fbpx Ny runde med God vakt! Hopp til hovedinnhold

Ny runde med God vakt!

”Arbeidstilsynet har lukket påleggene, men ikke arbeidsmiljøproblemene.” Det var kommentaren fra Norsk Sykepleierforbund etter første runde i God vakt! Til høsten går Arbeidstilsynet i gang med nye tilsyn av helseforetakene.

Se også: Tidligere tilsyn gav resultat

I forrige uke var 60 inspektører fra Arbeidstilsynet samlet i Oslo for opplæring til nye tilsyn i Arbeidstilsynets nasjonale kampanje God vakt! Kampanjen er den største arbeidsmiljøsatsingen i Arbeidstilsynets 150-årige historie.

Optimist
Tilsynene starter i september og alle rapporter med eventuelle pålegg vil foreligge i midten av desember. Sluttrapporten vil være ferdig 2009/2010, hvor Arbeidstilsynet vil oppsummere resultatene etter sju års fokus på arbeidsmiljøet i helseforetakene. 

– Er dette tilsynet en reprise på tidligere tilsyn?

– Nei, dette er et steg videre i forhold til tilsynene som ble gjennomført i 2005. Denne gang vil vi se på om tiltaksplanene og aktivitetene helseforetakene har satt i gang i forhold til tidligere pålegg har virket. Og hvis det ikke har virket. Hva har de så gjort i stedet? Vi vil ikke akseptere at arbeidet med å finne positive løsninger har stoppet opp, sier prosjektleder Morten Kjerstad Larsen.
Han har imidlertid stor tro på at det har skjedd forbedringer rundt i helseforetakene.

Fire områder
Tilsynene vil bli foretatt ved de samme helseforetakene og private sykehusene som var med i første omgang av kampanjen.
– Men i motsetning til forrige gang vil vi nå avgrense samtalene til ledere på forskjellige nivå, verneombud og tillitsvalgte, men ikke ansatte. Å intervjue nærmere 7 000 ansatte er for tidkrevende både for Arbeidstilsynet og helseforetakene, ifølge Kjerstad Larsen. 

– Hva er hovedproblemstillingene ved dette tilsynet?

– Vi har delt det opp i fire hovedområder. Det første er ledelse, ansvar og myndighet. Videre medvirkning og samarbeid, og omstilling. Punkt fire vil inneholde de tre foregående områdene, hvor målet er en levendegjøring av HMS-arbeidet i hele organisasjonen, sier Kjerstad Larsen.

Omstilling 
– Hva tror du er den største arbeidsmiljøutfordringen?

– Omstilling. Jeg tror det over lengre tid har bredt seg en omstillingstretthet blant de ansatte. Dette viser seg også i form av utbrenthet, stress og høyt sykefravær. Mye av omstillingene som settes i gang skjer i form av enkeltprosjekter. I slike midlertidige prosjekter blir ofte HMS-arbeidet en salderingspost. Et viktig mål med kampanjen er derfor å blåse liv i HMS-arbeidet, understreker prosjektlederen. 

– Ved forrige tilsyn trakk mange fram mangel på balanse mellom oppgaver og ressurser?

– Ja, dette var ett av de fire hyppigst nevnte påleggene. Løsningen som ble trukket fram var blant annet økt bemanning. Men det går også an å spørre hvilke oppgaver man kan ta bort, mener Kjerstad Larsen.
























0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse