fbpx Ny veileder sendt på høring Hopp til hovedinnhold

Ny veileder sendt på høring

Frontene har vært steile i arbeidet med å finne frem til en felles, nasjonal standard for livsavsluttende behandling.

Den lenge varslede veilederen for livsavsluttende behandling er ifølge Helsedirektoratet straks klar for en høringsrunde. Det har vært en lang vei dit, og veilederen har vært varslet som "snart ferdig" i flere måneder. 

Ifølge kilder Sykepleien har vært i kontakt med, har grunnen til den langvarige prosessen vært uenighet både omkring hvilken plass jussen skal ha og hvem som skal stå som avsender for veilederen.

Intern høring
Arbeidet med å få til en veileder startet i 2006. Bakgrunnen var den såkalte "Kristina-saken" som utløste en debatt om livsforlengende behandling. I denne saken var det strid mellom far og sykehuset om hvorvidt datteren skulle holdes i live eller ikke. Den nye veilederen er ment å hjelpe helsepersonell å håndtere saker hvor det er tvil om en pasient skal få livsforlengende behandling. 

Seksjon for medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo har sammen med en arbeidsgruppe levert sitt arbeid til en intern høring i departementet. 

Etter det Sykepleien kjenner til, har det oppstått uenighet både omkring eierskapet til retningslinjene, og til hvor stor plass jussen skal ha. Dette skal være grunnen til at arbeidet har tatt lengre tid enn planlagt. 

"Utnyttet"
Jon Henrik Laake har overfor Tidsskriftet for Den norske legeforeningen kommentert at myndighetene har utnyttet Kristina-saken til å be et «utenforstående akademisk miljø» om å utarbeide retningslinjer. Han frykter at retningslinjene vil føre til at medisinske beslutninger blir flyttet fra legespesialisten til det han har omtalt som «tverrfaglige kollokviegrupper».

Nasjonal veileder
Ifølge Jan Sigurd Røtnes i Helsedirektoratet, er det nå like før resultatet kan sendes ut på høring. 

– Blir dette en nasjonal veileder som Helsedirektoratet har eierskap til?  

– Ja, når vi sender det ut på høring, er det som en nasjonal veileder. 

– Har det vært konflikter i prosessen med å komme fram til denne veilederen?

– Dette har vært en bred prosess, med mange involverte. Det har vært forskjellige syn på hvordan de juridiske hensynene skal formuleres, samtidig som veilederen skal være pedagogisk og anvendbar i praksis. 

– Hva sier veilederen noe om?  

– Veilederen sier noe om prosessen frem til det blir tatt en endelig beslutning om livsavsluttende behandling. Veilederen sier ikke noe om hvilken beslutning som skal tas, sier han.

Dette har vært en bred prosess, med mange involverte.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse