fbpx - Uforståelig hpv-hastverk Hopp til hovedinnhold

- Uforståelig hpv-hastverk

Sonja Irene Sjøli i Stortingets helse- og omsorgskomité krever nytt svar fra helseministeren i hpv-saken.

 

Før jul stoppet helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen Helsedirektoratets forslag om å kutte hpv-testing av norske kvinner.

- Slik jeg forstod ministeren, sa hun at hpv-testingen skulle fortsette til det forelå en evaluering. Likevel endrer direktoratet retningslinjene og vil ekskludere en type test. Jeg oppfatter at dette er noe helt annet enn hva hun sa hun skulle gjøre. Det er ikke særlig betryggende.

Sjøli har stilt skriftlig spørsmål til helseministeren og bedt om en forklaring.

 

- Bekymret fagmiljø

Sjøli viser til at det er faglig uenighet rundt hpv-testing.

- Nettopp derfor må testingen evalueres, påpeker hun.

- Mange fagfolk er bekymret over det som skjer, og det er bred støtte for at dagens praksis må fortsette til den er evaluert.

Helsedirektoratet har tidligere begrunnet behovet for endringer i hpv-testing med at dagens praksis kan utsette kvinner for unødig risiko. Grunnen til det er at en type test ikke fanger opp alle hpv-typer som kan føre til kreft. I deler av fagmiljøet er det derimot en oppfatning om at testen direktoratet ønsker å fjerne ikke medfører risiko, såfremt den suppleres med celleprøve.

 

Like trygg

- Helsedirektoratet anerkjenner i et intervju med Sykepleien at denne testen, slik den har vært brukt i Norge i over fem år, er like trygg som andre typer tester. Nå når Helsedirektoratet har fastslått at det ikke foreligger noen større risiko ved bruken av noen hpv-tester fremfor andre, og det derfor ikke kan henvises til en økt risiko, er det uforståelig hvorfor Helsedirektoratet har slikt hastverk med å få innført nye retningslinjer, sier Sonja Irene Sjøli.

Hun viser til anslag om at opp mot 70 kvinner med kreft kan behandles minst seks måneder tidligere ved å bruke testen direktoratet nå ønsker å fjerne.

 

Lang prosess

Direktoratet har i flere omganger forsøkt å endre praksisen med hpv-testing. I sommer foreslo de å kutte den helt ut, for så tidlig i høst å kutte ut bare den ene typen test. Før jul var igjen forslaget å stoppe all testing, men helseministeren satte foten ned og bad om en ny vurdering. Få uker etter endret direktoratet premissene for hvilke tester som skal kunne velges, og utelukker dermed den ene typen.

 

Les mer:

Vil fjerne test som kan hindre kreft

 

Ber helseministeren om hpv-avklaring

 

Midlertidig utsettelse i hpv-saken

 

Hastbehandler omstridt krefttest

 

- Vil forsinke kreftdiagnoser

 

 

Testingen må evalueres.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse