fbpx Sykdomsbilde i endring Hopp til hovedinnhold
Svineinfluensa del 4

Sykdomsbilde i endring

Helsemyndighetene i USA mener at svineinfluensaen utvikler seg mer alvorlig. - Det er fordi det blir flere eldre som smittes, sier Folkehelseinstituttet i Norge.

WHO har oppgradert pandemibredeskapsfasen til alarmnivå fem, som er det nest høyeste nivået. I tillegg har Centers for Disease Control and Prevention (CDC), som tilsvarer Folkehelseinstituttet i USA, nå oppjustert de amerikanske sykdomstilfellene av svineinfluensa til 91 i ti stater. Antall dødsfall ligger fremdeles på ett. Det var den to år gamle mexicanske gutten som kom til Texas for å få behandling, som døde.
"De nyeste sykdomstilfellene samt det rapporterte dødsfallet foreslår at et mønster av mer alvorlig sykdom assosiert med dette viruset kan være under utvikling i USA", skriver senteret på nettsidene sine.
- Det er jo nesten det motsatte av hva dere sier i Norge?
- Ja, men det er en naturlig utvikling, sier Bjørn Iversen, overlege ved Folkehelseinstituttet og forklarer:
- For Mexico har vi ingen pålitelige tall, men utenfor Mexico har det inntil nylig vært flest unge som har fått sykdommen, fordi de reiser mer enn eldre. Fordi de er unge, har sykdomsforløpene også vært milde. Når sykdommen nå begynner å smitte utenfor Mexico, ser vi at flere eldre smittes, og forløpene blir derfor mer alvorlige.


 

40 prosent sykefravær
Helseminister Bjarne Håkon Hanssen (bildet) var til stede på dagens pressekonferanse og sa at svineinfluensaen nærmer seg sakte men sikkert Norge. Han beroliget etter at WHO-direktøren Margareth Chan i går advarte om at svineinfluensaen var en trussel mot menneskeheten.
- Menneskeheten vil nok bestå etter dette, men vi vil alle bli berørt, direkte eller indirekte, sa han.
Hanssen påpekte at de ikke har en sterk frykt for at svineinfluensaen vil gi mange døde, men derimot fryktes mange syke.
- Vi er ikke immune mot svineinfluensaviruset slik vi er mot sesonginfluensaen, derfor vil flere bli syke, sa Hanssen.
Bjørn Iversen sier en pandemi kan gi 20 prosent sykefravær, men hvis man regner med alle dem som må være hjemme for å pleie de syke, kan det komme opp i 40 prosent.


 

Vaksineproduksjonen venter
Selv om Verdens helseorganisasjon (WHO) har oppjustert pandemifasen til nivå fem, har organisasjonen ennå ikke bedt vaksineprodusentene om å skifte fra å produsere vanlig sesonginfluensavaksine til å produsere pandemivaksine, som skal hjelpe mot svineinfluensaviruset A (H1N1).
- Det vurderes fortløpende i forhold til epidemiologi og utbredelse av pandemien, og er ikke nødvendigvis avhengig av de ulike fasene, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til Sykepleien.
Fra produksjonen er i gang, vil det ta opptil seks måneder før Norge får vaksine.


 

Hvilken medisin hjelper?
Men det finnes antivirale midler (piller, flytende eller inhalasjon) som er lindrende og forkorter sykdomsforløpet hvis de tas innen de første 48 timene. Totalt finnes det fire typer antivirale midler i Norge: oseltamivir, zanamivir, amantadin og rimantadin, men de to siste er svineinfluensaviruset resistent mot. Dermed er det bare kapslene oseltamivir (Tamiflu) og inhalasjonsmidlet zanamivir (Relenza) som kan brukes.
I USA anbefaler CDC at disse midlene både tas behandlende og forebyggende, men i Norge har myndighetene bestemt at de kun skal tas som behandling etter påvist influensa.
- Hvorfor får vi ikke ta medisinen forebyggende i Norge?
- Da ville vi spist opp lageret. Vi må være trygge på at alle som er syke får, sier Iversen fra Folkehelsa.
- Så det er knapphet som er årsaken. Hva med frykt for utvikling av resistens?
- Det vet vi ikke så mye om, men jeg vil tro det er litt som med antibiotika at hvis du knasker det til og fra, så er det ikke bra, sier Iversen.


 

Forebyggende behandling
I går skrev Sykepleien at det bare er to grupper som vil få antivirale midler forebyggende her til lands: Pasienter med risiko for alvorlige komplikasjoner og helsepersonell som har vært uheldige og blitt utsatt for smitte. Det var helsedirektørens beskjed på pressekonferansen. Men Iversen legger til at også husstandsmedlemmer med risiko for å utvikle komplikasjoner vil kunne få. Altså de som lever sammen med en som er smittet med svineinfluensa. Den siste gruppen vil innebefatte følgende:

* Personer som er 65 år eller eldre
* Voksne og barn med alvorlige luftveissykdommer, spesielt personer med nedsatt lungekapasitet
* Voksne og barn med kroniske hjerte/karsykdommer, spesielt personer med alvorlig hjertesvikt, lavt minuttvolum eller pulmonal hypertensjon
* Voksne og barn med nedsatt infeksjonsresistens
* Voksne og barn med diabetes mellitus (både type 1 og type 2)
* Voksne og barn med kronisk nyresvikt
* Beboere på alders- og sykehjem

 

Medisiner til en tredel
Norge har 1,4 millioner pakker med Tamiflu på lager og har bestilt ytterligere 100 000 kurer med barnestyrke. Det er også bestilt 200 000 antibiotikakurer til bruk ved komplikasjoner som for eksempel lungebetennelse.
Bjørn Iversen bekrefter at det har blitt kjøpt inn 20 000 doser Relenza mens ytterligere 200 000 doser er ønsket uten at leverandøren har kunnet love levering.
Med helseministerens ord i bakhodet om at mange fler enn normalt vil bli syke, skjønner vi at det her tegner til å bli kamp om reseptene.


Her kan du lese hva CDC rapporterer fra USA om svineinfluensaen

Her kan du lese om WHOs ulike faser i pandemiberedskapen.

Her kan du lese kronikken til sosiolog og skribent, Terje Carlsen

Vi er ikke immune mot svineinfluensaviruset slik vi er mot sesonginfluensaen, derfor vil flere bli syke.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse