fbpx Feil i nye DIPS Hopp til hovedinnhold

Feil i nye DIPS

Helse Nord RHF fant feil i journalsystemet DIPS. Ord risikerer å falle ut ved digital diktering. 40 000 epkriser er sendt ut. Helse Nord gjennomgår 1000 journaler for å se om de finner feil.

Helse Nord har informert helsemyndigheter og de andre helseregionene om feilen. Nå jobber de for å få rettet opp feilen i DIPS, og gå igjennom 1000 journaler for å sjekke om det er sendt ut epikriser med feil.

Informasjonsdirektør i Helse Nord, Kristian I. Fanghol, sier til Sykepleien at all ny fakta vil bli lagt ut på hjemmesiden etter hvert.


Ord faller ut

Den nye versjonen av DIPS ble tatt i bruk av de fleste helseforetakene i Helse Nord i desember ifjor.

- I denne versjonen kan det skje at ord ikke blir registrert ved digital diktering når en gjør flere operasjoner i datasystemet samtidig. I praksis betyr dette at lyden i diktatet i noen tilfeller forsvinner dersom man samtidig henter opp andre skjermbilder på datamaskinen mens diktering pågår. Slik kan i verste fall deler av eller hele ord faller bort, står det i Helse Nords presssemelding.


Varslet andre


Helse Nord har brukt det nye systemet på 40 000 diktater. Andre Helseforetak bruker også DIPS. Derfor ha Helse Nord varslet både Helse- og omsorgsdepartementet, Helsetilsynet og de andre regionale helseforetak om saken.

- Har dere fått meldinger fra andre helseforetak som har oppdaget det samme?

- Nei. Men vi oppdaget dette for to dager siden, så det er tidlig enda. Vi har heller ikke fått meldinger om at det finnes noen feil i de 40 000 diktatene som er sendt ut, sier Fanghol.
 

Satt igang tiltak

Helse Nord har satt igang følgende tiltak: 

  1. Alle brukere av DIPS må ikke hente opp andre skjermbilder mens diktering pågår.
  2. Kvalitetssikringen av notater før utsendelse må være meget god.
  3. Det gjøres en gjennomgang av inntil 1000 utsendte notater/epikriser i perioden for å se om det forefinnes avvik.
  4. Nasjonale helsemyndigheter, Helsetilsynet  og øvrige regioner er varslet. Dette for å sikre at andre helseregioner med samme programvare gjøres oppmerksom på svakheten og kan gjøre korrigerende tiltak.
  5. Alle samarbeidspartnere varsles.
  6. Det arbeides i dialog med DIPS for å utbedre svakheten.

- Når er dere ferdig med å gå igjennom de 1000 journalene?

- Det vet vi ikke enda. Nå jobber vi med å få alle fakta i saken på bordet. Så snart vi vet noe nytt, informerer vi om det på nettsiden, sier Fanghol.


Følger med i Sør-Øst

Helse Sør Øst er informert om saken av Helse Nord.

- Hva har dere gjort?

- Helse Sør-Øst har forsikret seg om at alle våre helseforetak og sykehus som vi har avtale med, er informert om problemene som Helse Nord har oppdaget. Vi følger saken videre tett i samarbeid med Sykehuspartner (som leverer IKT-tjenester til helseforetakene) og holder helseforetakene fortløpende orientert, sier Anne-Brit Bøe i Helse Sør- Østs kommunikasjonsavdeling

- Vi har ikke fått informasjon om at dette er problemer som har rammet noen av våre helseforetak, sier Bøe.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse