fbpx Kommunen vil sponse operasjonsrobot til 21 millioner – sykehuset er splittet Hopp til hovedinnhold

Kommunen vil sponse operasjonsrobot til 21 millioner – sykehuset er splittet

Bildet viser et operasjonsteam som bruker kikkhullskirurgi

Milliongaver skaper hodebry for Helgelandssykehuset.

Helgeland sykehusaksjon ønsker å samle inn penger til å skaffe Helgelandsykehuset Mo i Rana en operasjonsrobot. Samtidig ønsker Alstahaug kommune å bla opp for at også Helgelandssykehuset Sandnessjøen skal få en operasjonsrobot. Prislappen er 21 millioner kroner per robot.

– Hva slags robot er det snakk om?

– Det er snakk om to operasjonsroboter. Type robot er ikke nærmere spesifisert per nå, sier kommunikasjonssjef Mette Horsberg ved Helgelandssykehuset til Sykepleien.

Rana Blad omtalte saken først.

Økonomi, etikk og omstilling

Ledelsen ved Helgelandssykehuset synes initiativet er positivt, men de er usikre på om de kan ta imot gaven. Hvorfor det? tenker du kanskje.

– Det er mange sider ved en slik sak, og de er godt beskrevet i styresaken hvor dette ble diskutert 20. september, svarer kommunikasjonssjef Horsberg i en e-post.

Å få utstyr i gave byr på noen utfordringer:

Personell må læres opp, utstyret skal vedlikeholdes, og det trengs penger til å drifte utstyret.

For noen år tilbake var det for eksempel flere sykehus som mottok MR- og CT-maskiner fra «rike onkler». Problemet var at det ikke fantes penger til drift av utstyret, og det var heller ikke gitt at personalet hadde kompetansen som trengtes. Fagmiljøene er positive til gaven og ønsker å ta i bruk ny teknologi.

I styrepapirene kommer det frem at sykehuset også skal være forsiktig med å ta imot gaver med føringer om hvor de skal plasseres. Helse Nord holder i tillegg på med en omstilling som også kan tenkes å påvirke hvilke aktiviteter som skal gjøres hvor.

Tja takk til gave

– Har dere bestemt dere for hva dere vil gjøre?

– Nei, styret i Helgelandssykehuset har bedt om å få saken tilbake etter ytterligere saksbehandling, sier Horsberg.

– Får dere tilbud om mange gaver fra organisasjoner som dere må si nei til?

– Det er vanligvis ikke slik at sykehusene må takke nei. Vi følger Helse Nords «konsernbestemmelser for helseforetakenes håndtering av forhold til gaver, stiftelser, legater og fond», sier kommunikasjonssjefen.

Dette må du tenke på 

– Hva vil du si til organisasjoner eller enkeltpersoner som vil hjelpe sitt lokale sykehus, før de setter i gang med innsamlinger?

– Det vil være en fordel å gå i dialog med sykehusledelsen i forkant og underveis. På den måten sikrer man at gaven vil komme til nytte, og at den er mulig å ta imot, sier Horsberg.

Dersom det følger betingelser med, eller at gaven vil utløse utgifter for sykehuset, så vil den kunne bli vanskelig å ta imot.

– Mange sykehus setter nok pris på slike positive initiativ fra omgivelsene og vil gjerne være i stand til å ta imot, sier Horsberg.

Slik lyder vedtaket

Styret ved Helgelandssykehuset gjorde følgende vedtak 20. september:

1. Styret i Helgelandssykehuset HF ser meget positivt på initiativene fra Helgeland sykehusaksjon og Alstahaug kommune.

2. Styret ber administrasjonen gå i dialog med giverne for å belyse omfang, innhold og eventuelle premisser for gavene.

3. Styret ber administrasjonen etablere dialog med Helse Nord RHF i videre saksbehandling, jamfør liknende initiativ ved andre foretak i regionen.

4. Styret ber om at administrasjon kommer tilbake til styret i styremøtet i oktober 2023.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse