fbpx Krever strakstiltak på Ahus Hopp til hovedinnhold

Krever strakstiltak på Ahus

Akuttmottaket, lungemedisinsk, ortopedisk og øre-nese-hals/gyn-avdelingene sliter mest etter at Ahus fra nyttår fikk utvidet pasientgrunnlaget med rundt 160 000 personer.

Første uken i 2011 begynte rundt 750 nye helsearbeidere på Ahus. Av dem er 216 sykepleiere og 68 spesialsykepleiere. De skal være på opplæring opp til fire uker. Samtidig strømmer pasientene på, fra gamle og nye områder (Alna bydel i Oslo og Follo). Januar er vanligvis hektisk, med influensa, fallulykker og mange lungepasienter. For Ahus har derfor første uken av 2011 vært spesielt hektisk.

Foretakstillitsvalgt for sykepleierne, Kai Øivind Brenden, tok opp situasjonen med sykehusdirektøren på et møte i går. NSF krever at ledelsen skal ta tak i situasjonen på de avdelingene som sliter mest.  Et noe mer langsiktig tiltak partene ble enige om er å utlyse flere sykepleierstillinger. Men også kortsiktige tiltak må til. Brenden ønsker i dag ikke å gå i detalj om hva dette handler om.

De over nevnte avdelingene har akkurat nå flere pasienter enn de klarer å ta hånd om, slår Brenden fast overfor sykepleien.no.

– En slik arbeidssituasjon kan man ikke ha over tid.

 

Lønnsgulrot

NSF og de andre fagforeningene har inngått en ekstraordinær lønnsavtale med ledelsen om høyere timebetaling for de som fyller opp de ledige vaktene i januar. For sykepleiere som vil gjøre en ekstra innsats betyr dette 660 kroner per time, og for spesialsykepleierne 715 kroner per time. En del har benyttet seg av tilbudet. Men det har altså ikke vært nok for at enkelte avdelinger klarer å håndtere pasientstrømmen.

– Avtalen er inngått med de postene som har meldt inn behovet. Det gjelder akuttmottaket og flere sengeposter, og den vil trolig bli utvidet til flere avdelinger, sier Brenden.

 

Stresstest

Akuttmottaket er en av avdelingene som tydelig har merket det økte trykket den første uken.

– Mandag hadde vi 130 innleggelser, videre utover i uken hadde vi i overkant av 140 innleggelser hver dag, det er cirka 100 prosent flere enn i 2010 på vanlige ukedager, forteller direktør for kirurgisk divisjon, Pål Wiik.

– Dette har helt klart vært en stresstest for organisasjonen, med inntil 40 pasienter i akuttmottak samtidig. Men alle har fått rom og blitt fulgt opp. Vi har plassert flere erfarne leger i front og utvidet observasjonskapasiteten.  Vi er derfor rimelig godt fornøyd etter en krevende uke.

Wiik mener noe av grunnen til at det har gått såpass bra er at sykehuset under planleggingen har tatt de ansatte med på å finne løsninger for hvordan den nye situasjonen skal takles.

Dette har helt klart vært en stresstest for organisasjonen

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse