fbpx Kreftsykepleiere bak ny studie: Unge pasienter fikk cellegift hjemme Hopp til hovedinnhold

Kreftsykepleiere bak ny studie: Unge pasienter fikk cellegift hjemme

Bildet viser Hilde Bøgseth og Ingunn Holumsnes Sandven.

– Noen overraskelser, forteller kreftsykepleierne bak studien. De har intervjuet ni pasienter mellom 16 og 30 år.

Sarkom er en ganske sjelden kreftform, som opptrer i ben- og bindevev, og rammer barn og ungdom oftere enn voksne. Behandlingen er langvarig, og består av både cellegift og kirurgi.

For å legge til rette for at disse unge pasientene skal få leve et så normalt liv som mulig, tilbyr Oslo universitetssykehus (OUS) at deler av behandlingen kan gis hjemme. Cellegift eller intravenøs væske gis da via en infusjonspumpe plassert i en spesiallaget sekk.

Har gjort studie

Nå har Hilde Bøgseth og Ingunn Holumsnes Sandven, som jobber på Kreftklinikken ved OUS, gjort en studie av hvordan unge pasienter opplever å få behandling hjemme. Studien er gjort som del av deres master i helsevitenskap, og er publisert i en fagfellevurdert artikkel i Sykepleien Forskning.

– Unikt innblikk

– Forskningen vi har gjort gir et unikt innblikk i deres opplevelse av å få kreftbehandling hjemme sammenliknet med å få være inneliggende på sengepost, sier Hilde Bøgseth.

Hun er kreftsykepleier, med koordinerende ansvar for ungdom.

– Pasientene vi intervjuet opplevde betydelig mindre fysiske plager i form av kvalme, økt matlyst og bedre søvn, forklarer hun.

– Generelt et bedre velvære.

Kollega Ingunn Holumsnes Sandven, også hun kreftsykepleier samme sted, forteller at pasientene også i langt større grad enn tidligere fikk mulighet til å være sammen med familie og venner og delta i sosiale aktiviteter.

I studien, som er kvalitativ, har de intervjuet ni pasienter mellom 16 og 30 år. Alle ni hadde gått gjennom minst en behandling med cellegift hjemme.

Var også utfordrende

Men det var ikke bare positive effekter av hjemmebehandlingen. Noen av pasientene syntes det var utfordrende å ha ansvar for egen behandling.

«Du tar med sykehuset hjem», var det en av de intervjuede som sa.

Noen opplevde det som skremmende å ikke ha helsepersonell i nærheten. Og at tryggheten ikke var den samme hjemme som på sykehuset. Noen opplevde at de ikke hadde samme tilhørighet til sykehuset, og at de ble nedprioritert. Mens andre opplevde det motsatte: At når de kom til sykehuset var det avsatt tid og de fikk bedre kontakt.

Avstanden til sykehuset kan ha påvirket hvordan hjemmebehandling opplevdes. De med lang reisevei erfarte det som mer belastende, og ble slitne av transporten.

Ble overrasket

De to kreftsykepleierne forteller at de valgte kvalitativ metode fordi de ønsket å utforske pasientenes opplevelser.

– Det viktigste for oss, var å få dokumentert hvordan våre pasienter har opplevd å få behandling hjemme, sier Hilde Bøgseth.

– Mange av funnene bekrefter det vi har sett i vår kliniske hverdag.

Ingunn Holumsnes Sandven sier de ble overrasket over den psykiske belastningen noen av de intervjuede opplevde.

– De positive funnene hadde vi sett og blitt fortalt før vi startet sier hun.

– Men vi er glade for at også de negative kom frem under intervjuene. 

De gjorde også funn som kan komme pasienter som får behandling inne på sykehus til gode.

– Det å kunne få behandling i en sekk kontra å få den på et tradisjonelt infusjonsstativ er fordelaktig også for inneliggende pasienter, sier Hilde Bøgseth.

– Både på sykehuset og hjemme gjorde det at pasientene ble mer aktive mens de fikk behandling.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse