fbpx 2010 et historisk vendepunkt for likelønnskampen Hopp til hovedinnhold

2010 et historisk vendepunkt for likelønnskampen

Fortsatt er det noen som ikke har forstått hva likelønn egentlig handler om.

Lønnsforhandlingene er i gang og 2010 kan bli et historisk vendepunkt for sykepleierne, og andre som jobber i kvinnedominerte yrker. Fortsatt er det noen som ikke har forstått hva likelønn egentlig handler om.

I løpet av de 10 neste årene vil vi trenge ca 8000 nye sykepleier årsverk for å dekke behovet. Hvordan har regjeringen tenkt å løse denne utfordringen? I realiteten betyr dette at hver 2 eller 3 nordmann som fullfører videregående skole må velge å bli sykepleier. Er dette realistisk? Tvilsomt. Ikke bare er sykepleieryrket dårlig betalt, vi skal også tjene mindre enn det andre yrkesgrupper gjør, selv om de har tilsvarende lang utdanning. Er dette med på å rekruttere nye sykepleiere? Enda mer tvilsomt.

I tillegg er de nye pensjonsreglene også lite kvinnevennlig. Nå skal det lønne seg å være lengst mulig i arbeid. I praksis medfører dette at det ikke nødvendigvis lønner seg å ta utdanning, med mindre jobben du utdanner deg til er svært godt betalt. Og det lønner seg enda mindre å få barn. Menn har en mulighet som ingen kvinner har – å bli forelder uten svangerskap, fødsel og amming. I tillegg til å utjevne lønnsforskjellene bør det således innføres seks timers arbeidsdag med full lønns- og stillingskompensasjon. Dette vil gi et betydelig lønnsløft for mange kvinner, og vil føre til at flere kan stå i arbeid til pensjonsalder.

Hvem vil i fremtiden kaste bort tiden på å utdanne seg, om ikke lønningene er til å leve av?

I følge KLP vil det i 2050 være 1.8 yrkesaktive pr. pensjonist. Mitt spørsmål er da : hvor mange av disse 1.8 er utdannet som sykepleier?

Som et paradoks til dette skjæres det nå ned på antall sykepleierårsverk i offentlig sektor, og private formidlere står i kø for å dekke et økende omsorgsbehov. Kvalitetsmessig er dette en tragedie for pleie og omsorgssektoren, og det truer arbeidsplasser og lønns og arbeidsvilkårene i seriøse bedrifter.

Som et godt eksempel på dette er NHO Service som vil gi sykepleiere dårligere lønns- og arbeidsbetingelser enn de har i andre private bedrifter (slik som HSH) eller i offentlig sektor. Slik sparer NHO bedrifter penger, og kan utkonkurrere andre private og offentlige aktører - på bekostning av sykepleierne.

Detter er sosial dumping hvilket er ulovlig i Norge, men innenfor typiske kvinneyrker er det tydeligvis fortsatt fritt frem. Og staten trer nå frem som den største synderen av dem alle.

Ved å pålegge tvungen lønnsnemnd fratok staten sykepleiere i privat sektor retten til å streike tidligere i år, men kampen er ikke over ennå, vi kan ikke akseptere at sosial dumping blir legalisert i pleie og omsorgssektoren.

Det er politikernes ansvar å sikre at syke og eldre i fremtiden ivaretas av kompetente fagpersoner. Skal vi rekruttere og beholde høyt kvalifiserte sykepleier, må arbeidsgiverne og staten ta ansvar og snu mindrelønns utviklingen NÅ!.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse