fbpx Har forsket på kvinners rett til medvirkning i fødsel: – Avdekker et kunnskapshull Hopp til hovedinnhold

Har forsket på kvinners rett til medvirkning i fødsel: – Avdekker et kunnskapshull

Bildet viser forskerne Bente Dahl, Norda Grødem Mageland, Anna Tørud Aarlien og Marta Galtung

Mange jordmødre opplever at rutiner og retningslinjer gjør det vanskelig å ivareta kvinners rett til medvirkning under fødsel, viser ny forskning.

Den norske svangerskaps- og fødselsomsorgen holder høy kvalitet i internasjonal sammenheng. Likevel viser forskning at kvinners rettigheter ikke ivaretas i tilstrekkelig grad. Årsakene er manglende kunnskap, frykt for beskyldninger og høyt arbeidspress i klinikken, skriver fire forskere i en nylig publisert forskningsartikkel i Sykepleien Forskning. 

– Behov for oppdatert lovverk

Studien bygger på intervjuer med ni jordmødre høsten 2022. Jordmødrene opplever at det har vært utfordrende å ivareta kvinners rett til medvirkning og informert samtykke i fødsel – samtidig som det ble forventet at jordmødrene arbeidet i tråd med avdelingens rutiner.

Studien avdekket at det er behov for bedre rutiner, oppdaterte retningslinjer og prosedyrer, der muligheter for delaktighet og samvalg er en sentral del. Mer delaktighet kan bidra til at kvinnen får en god fødselsopplevelse og eierskap til sin egen fødsel, ifølge studien.

– Vi ser at funnene avdekker et kunnskapshull der det er tydelig behov for oppdatert lovverk relatert til kvinners rettigheter. Det er behov for mer kunnskap og bedre tilrettelegging i klinikken for at man skal kunne ivareta kvinners rettigheter, sier Bente Dahl, prosessor ved Det helsevitenskapelige fakultet ved Universitetet i Stavanger. Hun er en av fire forskere bak studien.

Mener mediedebatt har vært preget av synsing

Dahl peker på at forskningen er praksisnær. Hun håper funnene kan være med på å styrke klinisk praksis.

– Vi ønsker å nå ut til både jordmødre og annet helsepersonell som har tilknytning til svangerskaps- og fødselsomsorgen, men også til kvinner. Debatten som har pågått i mediene den siste tiden om kvinners rett til medbestemmelse, har vært mye preget av synsing. Vår studie kan forhåpentligvis bli et forskningsbasert bidrag i den pågående diskusjonen, sier Dahl.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse