fbpx Forsker: Disse sykepleierne får mye dårlig samvittighet Hopp til hovedinnhold

Forsker: Disse sykepleierne får mye dårlig samvittighet

Krysspress og mange nye oppgaver gir sykepleiere på sykehjem og i hjemmetjenesten dårlig samvittighet. Det har betydning for kvaliteten på omsorgen til pasientene, viser studie.

I arbeidet med doktorgradsavhandlingen sin har forsker og sykepleier Hilde Munkeby ved Nord universitet funnet ut at sykepleiere er mer utsatt for dårlig samvittighet enn andre yrkesgrupper.

– Å arbeide i sykehjem gir en høyere risiko enn å jobbe i hjemmebasert omsorg, sier Munkeby til Sykepleien.

Hun utdyper hva hun legger i dårlig samvittighet.

– Det innebærer første og fremst å svikte i å gi den omsorgen pasientene trenger, men også svikte kolleger og oppgaver sykepleiere har et spesielt ansvar for.

Årsaken til den dårlige samvittigheten er ifølge Munkeby ulike forventninger og stadig nye oppgaver som skaper et krysspress.

Samvittighetsstress

Hun mener også at sykepleiere får for lite rom til å bearbeide samvittighetsstresset, som hun kaller det.

Munkeby er fra Levanger og har 16 års klinisk erfaring fra institusjoner med eldre og avdeling for hjerneslag ved St. Olavs hospital i Trondheim. Siden 2007 har hun vært ansatt som lektor ved sykepleieutdanningen i Levanger ved Nord universitet.

Etter å ha gjennomført tre ulike studier konkluderer Munkeby med:

  • Dårlig samvittighet innebærer en belastning som sykepleiere eller andre pleiere ikke bør bære alene. Kompleksiteten i de etiske utfordringene i arbeidet bør anerkjennes. 
  • Dårlig samvittighet kan fungere som en ressurs i arbeidet med å opprettholde kvaliteten. 
  • Det er behov for en arena for etisk refleksjon i fellesskapet. Slik kan pleiere tematisere etikken i praksis og få begreper å kommunisere med for at pasientomsorgen skal bli god og til å leve med.

Forskeren har også innspill til hvordan man kan ta tak i samvittighetsstresset i utdanningen og praksis.

Viktig med refleksjonssamtaler

– Hvordan skal sykepleiere takle stor grad av samvittighetsstress?

– Både min og annen forskning viser er at ansatte har behov for å gi uttrykk for hva den dårlige samvittigheten handler om sammen med kolleger og med ledere. De bør ikke sitte alene med opplevelsen og håndteringen av dette. 

– Hva bør ledere gjøre for å begrense graden av stress? 

– Våre funn peker på at ledere bør lytte når ansatte forteller om dårlig samvittighet, fordi det kan gi en indikator på at kvaliteten på arbeidet ikke er god. Det vil si at omsorgen for pasientene ikke er god nok, eller at det er nødvendige oppgaver som ikke blir gjort. Dårlig samvittighet hos ansatte kan også være en indikator på utfordringer i arbeidsmiljøet. Ledere bør gi ansatte mulighet til fellesskap med hverandre, bygge team, utforske behov for avlastning og skape arena for å snakke om det som utløser dårlig samvittighet hos sykepleiere. 

– Er det noe pasientene og pårørende bør være oppmerksomme på? 

– Dårlig samvittighet vitner om at ansatte blir berørt av arbeidet og ønsker å opprettholde en etisk standard for det arbeidet de gir til pasientene, svarer Munkeby. 

Tidsklemma

– Du mener hovedårsaken til samvittighetsstress er mangel på tid. Hvordan kan man frigjøre tid for sykepleierne på sykehjem og i hjemmetjenesten? 

– Mangel på tid for kan skyldes et krysspress som sykepleiere står i i sin arbeidshverdag, som kan avhjelpes med klarere arbeidsfordeling mellom ansatte om arbeidsoppgaver og ansvarsområder. Det er nødvendig å skape aksept i arbeidsgruppen for at sykepleiere trenger tid til å utføre de oppgavene som de har et spesielt ansvar for. I tillegg er det nødvendig å ha kolleger som kjenner avdelingen og som har tilstrekkelig kompetanse til å utføre oppgaver etter faglige standarder.

Fakta
Funn i undersøkelsene

Hilde Munkeby har gjennomført tre studier, to kvalitative og en kvantitativ, relatert til dårlig samvittighet. Hun sier følgende gir sykepleiere dårlig samvittighet:

  • Mangel på tid.
  • Å bli utsatt for motstridende krav i jobben.
  • At jobben er så krevende at sykepleiere ikke klarer å engasjere seg i sine næreste så mye som de ønsker.
  • Å gi avkall på egne mål om å gi god pleie og omsorg.

De som er mest utsatt for å få dårlig samvittighet, er ifølge Munkeby enslige kvinner med omsorg for egne barn og sykepleiere som jobber skiftarbeid på sykehjem i kommuner med flere enn 10 000 innbyggere.

Kilde: Nord universitet

2 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Nina

Sykepleier
1 month siden

Dette visste vi alle fra før. Trenger ikke forskning på dette ærlig talt. Det som er av interesse er å fordele mindre arbeidsmengde pr ansatt og fokus på hvordan vi skal få til dette. Færre administrative ledere og mellomledere hadde gjort seg.

Gulvtråkker og

Sykepleier
1 month siden

Tror den dårlige samvittigheten ikke bare rammer sykepleiere, men også helsefagarbeidere på sykehjem. Vi er alle helsepersonell, men siden det tradisjonelt er mest kvinner som har jobbet med pleie blir det forventet at vi skal opptre som husmødre og utføre alle mulige slags trivielle oppgaver, som renhold, kjøkkenoppgaver, lagerarbeid, osv... På et sykehjem blir det automatisk forventet at alle skal bidra med disse oppgavene, inkludert sykepleiere, selv om det blir gjort flere forsøk å "renskjære" ansvarsområdene. Denne boksen er det mange som befinner seg i, inkludert oss selv, pasienter, pårørende og ledelse, ser ut som det er vanskelig å komme seg ut av den. Føler selv på at skuldrene hadde senket seg litt om jeg kunne brukt arbeidstiden min på rent helsefaglige og sykepleiefaglige ting.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse