Baklengs inn i fremtida
Mens de fleste har fri, må en god del, som for eksempel politi og sykepleiere, jobbe.
Endelig fredag; ”Gullrekka” på TV venter og du har fri til å kose deg med familie og venner helt til mandag. Slik er det for de fleste som deltar i det norske arbeidslivet, både ansatte og ledere. I tillegg frister stadig flere arbeidsgivere med fleksibel arbeidstid og hjemmekontor, som noen av frynsegodene til sine ansatte.
Men for eksempel politi og sykepleiere må jobbe. De jobber etter unntakene i Arbeidsmiljøloven. Selv om det er lov å jobbe på søn- og helgedager, krever loven at det begrenses i størst mulig grad. I lengden er det belastende både når det gjelder helse og velferd. Derfor er det viktig med forutsigbare og gode arbeidstidsordninger, slik at ulempene blir minst mulig og fordeles på flest mulig.
Frem til 1986 var det vanlig at sykepleiere og annet helsepersonell som jobbet i turnus, jobbet hver andre helg. Etter arbeidstidforkortelsen for 25 år siden ble turnusarbeid med tredje hver helg ny standard i helse-Norge. Mange kommuner, blant annet Fredrikstad, tilbyr sågar hver fjerde helg, som et tiltak for å rekruttere og beholde blant annet sykepleiere.
Nå vil kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS gå 25 år tilbake i tid og ha folk til å jobbe hver andre helg. ”Bytt helg mot heltid” er oppfordringen fra KS. Hvis sykepleiere og andre turnusarbeidere som jobber deltid, skal få hel stilling, er det helgene som må ofres, i følge KS. I politiet, der det også jobbes døgnet rundt, er det hele stillinger og hver tredje helg som gjelder. For ”gutta i svart” er heltid hovedregelen – for ”jenter i hvitt” er det deltid som gjelder. Det aksepterer ikke dagens ungdom – uansett kjønn.
KS har skjønt at det er mange som ønsker å jobbe i hel stilling, blant annet for å kunne forsørge seg, og for å bli god i faget sitt. KS har også skjønt at det er dyrt og ineffektivt med så mange ansatte i små stillinger. Men KS har dessverre ikke skjønt at kommunene må gjøre seg attraktive for å få flinke folk til kommunehelsetjenesten. Det er ikke lurt å true med å redusere velferden til sykepleiere og annet helsepersonell, slik KS nå gjør.
Som leder for over 4.000 østfoldsykepleiere, treffer jeg ofte erfarne sykepleiere som har jobbet turnus i flere tiår. Mange viser til at noe av det mest belastende er å jobbe helg og høytid. Sykepleie er ikke noe 8-4-arbeid. Det er arbeidsintensivt og vi trengs døgnet rundt 7 dager i uken, 365 dager i året. 98 prosent av sykepleierne sier også JA til arbeid hver tredje helg, selv om vi syns at vår innsats på lørdager og søndager er mer verdt enn de 35 kr vi i dag får ekstra pr. time.
Kun 2 prosent av sykepleierne kan tenke seg hyppigere helgearbeid. Det er et klart signal til alle arbeidsgivere som trenger sykepleiere. Skal Regjeringen nå sine helsepolitiske mål og skal samhandlingsreformen lykkes, trenger kommunene flere sykepleiere. Når så mange av de deltidsansatte sykepleierne ønsker å jobbe mer, er det egentlig en drømmesituasjon for en helseminister og en kommune.
I 2008 ble det utdannet 6.000 innen helse- og sosialfag. Samme år sluttet 6.700 i pleie- og omsorgssektoren. I stedet for å sette store ressurser inn på å stoppe lekkasjen og styrke rekrutteringen, vil KS gå baklengs inn i fremtiden med gammeldagse holdninger til heltid og helgearbeid. Tror KS at ungdom som tar høgere utdanning, finner seg i å arbeide etter en standard som gikk ut på dato for 25 år siden?
Vi samarbeider gjerne med et KS som er nytenkende og fremtidsrettet. Da forventer vi gode arbeidstidsordninger også for dem som jobber etter unntaksbestemmelsene i Arbeidsmiljøloven.
0 Kommentarer