fbpx Høringsfristen er ute – nå skal Stortinget avgjøre Ukoms skjebne Hopp til hovedinnhold

Høringsfristen er ute – nå skal Stortinget avgjøre Ukoms skjebne

Bilde av politikere og Ukom-sjef

Regjeringen møter motstand hos fagmiljøene og opposisjonspartiene når de vil avvikle undersøkelseskommisjonen Ukom, og slå den sammen med Statens helsetilsyn.

Både Legeforeningen og Sykepleierforbundet sammen med flere andre fagmiljøer advarer mot å legge ned Statens undersøkelseskommisjon for helse- og sosialtjenesten (Ukom) slik regjeringen foreslår i sitt høringsforslag.

Fristen for å si sin mening gikk ut 21. januar. Hele 202 organisasjoner, statlige instanser, kommuner, sykehus og private har valgt å sendt inn sine merknader.

Fortsatt håp for Ukom

Regjeringen vil kort oppsummert legge ned Ukom som uavhengig instans, og innlemme den i Helsetilsynet. Selv om de fleste er enige i at meldesystemet for alvorlige hendelser kan bli bedre, mener få at å legge ned Ukom er den beste løsningen.

Opphevelsen av Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten innebærer at en ny lov må vedtas av Stortinget.

Sykepleien har derfor hørt med politikerne i Stortingets helse- og omsorgskomiteen om de vil beholde, eller legge ned Ukom

Høyre: – Varsellampene bør lyse

Det var Solberg-regjeringen som opprettet Ukom i 2019. Da var Bent Høie helseminister og han kjempet hardt for å få gjennomslag for en uavhengig undersøkelseskommisjon som ikke skulle sanksjonere, men bidra til læring. Det er derfor lite overraskende at Høyres helsepolitiske talsperson, Tone Trøen, er sterkt kritisk til en nedleggelse.

– Alle varsellamper bør lyse i Helse-Norge. Høyre forstår ikke at regjeringen vil avvikle en kommisjon som har en så viktig funksjon, spesielt for pårørende og pasienter, svarer hun på Sykepleiens spørsmål. 

Hun mener Støre-regjeringen river ned pasientsikkerheten. 

– Kommisjonen har sett legevakten i kortene, de har gått inn i øksedrapssaken i Haugesund, og de har skrevet en rapport om overgrep i helsetjenesten utført av helsepersonell, for å nevne noe. Det er uforståelig at regjeringen ikke ønsker mer kunnskap og læring om feil som skjer i helsetjenesten, sier Trøen.

Hun legger til at det ofte er Ukoms rapporter som ligger til grunn når politikere ser på læringspunkter i helsetjenesten. 

Frp: – Vi vil ikke legge ned Ukom

Bård Hoksrud i Fremskrittspartiet er heller ikke enig med sittende regjering om å legge ned Ukom.

Han mener Ukom er viktig for helsetjenesten slik at de kan lære, forbedre rutiner og forhindre at uønskede hendelser gjentar seg. 

– Vi mener derfor at en eventuell nedleggelse av Ukom kan få negative konsekvenser for pasientene. Vi er også bekymret for at dette vil gjøre det vanskeligere for helsepersonell å være åpne, og om regjeringen virkelig vil innføre at det å si fra om feil kan medføre straff for helsepersonell, sier Hoksrud.

SV på gjerdet – Rødt og KrF kritiske

– Vi i SV har ikke landet i denne saken. Vi kommer til å lese høringsinnspillene og lande vår posisjon når regjeringen leverer en sak til Stortinget. Vi er kjent med at fagmiljøene er uenige med regjeringen i denne saken, sier Martin Grüner Larsen.

Olaug Bollestad i KrF sier de verken ønsker å legge ned, eller endre Ukom sin organisering.

Også Rødt vil beholde Ukom. 

– Rødt er for en uavhengig instans som befolkningen kan varsle til om feil og mangler i tjenestene våre, og som har mulighet til å kunne gå inn i ulike saker uten å tenke konsekvenser for konklusjonen. I saker som dette er det lurt å lytte til fagmiljøene rundt, og her er både Legeforeningen, Sykepleierforbundet og Fellesorganisasjonen (FO) kritiske til nedleggelse av Ukom. Det er Rødt også, sier Seher Aydar.

Sp: Vil legge Ukom inn i Helsetilsynet

Senterpartiet sitter i regjering, og er ikke uventet positive til at Ukom legges inn under Helsetilsynet. Lisa Marie Ness Klungland har stilt skriftlig spørsmål i spørretimen hvor hun ber om svar på hvordan Ukom blir ivaretatt i Helsetilsynet, og hvordan regjeringen vil sikre arbeidsplassene ved Ukom som er lokalisert i Stavanger. I skrivende stund er ikke spørsmålet besvart, men Klungland sier følgende til Sykepleien:

– Det er spesielt to aspekter som må ivaretas: At arbeidsmetoden til Ukom blir implementert ved sammenslåingen med Helsetilsynet, og at arbeidsplassene forblir i Stavanger og videreutvikles.

Ap: – Formålet er læring og forbedring

Truls Vasvik, som representerer Arbeiderpartiet, er ikke uventet positiv til at Ukom slik vi kjenner det i dag, legges ned.

– Vi støtter at Ukom og Helsetilsynet slås sammen, sier han.

Vasvik hevder Helse- og omsorgstjenesten må bli bedre på å lære av alvorlige hendelser. 

– Ukom sitter på en unik kompetanse som må videreføres, og deres kapasitet og metoder vil være svært nyttige tilskudd i utviklingen av et framtidsrettet tilsyn etter alvorlige hendelser som skal bistå virksomhetene med læring og forbedring, legger han til. 

Vasvik mener det er stor grad av sammenfall av formålet med Ukom og tilsynsmyndighetenes arbeid med alvorlige hendelser. Derfor mener han at å slå sammen Ukom med Helsetilsynet vil gi et sterkere fagmiljø for læring og forebygging av alvorlige hendelser. 

Han lover at arbeidsplassene i Stavanger skal bevares. 

Noen peker på at med sammenslåingen av Ukom og Helsetilsynet vil man ikke lenger ha en aktør som er uavhengig fra både helse- og omsorgstjenesten og tilsynsmyndighetene. 

– Formålet med en ny meldeordning er ikke sanksjoner, men læring og forbedring. Det som er særdeles viktig å understreke her, er at endringene ikke på noen måte skal føre til noen lavere prioritering av å ta tak i alvorlige hendelser, sier Vasvik. 

Du kan lese alle høringsvarene her.

NSF: – Nedleggelse svekker pasientsikkerheten

Norsk Sykepleierforbund (NSF) skriver i sitt høringssvar at forslaget om å avvikle Ukom vil svekke pasientsikkerheten, redusere læringsmuligheter i helse- og omsorgstjenesten og på den måten undergrave pasienters og pårørendes rettigheter.

De mener ikke det er noen god idé å legge Ukom inn i Helsetilsynet.

– NSF mener at et lærende og analyserende perspektiv vil drukne i Helsetilsynets mer sanksjonsrettede oppgaver. 

Legeforeningen: – Samsvarer ikke med virkeligheten

Legeforeningen er heller ingen tilhenger av forslaget om hvordan en ny meldeordning skal organiseres fremover. De reagerer også på kort høringsfrist, og at vesentlige deler av forslagene ikke omtales eller er på reell høring. 

– Sentrale premisser er dels forhåndsbestemt, dels ikke omtalt, og det gjenstår mye arbeid. Det gjør det vanskelig å vurdere forslaget, skriver Legeforeningen.

Legeforeningen frykter at forslagene samlet sett vil virke mot sin hensikt, og er egnet til å skape utrygghet, svekke incitament til å melde om alvorlige hendelser og til å arbeide godt med pasientsikkerhet. 

– Vi vil også peke på at departementet synes å legge til grunn en kultur og systemer i virksomhetene som ikke samsvarer med virkeligheten. 

– Det presenterte synes ikke tilstrekkelig utredet, og kan etter vår vurdering ikke gjennomføres som foreslått. Vi støtter intensjonene og formålene som beskrives, men ikke forslaget til løsning, skriver Legeforeningen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse