NSF-leder om Israel-kritikken: – Vårt mandat er ikke å ta stilling til staters handlinger

– VI har en viktig rolle i å ivareta sykepleiernes stemme og bidra til helse, sikkerhet og rettigheter i møte med konflikt og urett, men uten å forsterke polarisering, skriver NSFs leder Lill Sverresdatter Larsen.
I et brev åpent brev ber 54 sykepleiere Norsk Sykepleierforbund (NSF) å fordømme Israels angrep på Gaza.
Der oppfordrer de NSF til offentlig å vise handling ved å
- offentlig fordømme staten Israels angrep på eksisterende og fremtidige liv i Gaza og den okkuperte Vestbredden
- tilslutte seg og delta i demonstrasjoner/markeringer for Gaza med fane og trommekorps
- oppfordre fylkeslagene til å vise støtte ved å tilslutte seg arrangementer, stille opp på demonstrasjoner, gjerne med fane og trommekorps
- ta initiativ overfor de andre helsefagorganisasjonene og Unio om en felles stormarkering i Oslo
– NSF fordømmer alle former for vold mot sivile
Sykepleien har kontaktet NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen, som har svart på spørsmål i en e-post.
– NSF-ledelsen er blitt oppfordret til å ta mer aktivt stilling i konflikten mellom Israel og Gaza. Er dette noe NSF vil gjøre?
– Norsk Sykepleierforbund fordømmer alle former for vold mot sivile og krenkelser av internasjonal humanitær rett, uansett hvor det skjer og hvem som står bak, skriver Larsen.
– Vårt mandat er ikke å ta stilling til internasjonale konflikter
– Som fag- og interesseorganisasjon har vi et verdigrunnlag forankret i menneskerettighetene, sykepleiernes etiske retningslinjer og prinsippet om helsepersonells nøytralitet. Samtidig er vi partipolitisk uavhengige, og vårt mandat er ikke å ta stilling til internasjonale konflikter eller staters handlinger, skriver Larsen.
Hun fortsetter:
– Vi støtter tydelig opp om beskyttelsen av liv, helsepersonell i konflikt og retten til trygg helsehjelp uten diskriminering, likeverd og fredsbevarende innsats.
Larsen viser til at NSF samarbeider globalt med søsterorganisasjoner i den internasjonale sykepleierorganisasjonen ICN og i Nordic Nurses Federation for å fremme helse og menneskerettigheter i konflikt og krig.
– Forbundsstyret vil gjøre en helhetlig vurdering
Brevet vil bli lagt frem for behandling i NSFs forbundsstyre, opplyser Larsen.
Styret er det øverste politiske organet mellom landsmøtene. Landsmøtet er øverste organ.
– Forbundsstyret vil gjøre en helhetlig vurdering og konkludere på bakgrunn av innholdet og innspillene fra medlemmene, forteller Lill Sverresdatter Larsen.
– Viktig å ivareta sykepleiernes stemme, uten å forsterke polarisering
– Hvordan vil du som forbundsleder håndtere dette brevet?
– Som forbundsleder vil jeg bidra til at vurderingen skjer i tråd med NSFs verdigrunnlag, etiske retningslinjer og samfunnsoppdrag. Vi har en viktig rolle i å ivareta sykepleiernes stemme og bidra til helse, sikkerhet og rettigheter – i møte med konflikt og urett, men uten å forsterke polarisering.
Larsen påpeker:
– Det innebærer også å stå fast på at helsepersonell skal kunne utøve sin profesjon i tråd med menneskerettigheter og helseetikk, uavhengig av kjønn, tro, etnisitet og bakgrunn.
Vil vente med å konkludere
– Er det noen av de fire oppfordringene NSF kan støtte?
– Vi vil avvente med å trekke noen konklusjoner til NSFs forbundsstyre har gjort sin vurdering basert på innspillene i brevet, skriver Larsen.
Hun påpeker at NSF over tid har vært svært tydelig i sin fordømmelse av vold mot sivile i denne og andre konflikter.
Her viser Lill Sverresdatter Larsen til at NSF har:
- publisert en rekke kronikker og innlegg, og reist saker politisk
- oppfordret andre fagforeninger til å gjøre det samme
- deltatt i markeringer og drevet politisk påvirkningsarbeid, blant annet i brev oppfordret norske myndigheter til å ta stilling i konflikten
Landsmøtevedtak: «Våpenhvile nå»
På landsmøtet i 2023 vedtok NSF uttalelsen «Krig er forakt for liv – våpenhvile nå!».
– Der fordømmer vi på det sterkeste drap og terror mot sivile i Israel og Palestina, og krever at folkeretten respekteres, skriver forbundslederen.
Hun trekker også frem at NSF har:
- deltatt i solidaritetskampanjen «Not A Target» for helsearbeidere i Gaza
- støttet, deltatt og holdt appeller i antikrigsdemonstrasjoner
- markert støtte ved sykehus og vært synlige i presse, sosiale medier og kjørt egne kampanjer i forbindelse med merkedager som 1. mai.
4 Kommentarer
John Eivind Jensen
,Dette blir for undvikende forbundsleder. Helsearbeidere er blitt et eget mål i Gaza. Det er en stat som står bak, ikke enkeltpersoner. Her må NSF være klare og tydelige. Lykke til.
Goggi Sæter
,Til forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.
Vårt brev til forbundsstyret skal opp som sak i forbundsstyret.
Det er riktig at NSF har uttalt seg og fordømt vold mot sivile og at helsepersonell skal få utøve sin profesjon i henhold til verdensomspennende rettigheter, regler og konvensjoner
I vårt brev ber vi NSF nå mer aktivt fordømme staten Israels overgrep på Gaza.
Forbundslederen skriver til Sykepleien: «- Som fag- og interesseorganisasjon har vi et verdigrunnlag forankret i menneskerettighetene, sykepleiernes etiske retningslinjer og prinsippet om helsepersonells nøytralitet. Samtidig er vi partipolitisk uavhengige, og vårt mandat er ikke å ta stilling til internasjonale konflikter eller staters handlinger, skriver Larsen.»
I vårt brev viser vi til etiske retningslinjer og mener dette gir grunnlag for å ta et klarere standpunkt. NSF er en politisk organisasjon, men partipolitisk nøytral. Å være partipolitisk uavhengig er jeg helt enig i. Men at vi ikke kan ta et politisk standpunkt mot en overgriper, er jeg uenig i.
Jeg har gjennomgått LM-vedtak, prinsipprogram, formål for NSF og forbundsstyret og kan ikke finne det mandatet forbundsleder viser til.
Det er viktig for den videre debatten at det blir vist til hvilket mandat, når hun skriver: - «.. og vårt mandat er ikke å ta stilling til internasjonale konflikter eller staters handlinger». Eller skrevet på en annen måte. Hvor i NSFs formål, prinsipprogram o.l finnes dette, helt konkret?
I vårt brev ber vi i fire punkter NSF om offentlig å vise handling.
Forbundsleder oppsummerer i tre punkter hva de har gjort:
• publisert en rekke kronikker og innlegg, og reist saker politisk
• oppfordret andre fagforeninger til å gjøre det samme
• deltatt i markeringer og drevet politisk påvirkningsarbeid, blant annet i brev oppfordret norske myndigheter til å ta stilling i konflikten
Jeg vil sette pris på å få lenker som konkretiserer tredje punkt. (forutsetter at dette er offentlige brev)
Bjørg Hoftun
,Takk til leder som konkluderer at NSF sitt mandat ikke er å ta stilling til staters handlinger. Støtter deg i det. Takk!!
Anne Karine Sollie
,54 sykepleiere er heldigvis bare en liten brøkdel av alle medlemmene i NSF. Jeg kjenner jeg blir temmelig oppgitt når enkelte sykepleiere er mer opptatt av å ytre sine politiske synspunkt enn å ivareta de som vi har i oppgave å ivareta. Jeg håper dere vet at det er både pasienter og sykepleiere som blir utrygge og skremt fordi dere og enkelte sykepleiere går ut av deres nøytrale rolle og skal plutselig bruke deres stemmer til å ta parti i enkelte konflikter. Som sykepleier er det viktig at vi tar vare på ALLE våre brukere og kollegaer. Det er helt ok å ytre sine synspunkter, som privatperson, men å bruke NSF og sykepleierrollen som et springbrett for å fremme en sånn type propaganda burde være ulovlig og straffbart. Dersom dere tar av dere uniformene og går ut som privatpersoner så er jeg helt for ytringsfrihet for dere alle. Men å bruke forbundet som også er mitt og bygge ned tilliten til sykepleierrollen som faktisk også er min, det finner jeg meg faktisk ikke i uten å protestere. NSF må passe seg for å gå ut og støtte enkelte saker som skaper splittelse. Vi bør oppføre oss profesjonelt og gi trygghet til ALLE. Ikke bare de vi personlig velger å ta parti for. Hvis ikke er det ikke lenger et forbund som jeg er interessert i å bli bli identifisert med.