Høyre og KrF reagerer kraftig på kunnskapsministerens utspill om sykepleierutdanningen
Forsknings- og høyere utdanningsminister, Oddmund Hoel, mener sykepleierutdanningen må bli mer jordnær. Langt fra alle er enig.
Forrige uke sa forsknings- og høyere utdanningsminister, Oddmund Hoel (Sp), i et intervju med Klassekampen at akademiseringen av blant annet sykepleierutdanningen har gått for langt. Han vil at profesjonsfagene skal bli mer «jordnære».
NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen, ble kraftig provosert av uttalelsen.
– Har vi en kunnskapsfiendtlig kunnskapsminister? spurte hun retorisk i et intervju med Sykepleien.
Nå får hun støtte fra Høyre og Kristelig Folkeparti.
– Helt utrolig
– Jeg reagerer kraftig på at regjeringen nå vil senke kravene i sykepleierutdanningen, sier Høyres helsepolitiske talsperson, Tone W. Trøen.
Høyre er, ifølge Trøen, helt tydelige på at den økende sykdomsbyrden og den aldrende befolkningen med komplekse behov skal møtes av en faglig sterk helsetjeneste.
– Å mene at en utdanning som består av 50 prosent praksis ute i alle deler av helsetjenesten, er for lite praksisnær, er helt utrolig, sier hun.
Ifølge henne har sykepleierne et stort faglig ansvar for pasienter og pårørende.
– Da er kombinasjonen av akademisk og praktisk utdanning helt avgjørende for å kunne utøve profesjonen sykepleie.
Trøen mener denne regjeringen med dette utspillet er villig til å kompromisse med kvalitet og kompetanse.
– Det er å gå i fullstendig feil retning og kan i ytterste konsekvens true pasientsikkerheten. Senkes kravene til sykepleierutdanningen, senkes også statusen og karriereveiene reduseres for sykepleiere. Det vil Høyre advare sterkt mot, sier hun.
– Skremmer studentene bort
Også Kristelig folkepartis Olaug Bollestad stiller seg kritisk til utspillet.
– Med disse endringene vil regjeringen skremme sykepleierstudentene ut av et flott yrke allerede før de er ferdig utdannet, hevder Bollestad.
Hun er selv sykepleier og er oppriktig bekymret for om dette betyr at studentene vil få mer av en praksis som ikke fungerer.
– Jeg hører fra flere studenter at de ofte blir en del av den daglige bemanningen i praksis, fremfor å få den opplæringen de har behov for. Dette burde regjeringen ha tatt tak i for lengst, sier hun.
Bollestad mener endringen regjeringen forslår, kan gå på bekostning av kunnskap.
– Fremtidens sykepleiere trenger den riktige utdanningen for å sikre trygge helsetjenester i fremtiden, sier hun.
0 Kommentarer