eneste man kan konkurrere om nettopp personalkostnadene?
Umulig
Det er dette striden om en egen tariffavtale for
sykepleiere i privat sektor egentlig handler om. En egen
tariffavtale, på linje med den for sykepleiere i offentlig
sektor, vil gjøre det umulig for kommersielle aktører å kapre
kontrakter ved å skvise sine ansatte.
En undersøkelse som NSF utførte blant sykepleiere i privat sektor i fjor, viste til dels store lønnsforskjeller. På Hovseterhjemmet i Oslo varierte sykepleierlønningene fra 281 000 til 463 000 kroner. En sykepleier med 13 års ansiennitet tjente 53 000 kroner under kommunal minstelønn.
Får NSF gjennomslag for sitt krav om en egen tariffavtale, vil det bli slutt på en slik praksis. Og da forsvinner trolig også private helseaktøres viktigste konkurransefortrinn, håper NSF.
Identisk?
NHO Service er ikke enig i en slik argumentasjon. De mener at
konkurranseutsetting gir økt oppmerksomhet om forbedringer og bedre
resursutnyttelse, ikke bare for de aktørene som er med i
anbudsrunder, men også for ikke-konkurranseutsatte deler av
kommunal tjenesteproduksjon.
Selv påstår NHO Service også at det er lite forskjell i lønnsnivå mellom offentlige og private helseaktører. Sykepleiere har også en lovregulert pensjonsordning som er identisk mellom offentlig og privat drift. At kommunene likevel skal kunne tjene på å gi kommersielle aktører kontrakter, begrunnes derfor utelukkende med at sistnevnte skal være så mye mer effektive enn tjenester som blir drevet med offentlige ansatte.
Større marked
Spør du meg stemmer ikke NHO sitt regnestykke. For NHO Service
handler striden om en egen tariffavtale for sykepleiere først og
fremst om at de øyner håp om et nytt og mye størremarked for
kommersielle helseaktører. Dette er først og fremst en ideologisk
debatt hvor NHO vil få støtte fra Høyre og Fremskrittpartiet.
Men i denne ideologiske striden bruker NHO Service et motsetningsfullt argument: I stedet for å ivre sterkt for like konkurransevilkår for alle tjenestetilbydere - som ville være naturlig for en markedsorientert organisasjon - vil NHO Service nettopp nekte sykepleierne en avtale som sikret at man ikke skal kunne konkurrere på dårlige lønninger.
Hvis NHO Service faktisk tror på sin egen argumentasjon, nemlig at det ikke er lønn som gjør at kommersielle helseaktører kan gi lavere anbud, burde de ikke være redd for å gi sine sykepleiere lønnsvilkår på høyde med de i det offentlige.
Les også Kan gå mot ny sykepleierstreik
0 Kommentarer