fbpx Nye råd: – Skjermbruk for barn under to år bør sterkt begrenses Hopp til hovedinnhold

Nye råd: – Skjermbruk for barn under to år bør sterkt begrenses

barn som ammes mens mor leser på mobil

De nye rådene fra regjeringens skjermbruksutvalget er klare. Helsesykepleierne i Norsk Sykepleierforbund følger nøye med.

– Dette er veldig viktig for oss, sier leder for helsesykepleierne i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Ann Karin Swang, om rapporten som ble lagt frem av regjeringens skjermbrukutvalg mandag.

Hver eneste dag møter helsesykepleieren foreldre og barn, men det er ikke som før ute på venterommet, forteller Swang:

– I dag ammes det og leses på mobilen samtidig, det er ikke bare barna som må gjøre noe med skjermbruken, sier hun.

Den viktige samhandlingen

For helsesykepleierne er det samhandlingen som er viktig – å få satt felles råd for hele befolkningen. Det handler også om voksnes bruk.

– Barnas hjerner utvikles tidlig, da er det viktig å samhandle med dem og dette fortsetter helt opp i ungdomsårene, sier Swang.

Hun understreker at hun ikke kjenner hele rapporten i detalj ennå. Helsesykepleierne i NSF vil levere svar på høringsrunden som kommer.

Fakta
Råd om skjermbruk

Dette er rådene fra regjeringens skjermbrukutvalg, rettet direkte mot alle som er mellom 13 og 19 år. 

  • Skjermbruk må inngå i et godt balansert liv, med nok søvn, tid med venner og familie og fysisk aktivitet.
  • Når du bruker skjerm – ta pauser. Hvil øynene og strekk på kroppen.
  • Reduser varslinger, følg aldersgrenser og benytt deg av sikkerhetsinnstillinger i appene og spillene du bruker.
  • Tenk på at plattformer og apper som styres av algoritmer kan påvirke hva du gjør, hva du ser og hvordan du har det. Du kan endre innstillinger for å påvirke hvilket innhold du ser, og du kan slutte å følge profiler som påvirker deg negativt.
  • Si ifra til en voksen hvis du opplever noe skremmende eller ubehagelig på nett.
  • Sørg for å ha skjermfrie soner i hverdagen både på skolen og hjemme, for eksempel knyttet til søvn, måltider og felles aktiviteter med venner eller familie.
  • Bli med på å lage felles regler om skjermbruk i familien.
  • Snakk med venner og klassen om felles regler og forventninger, for eksempel om å ikke sende hverandre meldinger etter et bestemt klokkeslett, eller å ikke forvente svar med en gang.
  • Hvis du skal lære deg noe skikkelig, som når du skal øve til en prøve, er det lurt å ikke være på mobilen eller andre skjermer samtidig. Det tar lengre tid og du lærer mindre.
  • Les på papir og legg vekk skjermene når du skal konsentrere deg om å lese en lengre tekst.
  • Arbeid aktivt for å styrke dine digitale ferdigheter og digitale dømmekraft. Bruk gjerne offentlige nettressurser som ung.no og dubestemmer.no.
  • Unngå bruk av skjerm før leggetid. Helst bør du ikke ha mobilen eller andre skjermer tilgjengelig når du skal sove. Men hvis du har mobilen med deg, husk å skru av varslinger.

Kilde: Skjermbruksutvalget / NTB

– Utvalget håper at rapporten vår kan bidra til en opplyst og nyansert debatt om barn og unges skjermbruk. Skjermbruk er en integrert del av livene deres, og det er mye forskjellig som inngår i «skjermbruk», sier utvalgsleder Robert Steen.

Det regjeringsoppnevnte skjermbrukutvalget har undersøkt barn og unges skjermbruk i barnehagen, skolen og på fritiden.

Mandag overleverte de sin endelige rapport til kunnskapsministeren. Noen av hovedfunnene kan du lese i faktaboksen over.

– Et av utvalgets funn er at det ikke finnes belegg for at skjermbruk kan være positivt for utviklingen til de yngste barna. De anbefaler derfor å sterkt begrense skjermbruk for barn under to år, også i barnehagen, skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

Vil kutte skjerm i spisepausen

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) sier at hun merker seg at utvalget støtter mange av tiltakene regjeringen allerede har satt i gang.

– Som at det må være god balanse mellom bruk av skjerm, bøker og fysisk aktivitet i skolen. Og at bruk av skjerm påvirker søvn og konsentrasjonsevnen til elever negativt, som igjen påvirker læringen, sier hun. Utvalget anbefaler også å kutte skjermbruk i skolens matpauser. Det mener kunnskapsministeren er et godt og enkelt grep.

– I spisepausen mener jeg elevene bør kunne spise, prate sammen og nyte maten. Her har skjermen ingen pedagogisk funksjon, sier hun.

Anbefaler ikke SoMe-aldersgrense

Utvalget mener for øvrig at det ikke er nødvendig med en nasjonal aldersgrense for bruk av sosiale medier, noe regjeringen for tiden jobber med.

– Plattformene bør sette aldersgrenser for sine tjenester, ut fra en vurdering av innholdet og funksjoner i tjenesten. Myndighetene bør føre effektivt tilsyn, med mulighet for sanksjoner, med at tjenestene overholder aldersgrensene og tilbyr alderstilpassede tjenester, skriver utvalget i rapporten.

Utvalget understreker at barn og unge opplever mange gleder og positive sider ved sosiale medier og digitale spill.

– Sosiale medier kan være en kilde til underholdning, informasjon og inspirasjon, og en måte å holde kontakt med familie, venner og kjente. Dataspill er også blitt en viktig sosial arena, skriver de.

Samtidig påpeker de at de digitale plattformene har flere negative sider.

– Det er lett å bli distrahert av skjerm og vanskelig å ikke bruke mer tid enn man ønsker på skjerm, særlig når hjernen ikke er ferdig utviklet, heter det i rapporten.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse