fbpx Ny Ali-sak? Hopp til hovedinnhold

Ny Ali-sak?

Brukte politiet unødvendig makt? Var det feil av AMK å innvolvere politiet? Kunne kvinnen vært reddet? Er dette en ny Ali- sak? Spørsmålene er mange.

- Vi holder nå på å gå igjennom alle logger for å kartlegge nøyaktig hva som har skjedd, sier kommunikasjonsrådgiver ved Ullevål, Alf T. Bøhler.

  Dette er saken:
En 63 år gammel kvinne fikk hjertestans på Tøyen i Oslo. Pårørende ringte 113. AMK sentralen vurderte situasjonen med de pårørende som truende og ringte politiet. Pårørende ble lagt i bakken i håndhjern utenfor leiligheten. Kvinnen med hjertestans døde. Om det kunne vært forhindret, eller om AMK og politiet handlet riktig, skal utredes videre.
Hva skjedde egentlig under utrykningen til Tøyen søndag?

Flere medier har vist opptak fra hendelsen som kan tyde på at politiet reagerte for voldsomt mot fortvilte pårørende.

Samtidig har AMK- sentralen ved Ullevål gitt opplysninger om at de pårørende var truende allerede i telefonen.

Leder av Invandrerrådet, Akenathon De Leon, mener dette er en ny Ali- sak.

- Det hjelper ikke at du heter Ali når du ringer ambulansen, sier han til Dagbladet.noGår igjennom logger


- Vi holder nå på å gå igjennom alle logger for å kartlegge nøyaktig hva som har skjedd, sier kommunikasjonsrådgiver ved Ullevål, Alf T. Bøhler.

Sykehuset vil selv legge ut informasjon på sine nettsider, når de har nye opplysninger.

- Etter at vi har gått igjennom alle loggene, sender  vi det til Fylkeslegen i Oslo/Akershus, hvor fylkeslege Petter Schou overtar saken, sier han.

Det er hittil uklart om kvinnen som døde av hjertestans kunne vært reddet dersom polititet og ambulanse hadde handlet annerledes.


Hvem kom først?

Det er også uklart hvem som var på plass først.

- Var politiet der før ambulansen, eller omvendt?

- Det vi har funnet ut, er at ambulansen var på plass før politiet. Ambulansepersonellet opplevde situasjonen som truende og rygget 40 meter tilbake og ventet på politiet, sier Bøhler.


Forskjellige historier

De pårørende forteller en historie i media, mens politi og helsevesen har en annen oppfatning av hendelsesforløpet.

Det er blant annet hevdet at pårørende kom med drapstrussler, noe de pårørende selv nekter for.

Hva som er riktig og hva som er galt i saken, vil først bli kjent etter at fylkeslegen er ferdig med saken, eller at alle logger blir offentliggjort.

- Vi synes dette er en trist sak for familien som er involvert, og er lei oss for at situasjonen ble som den ble. En gjennomgang av denne saken er i alles interesse, sier Terje Strand, stedsfortredende leder ved Prehospitalt senter, Oslo universitetssykehus i en pressemelding.

Sykehuset sier de tar det til etterettning at de pårørende har anmeldt saken. Sykehuset vil bistå politiet i den videre etterforskningen.

 

  Her er sykehusets forklaring:
Ambulanseutrykningen på Tøyen søndag gjennomgås nå av ledelsen ved Prehospitalt senter på Oslo universitetssykehus. Sykehuset ønsker å finne ut hvordan situasjonen kunne utvikle seg slik at den ble ansett som så utrygg for de involverte at politiet ble kontaktet.

Alle detaljer er ikke på plass enda, men ledelsen er i full gang med å undersøke hva som skjedde da AMK (Akuttmedisinsk nødtelefon) fikk oppringing fra pårørende om at en kvinne trengte akutt, medisinsk behandling. Dette er en tidkrevende prosess, men så snart saken er klargjort, vil Fylkeslegen i Oslo og Akershus få en full redegjørelse fra sykehuset.

- Omstendighetene rundt hendelsen på Tøyen anses som så spesiell at vi nå har en grundig gjennomgang av innholdet i kommunikasjonen mellom innringerne og AMK. Vi stiller oss nå spørsmål om hvordan situasjonen kunne utvikle seg slik at vårt personell følte seg så utrygge at politiet ble tilkalt, som igjen førte til at vi brukte lengre tid på å komme frem til pasienten, sier Terje Strand, stedsfortredende leder ved Prehospitalt senter, Oslo universitetssykehus i en pressemelding.

AMK mottok først henvendelse om saken klokken 11.32. Det var flere telefoner om henvendelsen. Ambulansen ble bestilt for akuttoppdrag klokken 11.38.  Situasjonen ble av AMK oppfattet som utrygg og politiet ble derfor anmodet om bistand. Meldingen om dette ble gitt personell på ambulansen, som avventet å rykke frem til pasienten inntil politiet meldte at de hadde kontroll på situasjonen. Ambulansepersonellet var fremme hos pasienten klokken 11.56. Pasienten var da livløs. Gjenopplivingsforsøk var da iverksatt av politiet. Ambulansepersonellet tok over, men pasienten ble erklært død på stedet.

Bildet av situasjonen er fortsatt uoversiktlig, da mange ulike samtaler skal kartlegges. Det vil ta tid å identifisere og gjennomgå disse samtalene, eller lydloggene, i forbindelse med hendelsen. I det aktuelle tidsrommet hadde AMK over hundre andre henvendelser.

I tillegg til arbeidet med kartlegging av lydloggen, har ledelsen ved Prehospitalt senter en gjennomgang med de involverte medarbeiderne, og ønsker i tillegg en dialog med de pårørende for en gjennomgang av hendelsen.

Hva mener du?

 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse