fbpx Her gjør de narkotikaregnskapet på mobil: – Utrolig nok nybrottsarbeid Hopp til hovedinnhold

Her gjør de narkotikaregnskapet på mobil: – Utrolig nok nybrottsarbeid

Appen NarKontroll er utviklet ved Sykehuset Østfold

– Det er i grunnen merkelig at ikke noen har laget noe slikt før, sier Hanne-Guro Gellein Berg, som har vært med på å utvikle appen NarKontroll.

Reglene er strenge når det gjelder håndtering av vanedannende, reseptbelagte legemidler, såkalte A- og B-preparater. Helseinstitusjoner er pålagt å føre narkotikaregnskap med detaljerte krav til lagring, registrering og kontroll.

Tross noen tiår med digitale revolusjoner på mange områder gjøres dette fremdeles de aller fleste steder med penn og papir. 

Men ikke overalt. Et team ved Sykehuset Østfold har nemlig utviklet en app for slikt. 

Feil, slurv og misbruk

– Det hele startet med at noen kolleger og jeg snakket om hvorfor det ikke var en bedre måte å gjøre dette på.

Det forteller Hanne-Guro Gellein Berg, sykepleier og seksjonsleder for avdeling for kreft og blodsykdommer ved Sykehuset Østfold.

Riktignok var papirregnskapet velkjent, enkelt og raskt. Men det åpnet også for feil, slurv og misbruk. 

Signaturer kunne forfalskes og være vanskelige å lese. Utregninger ble gjort manuelt. Historikken var ikke søkbar, noe som gjorde det knotete å spore feil.

– Vi tenkte det måtte være mulig å gjøre dette sikrere og enklere. Med for eksempel en app, forteller Berg.

Tanken ble formulert i en e-post og sendt inn til sykehusets idébank, som raskt ga tommel opp.

Full utrulling

Et team bestående av Berg, prosesseier Saxe Dingstad, som også er sykepleier, og IT-rådgiver Glenn-David Lind satte i gang. 

I løpet av få måneder var appen klar til å testes ut. 

– Lind er vår dataguru. Han har laget løsninger for oss før, og det er utrolig hva han får til, skryter Berg.

Foreløpig har appen NarKontroll blitt testet ut ved fem pilotposter både innen psykiatri, kirurgi og kreft på Sykehuset Østfold. Hele psykiatrisk avdeling setter nå i gang med ordinær bruk, mens somatikk starter for fullt etter sommeren.

– Nå har vi fått signaler om at ledelsen ønsker full utrulling ved alle aktuelle avdelinger på sykehuset, forteller Berg.

Uventet bonus

Med appen skal ansatte kunne føre lovpålagt regnskap og kontroll med A- og B-preparater. Den skal også kunne fungere for C-preparater, noe ambulansetjenesten ved sykehuset har uttrykt ønske om.

Tæpping, skanning og koder brukes for sikker autentisering av preparater, ansatte og pasienter. Utregning av restbeholdning og bruk gjøres automatisk.

Løsningen skal ifølge utviklerne ivareta krav om regnskapsplikt, personvern, sikkerhet og dokumentasjon for narkotiske og vanedannende legemidler.

En uventet, men hyggelig bonus er tilbakemeldinger om at løsningen også oppleves som tidsbesparende.

– Det hadde vi ikke sett for oss, at noe kunne gå fortere enn å skrive en linje på et ark, sier Saxe Dingstad i en presentasjonsvideo for løsningen.

Appen NarKontroll er utviklet ved Sykehuset Østfold
Fakta
Dette krever forskriften

Lovpålagte krav for narkotikaregnskap er definert i forskrift om legemiddelhåndtering for virksomheter og helsepersonell som yter helsehjelp, nærmere bestemt i paragraf 9 – narkotikaregnskap og kontroll med legemidler i reseptgruppene A og B:

Virksomheten skal:

  • a. dokumentere alle mottak og uttak av legemidler i reseptgruppe A, herunder hva den enkelte pasient har fått av slike legemidler. Dokumentasjon skal være oppdatert til enhver tid og oppbevares i minst 5 år.
  • b. ha oversikt over alle mottak og uttak av legemidler i reseptgruppe B. Mottatt mengde skal sammenholdes med faktisk bruk på enhetsnivå.

– Mildt sagt påfallende

– Utrolig nok er dette nybrottsarbeid.

Det sier professor Anne Gerd Granås ved Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo.

– I dag holder jo enhver liten kiosk på hjørnet digital oversikt over varebeholdningen, mens i helsevesenet brukes fortsatt manuelle systemer med hullpermer og notatbøker.

Granås er også professor II ved Nasjonalt senter for e-helseforskning, og hun har vært aktiv i etableringen av et forskernettverk om digital legemiddelhåndtering.

– Vi som forsker på digitalisering av legemiddelhåndtering, har jo stusset på det vi ser ute på sykehus, sykehjem og hjemmetjenesten. Det er mildt sagt påfallende at ikke noe så viktig som kontroll med A- og B-preparater for lengst har blitt digitalisert og innlemmet i de større datasystemene.

– Risiko for svinn og feil

Nylig var Granås med på å arrangere et webinar med app-utviklerne fra Sykehuset Østfold.

Hun lot seg imponere.

– Dette er kjempeviktig arbeid og et flott prosjekt drevet frem av folk som jobber med dette i det daglige, sier hun.

Professoren understreker betydningen av gode og sikre rutiner på feltet.

– Med papirbaserte system er det alltid risiko for svinn og feil. I dagens gjennomdigitaliserte samfunn har dette gått ut på dato. Håndskrifter skal tolkes. Det blir fort regnefeil. Man skriver kanskje at medikamentet skal til «fru Hansen», men ikke fullstendig personnummer. 

Appen NarKontroll er utviklet ved Sykehuset Østfold

Potensielt kvantesprang

Granås påpeker at feil ikke bare gir ansatte merarbeid og frustrasjon. Det kan også gi grobunn for mistenkeliggjøring.

Ifølge tall fra Helsetilsynet mistet elleve sykepleiere autorisasjonen i fjor på grunn av legemiddeltyveri. Ytterligere 22 på grunn av rusmiddelbruk.

– Manuelle systemer åpner i større grad for juks, og vi vet dessverre at det forekommer, sier Granås.

Dette kan revolusjonere medikamenthåndteringen
Anne Gerd Granås

Hun mener den digitale løsningen fra Østfold utgjør et potensielt kvantesprang for medisinrommet.

– Dette kan revolusjonere medikamenthåndteringen, men med et visst forbehold: Løsningen må kunne integreres i andre systemer og helst bli del av en lukket legemiddelsløyfe.

Skal ikke tjene penger

Riktignok finnes det avanserte legemiddelkabinett som kan holde automatisk oversikt og kontroll, men Berg påpeker at dette er en langt mer kostbar løsning og noe de aller færreste i dag har tilgang til.

Appen ligger foreløpig skjult i App Store, men målet er at den på sikt vil gjøres tilgjengelig for alle som ønsker det. Flere har allerede meldt sin interesse.

– Den idealistiske tankegangen er at vi ikke skal tjene penger på dette, men gi en sikrere løsning som raskt kan tas i bruk i alt fra de minste kommuner til de største sykehus, sier Berg.

– Det er i grunnen merkelig at ikke noen har laget noe slikt før. Det sikkert mange som har tenkt tanken, men så vidt vi har kunnet finne ut, finnes det ikke noe tilsvarende i Norge i dag.

13 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Stig

Høgskulelektor
3 weeks 6 days siden

Og da sørger sjølsagt arbeidsgiver for at det er tilstrekkelig med mobiltelefoner tilgjengelig på avdelingen?

Saxe Dingstad

Fagutviklingsrådgiver
3 weeks 6 days siden

Ja, det må være en forutsetning. Det er i hver fall nok telefoner der NarKontroll er tatt i bruk ved Sykehuset Østfold Kalnes.

