fbpx Økt styring med sykehustilbudene Hopp til hovedinnhold

Økt styring med sykehustilbudene

- Vi ønsker sterkere krav til styring av nasjonale tjenester for å øke kvaliteten på sykehustilbudene, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Robin Kåss. 

 

Helse- og omsorgsdepartementet sender i dag ut forslag til endringer i dagens forskrift om godkjenning av landsfunksjoner og nasjonale kompetansesenterfunksjoner ved sykehusene. Det forslås også kriterier for å søke om betegnelsen universitetssykehus.

- Dette er viktig for å sikre gode helsetilbud i Norge, sier statssekretær Kåss.

 

Universitetssykehus

Bakgrunnen for forslagene er endringen i universitets- og høyskoleloven som trådte i kraft 1. august 2009, og som omfatter godkjenning av universitetssykehus.

Betegnelsen universitetssykehus brukes i dag av flere sykehus og helseforetak. Slik bruk skjer på bakgrunn av samarbeid med et tilknyttet universitet, men det er ikke etablert nasjonale retningslinjer eller vilkår for å sikre en enhetlig praksis.

I den nevnte endringen i universitets- og høyskoleloven, er det lagt til grunn at det må søkes godkjenning for å kunne benytte betegnelsen universitetssykehus. Lovendringen innebærer at betegnelsen universitetssykehus bare kan benyttes av virksomhet som er godkjent som universitetssykehus etter nærmere regler fastsatt i forskrift.

 

Nasjonale kompetansesenter

Det andre forholdet som ligger bak forslagene er at det i dag er utviklet ulike modeller for styring av lands- og flerregionale funksjoner og nasjonale kompetansesentre i spesialisthelsetjenesten. Systemene er preget av manglende helhet og dynamikk, og departementet har iverksatt ulike prosesser med sikte på å etablere et nytt helhetlig system for styring.

De regionale helseforetakene har på oppdrag fra departementet – og med utgangspunkt i de nye kriteriene – utarbeidet et helhetlig forslag om hvilke nasjonale tjenester det er behov for i et femårsperspektiv og hvor disse bør lokaliseres.

 

Høringsbrevet finner du HER.

Nye regler for godkjenning av universitetssykehus.

0 Kommentarer

Submitted comments are quality assured before publication. Quality assurance takes place during regular working hours.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse