fbpx Helseforetakene brukte 1,3 milliarder kroner på konsulenter i fjor Hopp til hovedinnhold

Helseforetakene brukte 1,3 milliarder kroner på konsulenter i fjor

Bildet viser helseminister Jan Christian Vestre

Helseforetakene har brukt over 5 milliarder kroner på konsulenter de siste fem årene. Nesten en halv milliard har gått til IT-systemet Helseplattformen.

– Kostnader til konsulenter utgjør om lag 0,7 prosent av helseforetakenes driftskostnader i 2023, understreker helseminister Jan Christian Vestre (Ap) overfor Stortinget.

Frps Bård Hoksrud ba nylig helseministeren om å legge fram en samlet oversikt over konsulentbruken i helseforetakene. Oversikten, som kom fredag, viser følgende pengebruk på konsulenter i fjor:

* Helse Sør-Øst: 582 millioner kroner

* Helse Vest: 170 millioner kroner

* Helse Midt-Norge: 399 millioner kroner

* Helse Nord: 142 millioner kroner

* Totalt: 1293 millioner kroner

I løpet av de siste fem årene er det brukt 5,48 milliarder kroner totalt på konsulenter i helseforetakene.

Vestre: – Har tillit til foretakene

Helseministeren sier at han har tillit til at foretakene selv er i stand til å vurdere hvilken kompetanse de trenger for å løse oppgavene sine.

– Hvis de ikke har kompetansen i egne rekker, vil det alltid være en vurdering om det er hensiktsmessig og mulig å ansette folk med nødvendig kompetanse – eller om det er mer hensiktsmessig å kjøpe tjenestene for en begrenset tidsperiode, skriver Vestre i sitt svar.

Hoksrud ba også om å få vite hvor mye penger som er blitt brukt på konsulenter i forbindelse med det store IT-prosjektet Helseplattformen.

Innføringen av systemet har ført til mye trøbbel, og hele løsningen har fått mye kritikk.

I femårsperioden 2019–2023 er det brukt totalt 462,6 millioner kroner på Helseplattformen, ifølge svaret fra Vestre.

Konsulentkostnadene til Helseplattformen toppet seg i 2022 og 2023, da det ble brukt henholdsvis 140 og 207 millioner kroner.

– Den kraftige økningen i kostnader til eksterne konsulenttjenester fra 2021 til 2022 forklares med oppstart av innføring av Helseplattformen, skriver Vestre.

Økning totalt

Regjeringen lovet i Hurdalsplattformen å kutte konsulentbruken i staten etter at de tok over i 2021.

Tall Nettavisen nylig hentet fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ), viser imidlertid at de totale konsulentutgiftene i staten har økt mer enn prisstigningen i perioden 2021 til 2023.

Staten brukte om lag 37,8 milliarder kroner på konsulenter i 2023, mot 32,6 milliarder kroner i 2021, ifølge avisen.

2 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Frank Even Hagen

Sykepleier
5 months 3 weeks siden

Den gang Helseplattformen kom ble det lovet at problemene vi har hørt og lest om på Sjælland i Danmark (Sundhedsplatformen) nå var løst. Men googler man "Helseplattformen problemer løst", er det en veldig lang rekke artikler om problemer ved Helseplattformen som IKKE er løst. Vi skulle gjerne ha en pasientjournal, de ansattes verktøy i sykepleie og behandling, som var fortere, bedre og enklere. Som gav sikkerhet for at pasienten fikk riktig medisin, sikkerhet for å komme på poliklinikk og operasjon, som gjorde det enkelt å lage gode behandlingsplaner og frigav ressurser. I det hele tatt, var bedre og billigere enn DIPS som resten av Norge bruker idag. Tiden er gått, og man må spørre seg: Er det bedre, billigere og mer effektivt? Har det gjort hverdagen på jobb enklere for helsepersonell? Har det økt sikkerheten for pasientene? Jeg leser om låst adgang til journalen, om feil i medisinering, om økt ventelister og usikkerhet om man blir operert etter man er lastet ut av ventelistene mm. Og nå om høye utgifter til konsulenter! Er dette bare å kaste gode penger etter dårlige? Jeg savner å lese suksesshistorier i media om Helseplattformen. Kanskje det er noen som har prøvet DIPS og som så har måtte bruke Helseplattformen som kan bidra med gode historier?

Flemming Rasmussen

Sygeplejerske, psykolog
5 months 3 weeks siden

Jeg kan som dansker ikke bidrage med gode historier om Helseplattformen. Men jeg kan bidrage med dårlige historier om Sundhedsplatformen. F eks Overlæge Peter Marchmann har jeg lavet 11 små videoer med. Han brugte Sundhedsplatformen - og brugte meget krudt på ikke at føle sig hjulpet af den. Han måtte sige op. I den jysk-fynske Region som han flyttede til, implementerede de et andet system. Det lærte han hurtigt at kende, og fandt at det langt hen ad vejen understøttede hans lægegerning. Og jo altså modsat den oplevelse han havde med Sundhedsplatformen.
Her link til en af de 11 små videoer om hans oplevelser.
https://youtu.be/C29X0eOwK2U?si=OZnUQsrbctmzquS-

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse