fbpx En rapport fra gateplan Hopp til hovedinnhold

En rapport fra gateplan

Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN). Foto: Laila S. Berg

Arild Knutsen har skrevet en ny tilstandsrapport om livet på gata blant rusavhengige.

Hva har inspirert deg til å skrive denne rapporten?
 - Da politiet begynte å bli bryskere mot rusavhengige. Og når hjelpetiltakene syntes så vanskelig tilgjengelig. Jeg ble så frustrert at jeg måtte skrive en rapport fra gateplan.

Hvordan er en typisk arbeidsdag for deg?
 - Jeg står opp klokka sju, starter dagen med å besvare email. Drar så ned til sentrum for å dele ut brukerutstyr til folk på gata. Observerer situasjonen, ser etter om det er noen som har særskilte behov og hjelper der det trengs. Drar på kontoret, gjør unna papirarbeid. Jeg er ofte innom hjelpetilbud som 24SJU, Kirkens Bymisjon og =Oslo. Jeg bistår rusavhengige som behøver hjelp til å finne veien dit fordi de selv ikke kan eller klarer.

Hva er det viktigste som skjer akkurat nå?
 - I dag klokken tre er det markering på Jernbanetorget, det er et resultat av rapporten: Helhjertet jaging og straffing, halvhjertet omsorg.
Vi krever at byrådet oppretter et alternativ for rusavhengige. Et brukerrom der alle typer hjelpefunksjoner er samlet på ett sted, inkludert sprøyterom. Heller tilby rusavhengige et sted å være enn å jage dem fra gata.  I praksis betyr det å erstatte den uniformerte knyttede neven, med en åpen hjelpende hånd.

Hva er det nye i rapporten du har skrevet?
 - Hjelpetilbudene blir jaget bort, på samme måte som brukerne blir det. Vi blir truet med at de ikke bare skal ta oss, men at de skal ta oss hardt. Vi opplever at politiet skriker til oss uten å ha kommet i dialog på forhånd.

Hva inspirerer deg mest i ditt arbeid? 
 - Kampen mot urettferdighet.  Alle mennesker har samme iboende verdighet.

Hvordan kan rusavhengige best hjelpes?
 - Individuelt. Alle rusavhengige har forskjellig behov, og de har en stor porsjon ressurser. Utfordringen er å få et samspill mellom våre og brukernes ressurser for å få en positiv utvikling. I dag behandles alle som en gruppe, da går det nødvendigvis galt.

Hva er drømmejobben?
 - Jeg vet ikke, har jeg det?  Jeg håper at når vi vinner denne kampen, kan vi begynne å kjempe en ny kamp, mot våpen!


Ukensn navn:   Arild Knutsen
Født:                På Stovner i Oslo 18 mars 1969
Yrke:                Leder i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN)
Bor:                  Oslo

 

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.