Vold mot ansatte
Vold og trusler er en utfordring for relasjonen mellom pasienter og helsepersonell i alle typer helsearbeid. Les mer om hvordan kunnskapsbasert opplæring av medarbeidere kan forebygge aggresjon og vold.
Et samlet fagmiljø står bak MAP-programmet for forebygging av vold
Gjennom programmet Møte med aggresjonsproblematikk (MAP) får de ansatte ved avdelinger som tar imot mennesker med ulike psykiske og fysiske plager, opplæring i å møte truende situasjoner på en hensiktsmessig måte.
Video: Vold mot ansatte på Dikemark: – Det er gjerne den tiden frem til utageringen som er verst
På regional sikkerhetsavdeling på Dikemark hadde de 89 tilfeller av vold, trusler eller utagerende atferd i 2021. For å gjøre det trygt på arbeidsplassen, trener personalet ofte på scenariotrening. Metodene de bruker er medisinsk simulering (SIM) og opplæringsprogrammet MAP.
– Trusler og vold i akuttpsykiatrien kan forebygges
Å forebygge de fleste hendelsene med vold og trusler og samtidig ha lite bruk av tvangsmidler er mulig, skriver fire ansatte på en lukket akuttpost ved Blakstad sykehus.
En miljøterapeut i psykisk helsevern er alltid på vakt og i beredskap
Miljøterapeuter i psykisk helsevern gir sine kollegaer æren for at de klarer å stå i jobben. De føler at kollegaene stiller opp for hverandre, og at de aldri er alene.
Bedre kommunikasjonsferdigheter kan forebygge vold og trusler
Det er utfordrende å opprettholde relasjonen til en pasient som skaper usikkerhet og redsel. Gode intervensjoner kan forebygge voldsepisoder og hjelpe pasienten med å regulere seg selv.
– Er du trygg på jobb?
– Mange som arbeider i helse- og sosialsektoren opplever vold, trusler og trakassering. Det er et problem som går ut over helsen, arbeidsmiljøet og sikkerheten til dem som rammes, skriver konfliktforskeren.
Simulering av truende situasjoner kan gi tryggere sykepleierstudenter
Praksisstudenter er sårbare i møte med aggresjonsproblematikk. Trening på deeskalering er i dag lite integrert i sykepleierutdanningen.