Sykepleierne tror de plages av stress
Over halvparten av norske sykepleiere i jobb sier de plages av stress. Men helseplagene de rapporterer er mye mindre enn for gjennomsnittet i befolkningen.
Synovate har nylig intervjuet 300 sykepleiere fra Østlandet, Vestlandet og Midt-/Nord-Norge for Sykepleien.
258 var i arbeid, de resterende under utdanning. 55 prosent av dem som arbeider og 32 prosent av dem under utdanning rapporterer at de i meget eller ganske stor grad har følt seg plaget av stress på jobben den siste måneden. Totalt har 49 prosent følt seg plaget.
Aller mest plaget er de kommunalt ansatte, hvor 64 prosent svarer bekreftende, mens tilsvarende gjelder 50 prosent av de sykehusansatte. Jo eldre sykepleierne er, jo mer føler de seg plaget av stress. 40 prosent av dem under 35 år har følt seg plaget, mens 58 prosent av dem over 50 år har følt det samme.
Det er mer vanlig med stressplager blant sykepleiere på Østlandet (55 prosent), minst blant dem på Vestlandet (39 prosent). Følelsen av å være plaget av stress er nokså likt fordelt blant dem med lederansvar kontra dem uten lederansvar.
Arbeidspress
Det er signifikant flere under 35 år, blant dem som bor i Midt-/Nord-Norge og blant dem uten lederansvar, som blir stresset av for dårlig bemanning.
Hyppige omstillinger er en signifikant større stressfaktor for sykepleierne over 50 år (16 prosent), blant dem som bor på Østlandet (11 prosent) og blant sykehusansatte (12 prosent) enn hos gjennomsnittet (7 prosent).
På Østlandet er det også flere som angir dårlig ledelse og krevende pasienter som årsaksfaktorer sammenlignet med gjennomsnittet.
Dårlig ledelse er det i gjennomsnitt 7 prosent som angir som årsak og 6 prosent oppgir konflikter med eller mangel på støtte fra ledelsen.
Slitne, urolige og søvnløse
De ansatte i kommunen rapporterer signifikant oftere dårlig humør sammenlignet med gjennomsnittet, mens bare 2 prosent av kollegene i sykehussektoren sliter med dårlig humør. De som signifikant rapporterer mest hodepine og dårlig humør, bor i Midt- og Nord-Norge.
De over 50 år sliter mer med søvnløshet enn de yngre. De eldre har også vanskeligst for å si hvordan stressfølelsen har gitt seg utslag, 19 prosent av dem vet ikke hvordan de føler seg plaget.
Dette har også de kommunalt ansatte vanskeligheter med - her er det 16 prosent som ikke vet, i motsetning til 7 prosent av de sykehusansatte. Kardinaltegnet på at den negative spiralen med stressplager har kommet langt - en følelse av hjelpeløshet eller en følelse av håpløshet - ble bare rapportert av henholdsvis 2 og 1 prosent i gjennomsnitt.
- Artige tall!
- Dette var artige tall! 55 prosent er plaget av stress uten egentlig å vite hvordan de føler seg plaget, samtidig som de faktisk har mye mindre plager enn normalbefolkningen, sier Anette Harris, sykepleier, forsker og stipendiat ved Uni helse i Bergen.
- Dette viser vel bare at «stress» er et ullent begrep som brukes om så mangt og at stress faktisk kan være bra for helsen. Må si at jeg egentlig er overrasket over at de er såpass friske som de er, fortsetter hun.
Harris sin kollega ved samme sted, professor og stressforsker Holger Ursin, sier undersøkelsen viser at sykepleierne rapporterer både tretthet, søvnproblemer, humør og særlig hodepine og muskelsmerter langt under gjennomsnittet av den norske befolkning.
- De er altså en flott del av det norske folk, med viktig og utfordrende arbeid med til dels vanskelige problemer, men du verden så godt de greier seg! Det bør de få tilbakemelding på, sier han.
0 Kommentarer