fbpx BET-tilbudet ved Blakstad: – Dagens organisering vil ikke bestå Hopp til hovedinnhold

BET-tilbudet ved Blakstad: – Dagens organisering vil ikke bestå

Bildet viser oversiktsbilde av Blakstad sykehus i mørket

Basal eksponeringsterapi (BET) anses som en siste mulighet for å hjelp. Nå er BET-tilbudet på Blakstad under lupen.

I Vestre Viken pågår det for tiden diskusjoner om å omorganisere BET-seksjonen. Ett av forslagene skal være å legge ned døgnplassene. 

Flere kilder Sykepleien har vært i kontakt med, forteller at styret i helseforetaket skal behandle saken i august. Klinikkdirektør Kirsten Hørthe sier det ikke er tilfelle.

Skal ikke styrebehandles

– Klinikk for psykisk helse og rus er ikke kjent med opplysningene om at saken skal besluttes av styret i Vestre Viken i august. Det pågår interne utredninger i klinikken, og ingenting er foreløpig besluttet, sier Hørthe.

 

Hun er klar over at det har oppstått mange tolkninger i forbindelse med omstillingsprosessen Vestre Viken er inne i.

– Vi vil tilstrebe at interesserte parter får oppdatert informasjon om hvor prosessen rundt BET-tilbudet står, sier Hørthe. 

Får pasienter fra hele landet

Klinikkdirektøren sier det er viktig å ivareta og videreutvikle det særegne kompetansemiljøet i BET, men at det samtidig er viktig å sørge for at BET-tilbudet passer med behovene som klinikken og pasientene i Vestre Viken har.

– Pasienter fra hele landet kan henvises til BET, og vi har hatt en praksis som gjør at kapasiteten som blir igjen til pasientene i Vestre Vikens opptaksområde, blir mindre, sier hun.

Hørthe mener det er en svakhet at BET-tilbudet ikke er organisert på en slik måte at det fanger opp pasienter på et tidlig tidspunkt.

– BET-klinikken har heller ikke klart å skape nevneverdig samspill mellom psykiatriske sykehusseksjoner og BET-seksjonen. I tillegg har klinikken mye å gå på når det gjelder samhandling mellom tjenestene, som målgruppen til BET-behandling er storforbrukere av. Ventetiden for å komme til behandling nærmer seg dessuten halvannet år med dagens ordning, sier Hørthe. 

Dette er ifølge henne bakgrunnen for at Vestre Viken har interne drøftinger med hensyn til hvordan BET skal organiseres videre.

– Dagens organisering vil ikke bestå

Klinikkdirektøren sier det fremdeles er et stort potensial i BET-metodikken.

– Ledelsens innstilling er at dagens organisering av BET-seksjonen, som har vært der siden 2018, ikke vil bestå, sier hun.

I den videre prosessen vil Vestre Viken utrede organisering basert på poliklinisk og oppsøkende virksomhet, enten knyttet til sykehuspsykiatrien eller DPS-området. 

– Det er imidlertid ikke besluttet at det ikke skal finnes noe BET-døgntilbud. Det finnes åpenbare muligheter for å se på dette som ledd i konsekvensutredning av poliklinisk og oppsøkende team. Én slik mulighet er øremerkede senger lokalisert i DPS døgnseksjon. En annen mulighet er å se på innføring av BET-metodikk som en integrert del av behandlingsstrategien i seksjoner hvor dette gir mening, sier Hørthe.

Fakta
OM BET-seksjonen

Basal eksponeringsterapi (BET) er utviklet for pasienter med alvorlige eller sammensatte psykiske lidelser og et tilstandsbilde preget av selvmordsatferd, hallusinasjoner, vrangforestillinger og dissosiasjon.

Når pasienter henvises til BET, baseres avgjørelsen i all hovedsak på at flere behandlingsforsøk ikke har ført til varig bedring for pasientene.

Både pasientene og fagpersonene som henviser dem til BET, anser ofte BET som en siste mulighet for å få hjelp.

BET tar sikte på å styrke autonomien til disse pasientene og øke deres evne til funksjonell selvregulering. 

Pasientens psykiske lidelse forstås primært som et resultat av at de prøver å unngå uønskede indre opplevelser. Gjennom behandlingen kan pasientene bli bevisst på hva som hindrer dem i å leve livet sitt slik de ønsker, samtidig som de får anledning til å utforske muligheter og utfordre seg selv sammen med terapeutene.

Behandlingsforløpet går gjennom fem faser, der den overordnede målsettingen er pasientens selvvalgte eksponering for de uønskede indre opplevelsene. Eksponeringserfaringer øker pasientens aksept for opplevelsene, som igjen reduserer behovet for å utøve dramatiske og skadelige handlinger.

BET-modellen ble utviklet på 1990-tallet av psykologspesialist Didrik Heggdal og er i systematisk bruk ved BET-seksjonen på Blakstad sykehus.

Kilde: fagartikkel i Sykepleien

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse