100 000 til barna
– Vi er glade, og ikke minst er foreldre og unger glade, sa en lettere sjokkert vinner av lesernes smartpris, Britt Helen Haukø, på prisutdelingen i går. Fire ulike smartpriser ble delt ut.
Les også: Smarte ideer prisbelønnet
Vinnerne av Sykepleiens konkurranse Smartprisen 2008 ble hyllet på et arrangement på Ekebergrestauranten i Oslo.
– Det er viktig å vite hva sykepleiere mener om hverandre, og at sykepleiere anerkjenner og skryter av hverandre, sa Norsk Sykepleierforbunds leder Lisbeth Normann, som delte ut hovedprisen til Britt Helen Haukø ved Sykehuset Namsos.
Haukøs bidrag, "Barnas time", er et tilbud til psykisk syke og
rusavhengige foreldre og deres barn. At hovedprisen gikk til et
opplegg for utsatte grupper, som barn og unge, syntes Normann var
gledelig.
Haukø har nå skrevet bok om prosjektet. Den kommer til våren.
I takketalen fortalte hun at ideen har hatt en trang start. Men hun har oppnådd å få prosjektmidler og videreutviklet opplegget.
– Vi har strevd med holdninger som har festet seg veldig godt, og møtt mye motstand. Av det kan man miste motivasjonen, men så er det små drypp som støtte fra kollegaer, som gjør at vi fortsetter, sa hun.
Tre fagpriser
De tre andre vinnerne, med priser på 50 000 kroner hver, var utpekt av en variert sammensatt fagjury etter et grundig jurymøte tidlig i januar.
– Vi har hatt gode diskusjoner om hvert enkelt bidrag, fortalte jurymedlem Gudrun Grindaker.
– Det var mange gode kandidater, jeg skulle gjerne gitt alle en pris, sa jurymedlem Katrine Bjåmer.
De to har deltatt i juryarbeidet for første gang. Juryen kom likevel frem til solid enighet om de tre vinnerne: fagprisen, pris for beste urealiserte idé og beste idé fra kommunesektoren.
Katrine Bjåmer jobber som fagutviklingssykepleier i hjemmetjenesten i Sandvika i Bærum kommune, Gudrun Grindaker er direktør i KS Arbeidsgiverutvikling. Ellers besto juryen av fagsjef Mette Dønåsen i Sykepleierforbundet, intensivsykepleier Knut Dybvik ved Nordlandssykehuset, Egil Høyem fra Innovasjon Norge og anestesisykepleier Terje Anderssen ved Rikshospitalet.
Trakk vinnerforslaget
Terje Anderssen fortalte at det virket som flere av kandidatene
hadde liten tro på sin egen idé.
Et eksempel er vinneren av beste urealiserte idé, Nina Rødsmoen
(til venstre). Hun trakk tilbake forslaget "Løftekladden" da
Sykepleien skulle presentere ideen i bladet i høst, men lot seg
overtale til å ha den med likevel. Det resulterte i en pris på 50
000, og mot til å fortsette arbeidet.
– Den første modellen av løftekladden ble jo liggende i skapet, fortalte Rødsmoen.
Hun fikk den ikke helt til å fungere etter å ha prøvd den til en bruker. Men hun har kontakt med en syerske som vil være med å videreutvikle produktet.
Rødsmoen takket kolleger som har vært med å prøve ut produktet på Lunde bo-og aktivitetssenter i Sandnes. Nå vil hun rådføre seg med Innovasjon Norge for å få vite hvordan hun skal fortsette utviklingen av produktet.
Fagsjef i Sykepleierforbundet, Mette Dønåsen, delte ut prisen.
– Løftekladden vil ha stor effekt for den enkelte pasient. Den har et bredt marked. Vi ønsker at den skal jobbes videre med og tilpasses ulike settinger. Det enkle er ofte det vanskelige, men det beste, sa hun.
Så de redde øynene
Vinner av prisen for beste forslag fra kommunesektoren var Lisbeth Østby (til høyre, under), for opplæringen i intravenøsbehandling i sykehjem i Skien og Nome. Prisutdeler Gudrun Grindaker fra KS ønsker at ideen skal spre seg.
– Utfordringene i sektoren er store og blir ikke mindre fremover. Man må prøve noe nytt og være kreativ. Prisvinnerens arbeid bidrar til å senke behovet for at eldre blir innlagt på sykehus. Å bli lagt inn på sykehus og stelt av andre hender i fremmede omgivelser er dramatisk for en syk gammel dame eller mann. Å unngå dette hever livskvaliteten, sa Grindaker.
Hun understreket også effekten av at sykepleiere ved sykehjem får opprettholdt ferdighetene og dermed et styrket fagmiljø.
I takketalen fortalte Lisbeth Østby at hun som fersk sykepleier la merke til de redde, fortvilte øynene til eldre som kom inn på sykehuset.
– Jeg kunne ikke la være å gjøre noe med dette, sa hun.
Opplæringen Østby gir har gitt gode resultater. I 2008, etter at Østby hadde kurset sykepleierne, var det totalt 137 intravenøstilfeller i kommunehelsetjenesten i Skien og ved Nome sjukeheim, og 100 av dem var rein væskebehandling.
– På den måten unngikk vi også en del tilfeller av urinveisinfeksjon og lungebetennelse, sier Østby.
Viktig tema for alle
Fagjuryens såkalte "fagpris" ble delt ut av direktør Siri Bjerke i Innovasjon Norge. Den gikk til Edel Johanne Børslett (til venstre) i Bærum kommune, for hennes etikkarbeid.
– Dette er et viktig tema for hele sektoren, og for hele samfunnet. Prosjektet har allerede gitt resultat i etisk tenkning i hverdagen, sa Bjerke.
– Jeg hadde ikke tenkt på at dette var mulig, sa en overveldet prisvinner, som roste arbeidsgiveren Bærum kommune for god støtte.
– Vi gleder oss til å komme hjem og fortelle dette!
I Sykepleien nr 3, som kommer 12. februar, kan du lese mer om
vinnerne.
0 Kommentarer