Silje Dahlen

Anestesisykepleier
3 weeks 6 days siden

Hei, blir dette testet ut i operasjonsavdelingen deres? Kunne være interessant å vite om det funker på vegne av anestesien

Saxe Dingstad

Fagutviklingsrådgiver
3 weeks 6 days siden

Arbeidsgruppen for NarKontroll vurderer at denne løsningen trolig er like aktuell på en spesialavdeling som anestesi/operasjon, som på døgnområder.
Et felles test-medisinrom i appen er tilgjengelig for alle sykepleiere/vernepleiere allerede. Det er fritt fram å teste her for alle som har tilgang.
NarKontroll skal testes og vurderes tas i bruk på alle enheter som har A- og B-preparater og rolletelefoner i SØ.
Nå breddes det i psykiatrisk avd., og til høsten ligger det an til ytterligere bredding på somatiske døgnområder. Godt mulig kan også anestesi/operasjon gå opp samtidig da.

Liv-Bente

Daglig leder
3 weeks 6 days siden

Hei, spennende utvikling. Er det mulig å få teste ut denne løsningen eksternt utenfor sykehuset?

Saxe Dingstad

Fagutviklingsrådgiver
3 weeks 6 days siden

Ikke enda. Sykehuset Østfold skal vurdere ulike former for samarbeid med eksterne virksomheter om deling av NarKontroll.
En avtale om det ligger nok noen måneder frem i tid. Først må det gjennomtestes også i stor skala og ved spesialavdelinger.
En del teknisk infrastruktur må dessuten ligge bakom. Det er ikke for hvem som helst å sette opp dette.

Liv Geithus

Sjukepleiar
3 weeks 6 days siden

Virka som ei super løysing! Eit kanskje litt dumt spørsmål, kva med sjølve kontrollen- det å telje tablettane, med to til stades - har ein klart å finne ei betre løysing på det også? Og samtidig vere innafor lova sine rammer?

Malene Lillebostad

Avdelingsleder
3 weeks 6 days siden

Kjempeflott nybrotsarbeid!! Om dere trenger en hjemmetjeneste til å være pilot må dere gjerne ta kontakt med meg i Aukra kommune.

Camilla WK

Fagutviklingssykepleier
3 weeks 5 days siden

I Danmark gjør man kontrollen i det medisinske system man allerede har ved å scanne legemidlene med håndholdt scanner tilknyttet computeren og så holder den regnskap. Man scanner sit ID kort for å identifisere seg.

Når man utleverer andre medisiner så scanner man legemiddelboksen og sit ID kort og da gjør conputeren dobbeltkontrollen. Det er også mer pasientsikkert da man skal scanne pasientarmband med avdelingens telefon for at sikre det er rette pasient. Da huket man av for de medisiner man gir og det blir synkronisert med computene. Dette var i 2015, så det er sikkert mer high-tech nå.

Thor Dalslåen

Spesialsykepleier
3 weeks 4 days siden

Hei
Vil det være mulig å også inkludere medikamenter, tabletter eller kapsler som ligger i blisterpakning eller løse i glass/boks ? Altså ikke som endose (i pose) Jobber i psykiatrien og mange av våre A og B preparater kommer IKKE som endoser...
Ellers virker dette som en kul og nyttig app !!
Og ja: Rart at ikke noen har kommet på dette tidligere...
Lykke til med videreutviklingen.

Bjørn Børresen

3 weeks 1 day siden

Er appen integrert med kurve/ Metavision, slik at medikasjonsdata følger pas gjennom forløpet, og slik at medikasjonsdta blir tilgjengelig sammen annen relevant klinisk info.?

anne

sykepleier
3 weeks siden

Gir appen også dobbelkontroll?

Sunniva Bakken

Sykepleier
1 week 3 days siden

Denne idéen kom jeg og syv andre studenter opp med når vi gikk sykepleierstudiet hos Høgskolen i Molde. NSF Møre og Romsdal la ut bilder av plakaten og produktet vårt på deres instagram, datert 18. november 2022. Jeg ble veldig sjokkert når jeg så denne artikkelen nå, da deres produkt har nøyaktig samme navn som idéen vår. Jeg har vanskeligheter med å tro at dette er ren tilfeldighet…

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse