fbpx Studie: Sykepleiere på sengepost i spesialisthelsetjenesten har dårlig søvnkvalitet Hopp til hovedinnhold

Studie: Sykepleiere på sengepost i spesialisthelsetjenesten har dårlig søvnkvalitet

Bildet er todelt og viser på den ene siden en sykepleier på sengepost sammen med en pasient - mens andre del av bildet viser forsker og sykepleier Vegard Andreas Jacobsen

De fleste i studien hadde ni timer hviletid mellom vakter. – Det er kort, sier forsker og spesialsykepleier.

Fem forskere tilknyttet Oslo universitetssykehus, Universitetet i Oslo og Universitetet i Sørøst-Norge har kartlagt søvnkvaliteten til sykepleiere på sengepost i spesialisthelsetjenesten. 235 sykepleiere deltok i studien, som ble gjennomført fra desember 2020 til februar 2021. Prosjektet er omtalt i en forskningsartikkel i Sykepleien Forskning.

Slik ble søvnkvaliteten målt

Konklusjonen er at sykepleiere på sengepost i spesialisthelsetjenesten har dårligere søvnkvalitet enn andre sammenliknbare grupper som sykehjemsansatte og intensivsykepleiere i sykehus. 

For å kartlegge sykepleiernes søvnkvalitet brukte forskerne det anerkjente spørreskjemaet The Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Metoden ble valgt for å kunne nå sykepleiere over hele landet.

PSQI måler søvnkvalitet og søvnvaner over en periode på én måned. Sju komponenter blir vurdert: subjektiv søvnkvalitet, innsovningstid, søvnlengde, søvneffektivitet, søvnforstyrrelser, bruk av sovemedisiner og fungering på dagtid.

Dersom totalskåren for delkomponentene overstiger 5, indikerer det dårlig søvnkvalitet. Deltakerne i den nye studien hadde en gjennomsnittlig samlet PSQI-skår på 9,38.

– Overraskende

Dårlig søvnkvalitet ble målt hos 86,4 prosent av deltakerne.

– At en så høy andel av deltakerne rapporterte dårlig søvnkvalitet, var overraskende, sier Vegard Andreas Jacobsen, forsker og spesialsykepleier ved Oslo universitetssykehus.

Likevel, legger han til:

– Vi må ta høyde for at metoden vi benyttet til datasamling, kan ha tiltrukket seg deltakere som opplevde dårlig søvnkvalitet, og som derfor var mer tilbøyelige til å besvare undersøkelsen.

Ber sykepleiere delta i planleggingen av egen turnus

Ingen av deltakerne i studien oppga lenger hviletid mellom vakter enn arbeidsmiljølovens hovedregel om elleve timer. De fleste hadde ni timer med hvile, opplyser Jacobsen.

– Det er kort med tanke på at det er den tiden man har til rådighet fra man avslutter en kveldsvakt til man skal være klar til dagvakt. Sykepleierne har altså ni timer til å skifte uniform, reise hjem, sove, reise tilbake og skifte inn i uniform igjen, sier han.

Studien viser også at når sykepleierne er fornøyd med egen turnus, kan det bidra til at de sover bedre.

– Vi ser en økende trend i bruk av ønskeplan, der sykepleiere bidrar i større grad enn tidligere i planleggingen av sin egen turnus. Kanskje kan økt bevissthet og kompetanse i turnusplanleggingen også bidra til en større tilfredshet og dermed til bedre søvnkvalitet, sier Jacobsen.

Han opplyser at få menn valgte å svare på undersøkelsen. Dermed kan ikke resultatene brukes til å trekke sikre eller pålitelige konklusjoner om denne gruppen.

Disse fem forskerne står bak studien: 

Spesialsykepleier Vegard Andreas Jacobsen ved Oslo universitetssykehus, Elin Børøsund, seksjonsleder ved Universitetet i Sørøst-Norge, Silje Havrevold Henni, sykepleier og postdoktor ved Universitetet i Oslo, Anne Schad Bergsaker, seksjonssjef ved Universitetet i Oslo, og Randi Opheim, som er sykepleier, førsteamanuensis og forsker tilknyttet Universitetet i Oslo. 

Les hele forskningsartikkelen her

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse