fbpx Covid-19-vaksine: – Bør være en selvfølge at de som er blitt skadet, får erstatning Hopp til hovedinnhold

Covid-19-vaksine: – Bør være en selvfølge at de som er blitt skadet, får erstatning

Lill Sverresdatter Larsen, NSF-leder

Kan covid-19-vaksiner gi bivirkninger? Og dermed utløse erstatning? Ja, mener Sykepleierforbundet, som vil overbevise Norsk pasientskadeerstatning om det samme.

Norsk Sykepleierforbund (NSF) har bistått 3040 sykepleiere i vaksineskadesaker. Svært få har fått medhold i sine krav om erstatning.

NSF har tidligere prøvd å overbevise Norsk pasientskadeerstatning (NPE) om at deres kriterier for å få erstatning er for strenge. 

Nå har de henvendt seg igjen, denne gangen med en ny uttalelse fra en legespesialist.

Skal ikke bære økonomisk tap selv

NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen begrunner hvorfor dette er en viktig sak:

– Vaksiner som anbefales fra norske myndigheter er trygge, og det er viktig at befolkningen tar imot tilbudet om vaksiner. Likevel er det dessverre slik at enkelte får skader etter vaksiner, skriver hun i en e-post.

– Da er det viktig at disse kan være sikre på at de får rettmessig erstatning så de ikke i tillegg til skaden må bære det økonomiske tapet selv.

Se hva NPE-direktøren sier nederst i saken.

Kan gi fatigue og hjernetåke

NSF har hentet inn den medisinske spesialistuttalelsen fra professor Elling Ulvestad.

I brevet NSF har sendt NPE, står det at professoren mener det er vitenskapelig grunnlag for å fastslå sammenheng mellom covid-19-vaksinene og utviklingen av bivirkninger.

Disse bivirkningene kan være fatigue, hjernetåke, hodepine, kognitive plager og muskelplager.

Ifølge Ulvestad viser flere studier at personer vaksinert mot covid-19 med vaksinene fra AstraZeneca, Pfizer og Moderna, kan utvikle disse bivirkningene.

– Ulvestads erklæring er grundig og forskningsbasert. Erklæringen må derfor tillegges stor vekt i det videre arbeidet til Norsk pasientskadeerstatning, mener NSF-lederen.

Ulvestad er spesialist i immunologi og transfusjonsmedisin og er avdelingsleder ved mikrobiologisk avdeling på Haukeland universitetssykehus.

– Bør være en selvfølge

Lill Sverresdatter Larsen utdyper videre:

– Det bør være en selvfølge at helsepersonell som sto i førstelinjen under pandemien, og som tok vaksine for å beskytte seg selv og sårbare pasienter, får erstatning når de er blitt skadet.

Sykepleierforbundet har tidligere sendt en juridisk betenkning skrevet av professor Magne Strandberg. NSF mener også at en høyesterettsdom fra 2015 underbygger deres syn.

Tilstrekkelig at vaksinen kan være årsak til sykdommen

NSF mener altså at Norsk pasienterstatning legger for strenge kriterier til grunn til rett til erstatning etter vaksineskader.

I pasientskadeloven er det en spesiell bestemmelse som gjelder for anbefalte vaksiner.

Ifølge den er det tilstrekkelig for å få rett til erstatning at vaksinen kan være årsak til sykdommen. 

Det er ikke krav om mer enn 50 prosent sannsynlighet, slik som det for eksempel er for å få yrkesskadeerstatning, ifølge NSFs forhandlingsavdeling. 

NPE-direktøren: – Vi følger vilkårene i loven

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har mottatt spesialistuttalelsen fra NSF. Brevet er datert 20. august.

Direktør Kristin Cordt-Hansen besvarer Sykepleiens spørsmål på e-post.

Kristin Cordt-Hansen, direktør i NPE

– NSF mener NPE legger for strenge kriterier til grunn for hvem som skal få erstatning for vaksineskader. Vil NPE endre praksis her? 

– Vi følger vilkårene i loven og praksis i klagenemnda og domstolene. Vi har per i dag ikke fått tilbakemelding på at vår vurdering av reglene er for streng. Klageorganet i pasientskadesaker skal i et møte i høst behandle flere saker. Vi håper dette vil gi gode avklaringer, skriver NPE-direktøren.

– Selv om terskelen er lav, stilles det noen krav

– Vil NPE ta hensyn til spesialistuttalelsen Sykepleierforbundet har sendt dere? 

– De sakkyndige skal se på all tilgjengelig medisinsk kunnskap når de vurderer enkeltsaker. Da vil de også se på uttalelsen fra professor Ulvestad, skriver hun.

– NSF mener det er tilstrekkelig for å få rett til erstatning at vaksinen kan være årsak til sykdommen. Er NPE enig i dette? 

– Ja, dette er vi enige i, men selv om terskelen er lav, så stilles det noen krav, svarer Kristin Cordt-Hansen.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Astrid Grendstad

Biolog
12 hours 50 min siden

Hører til de som ble alvorlig syk av svineinfluensavaksinen 28. Okt. 2009. Ble syk samme kveld, kun to timer etterpå. Havnet i rullestol , da muskler ikke ville lystre. Flere nedverdigende sykehusopphold, da jeg ikke passet inn i et pasientforløp. Hjemmesykepleie, som ikke var noen dans på roser. Sprenkulde den vinteren, og vedfyring. Jeg kunne ikke hente ved, og fyre. Stua med sykesengen i, ble iskald. Utredet for det meste, og endte med diagnosen ME/CFS i juni 2011. Etter det klaget 2 ganger til NPE med avslag. Utredningen da viste at jeg hadde fått av første innkjøpte vaksineparti med for høyt innhold av kvikksølv. Det vil glede meg om vi kunne ha fått erstatning, for å ha blitt varig syk. Økonomisk lider mange av oss.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse