Gaver: Noe er greit å si ja takk til, men ikke alt
Noen sykehus er så heldige å ha gavmilde pasienter, pårørende eller «rike onkler» som åpner lommeboka for å vise sin takknemlighet.
Sykepleien skrev nylig om hvordan milliongaver skaper hodebry for Helgelandssykehuset Sykehuset var usikre på om de kunne ta imot to operasjonsroboter til 21 millioner innsamlede kroner.
Også andre sykehus opplever å få store eller små gaver fra pasienter og pårørende. Kan de si ja takk?
Sykepleien spurte helseforetakene om hvordan slikt blir håndtert.
Sørlandet sykehus: 500 000 kroner fra rik onkel
– Så langt har jeg funnet en gave på 500 000 gitt i 2020 til et doseplanleggingssystem til Senter for kreftbehandling ved SSHF, opplyser kommunikasjonssjef ved Sørlandet sykehus, Signy Svendsen.
Giver var norskamerikaneren og forretningsmannen Kenneth Torsøe.
UNN: Trond Mohn har gitt store gaver
Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) har ingen samlet oversikt over gaver.
– Gaver gis ofte direkte til konkrete avdelinger og håndteres av disse selv. Men hver avdeling skal føre en rutinemessig oversikt til intern bruk, opplyser kommunikasjonsrådgiver Per-Christian Johansen.
– Hvem er det som gjerne vil gi gaver til sykehuset?
– Det er ofte pårørende, slekt, venner, kollegaer som gir mindre gaver. Når det gjelder gaver som er testamentert til UNN, kan det være større beløp hvor giver kan ha klare føringer for hvordan gaven skal følges opp. Trond Mohn har eksempelvis gitt store gaver til UNN, skriver Johansen i en e-post til Sykepleien.
Trond Mohn er en norsk næringslivsleder som er kjent for å gi store summer til veldedige formål og forskning.
– Har dere noen tall for hvor mange gaver dere har fått de siste fem årene?
– Nei, ikke samlet. Men det er kommet tre større pengegaver til kreftforskning og ellers mange mindre beløp, gaver eller utstyr til enkeltavdelinger.
– Har dere prosedyrer for hvordan gaver til sykehuset skal håndteres?
– Ja, dette er nedfelt i en egen prosedyre som er utarbeidet av Forskings- og utdanningssenteret ved UNN, og vi har overordnede retningslinjer fra Helse Nord, opplyser Johansen.
Sykehuset Møre og Romsdal: Har takket nei
Helse Møre og Romsdal opplyser at de har mottatt pengegaver fra organisasjoner og foreninger til medisinsk-teknisk utstyr.
– Et eksempel er pengegave til PET-skanner og leveranse av to transportrespiratorer, opplyser kommunikasjonsrådgiver Jim Leander Hansen til Sykepleien.
Han sier det i all hovedsak er organisasjoner og foreninger som gir pengegaver til medisinsk teknisk utstyr.
– Vi har fått tilbud om dyrt medisinsk-teknisk utstyr fra leverandører med forutsetninger for bruk eller lokalisering. Det har vi avslått med hensyn til retningslinjene våre for mottak av gaver, skriver han i en e-post.
Omfanget av pengegaver til medisinsk-teknisk utstyr er lite, selv om beløp for den enkelte gave kan være høyt.
Også Helse Møre og Romsdal har prosedyrer for mottak av gaver.
Sykehuset Østfold: – Vi har så vidt jeg vet ikke tatt imot gaver vi føler vi har «brent» oss på
– De gavene sykehuset får, er ofte fra pårørende og fra bedrifter eller organisasjoner som gir gaver i form av leker, spill og interiør til barneavdelingen, kreftavdelingen og noen få andre avdelinger, opplyser fagdirektør ved Sykehuset Østfold, Helge Stene-Johansen.
Dersom noen ønsker å gi en pengesum, kan givere velge om dette skal gå til forskning, utsmykking, leker eller andre ting.
– Jeg vet ikke om noen gaver som har vært forutsatt skal gå til spesielt behandlingsutstyr, sier han.
Stene-Johansen opplyser til Sykepleien at de takker nei til gaver i form av brukte ting. Årsaken er først og fremst smittefare.
– Vi har så vidt jeg vet ikke tatt imot gaver som vi føler vi har «brent» oss på, legger han til.
Stene-Johansen sier at pengegaver settes på en egen konto, og at sykehuset har egne prosedyrer som skal følges når de mottar gaver.
Sykehuset Innlandet: Har ikke måttet takke nei
De fleste gavene Sykehuset Innlandet har mottatt, er ifølge informasjonsavdeling pengegaver, donasjoner eller arv til ulike avdelinger eller enheter fra privatpersoner.
– Det er gode rutiner for registrering av mottakelse og bruk av gavepenger, opplyser kommunikasjonsrådgiver Line Fuglehaug i en e-post til Sykepleien.
Sykehuset har mottatt pengegaver etter innsamlingsaksjoner til konkrete formål.
– Slike gaver har da inngått som del av finansieringen når sykehuset har foretatt de aktuelle investeringer, sier Fuglehaug.
Enkeltavdelinger i sykehusene mottar også med jevne mellomrom gaver fra ulike organisasjoner, som for eksempel hjertekompresjonsmaskiner til ambulansetjenesten, leker og spill til barneavdelinger.
Sykehuset Innlandet opplyser at de ikke funnet noen tilfeller hvor de har måttet takke nei til gaver de har fått.
– Men vi har mulighet til å si nei dersom gaver er i strid med regelverket knyttet til anbud, konkurranse, interessekonflikter eller at gaven medfører uforholdsmessige kostnader til drift vedlikehold, sier hun.
Ahus får mest små gaver
Regnskapssjef ved økonomiavdelingen på Ahus, Elin Holand, har oversikt over gaver som kommer inn til sykehuset. Hun vet ikke om gaver Ahus har måttet si nei takk til.
– Hvem er det som gjerne vil gi gaver til sykehuset?
– Det er sjeldent Akershus universitetssykehus får store gaver, sier Holand.
Hun sier at det i noen får tilfeller har hendt at pasienter eller pårørende takker for behandlingen de har fått ved å gi en gave.
– De fleste gavene vi får, er såkalte minnegaver etter begravelser, der pårørende ønsker donasjoner til sykehuset i stedet for blomster. I disse tilfellene er det snakk om relativt små beløp, sier hun.
Holand sier at sykehuset må takke nei til gaver som kommer med bindinger eller klare forventninger til bruken.
– Retningslinjene våre sier at habilitet i tvilstilfeller skal vurderes av divisjonsdirektøren i samarbeid med juridisk avdeling før man takker ja, sier hun.
– Har dere noen tall for hvor mange gaver dere har fått de siste fem årene?
– Vi har ingen konkrete tall på de mindre gavene. Ellers har vi fått to større gaver som det ikke var knyttet noen bindinger til og som var uproblematiske, sier hun.
– Har dere prosedyrer for hvordan gaver til sykehuset skal håndteres?
– Ja, i fullmaktsheftet vårt er det definert hvem som har lov til å akseptere gaver på vegne av sykehuset. Dette er basert på hvilket beløp gaven har. I heftet definerer vi også hvilke typer gaver som må forelegges til styret, sier Holand.
Regnskapssjefen forteller at sykehuset også har definert hva som er en gave og hva som er tilskudd til for eksempel forskning.
– Denne rutinen tar også for seg hvordan gavene og tilskuddene skal håndteres regnskapsmessig, samt hvem som kan godkjenne at man skal ta imot, sier hun.
0 Kommentarer