fbpx Knappe ressurser Hopp til hovedinnhold

Knappe ressurser

Kristiansand kommune driver flere av de små sykehjemmene sine på liknende måte som Strømme. Men Anne Sofie Hellebø (bildet), virksomhetsleder for alle omsorgssentrene i Kristiansand, ønsker å nyansere bildet av driften ved Strømme sykehjem:

– Det er et lite sykehjem med 14 langtidsplasser. Område øst som Strømme er en del av, har en merkantilt ansatt i 100 prosent stilling på fire omsorgssentre. Hun er fysisk til stede på Strømme en dag per uke, men er tilgjengelig på mail og telefon hver dag. Men det stemmer at de ikke har egen resepsjonist eller kjøkkenpersonale, sier Hellebø. 
NSFs hovedtillitsvalgt (HTV) i Kristiansand, Ragne Quinteros, forteller at den merkantilt ansatte tar seg av blant annet lønn. 
I tillegg til de 14 langtidsplassene er der en korttidsplass, og på noen vakter har sykepleier også ansvaret for de sju omsorgsboligene som er i samme bygg. 
Virksomhetsleder Hellebø er enig i at kommunens eldreomsorg har for knappe ressurser, men sier at de jobber for å få mer.
– Vi har valgt å ha noe høyere sykepleiefaktor på de små sykehjemmene. Da må pleierne utføre en del oppgaver som man ikke nødvendigvis trenger sykepleierutdanning for å utføre, for eksempel å tørke støv og vaske pasienttøy, sier hun.
– Er det forsvarlig å la en sykepleier ha ansvaret for tre sykehjem, slik dere gjorde det i sommer, og som sykepleierne ble bedt om å skrive under en avtale på?
– Ordningen var frivillig og ble diskutert med de tillitsvalgte som har godkjent den. Det ble laget gode rutiner i forkant. Det var ingen avtale som noen måtte underskrive mot sin vilje. Det var en ordning vi hadde lyst å prøve ut i sommer og som noen sykepleiere syntes var spennende. De skulle gå på topp over grunnbemanningen. Til sammen har de tre sykehjemmene 51 pasienter, sier Hellebø.
– Så de skulle ikke være den eneste sykepleieren? 
– Nei, ikke nødvendigvis. Dette var et forsøk for å prøve ut andre måter å organisere sykepleietjenesten på, og å være i forkant hvis det skulle oppstå uforutsett fravær. I praksis var det kun noen få vakter der ordningen ble benyttet.
Kristiansands HTV Ragne Quinteros beklager at hun i en travel hverdag ikke fikk tid til å imøtekomme Lisa Norbys ønske om et møte mellom ansatte og arbeidsgiver for å diskutere rammene for arbeidsoppgavene, men i stedet henviste henne til å ta det med verneombudssiden.
– Jeg vurderte det som en vernesak, og fikk ingen ny henvendelse tilbake. I mangel av plasstillitsvalgt på Strømme sykehjem, så er det kanskje der det glipper for en hovedtillitsvalgt, sier Quinteros.

LES: Hele tema

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse