fbpx Tok oppfriskningskurs for sykepleiere Hopp til hovedinnhold

Tok oppfriskningskurs for sykepleiere

Bildet viser Isabelle Omland

Isabelle Omland hadde fire års pause fra klinisk arbeid. Etter et digitalt oppfriskningskurs i sykepleie ved Universitetet i Agder er hun i full jobb som hjemmesykepleier igjen.

Har du ikke praktisert som sykepleier på noen år og ønsker deg tilbake til yrket, eller trenger du bare litt ekstra faglig påfyll?

Da har Universitetet i Agder (UiA) et digitalt nettkurs som koster 950 kroner. Sykepleien har spurt alle utdanningsinstitusjonene i Norge, men ingen har et tilsvarende kurs.

Vil motivere sykepleiere tilbake

Kurset gir riktignok ingen studiepoeng og har dermed ingen eksamen eller vurdering, men du får et kursbevis etter å ha besvart en case-oppgave.

– Vi ønsker at deltakerne skal få frisket opp og gjerne tilført ny kunnskap. Vi er opptatt av at de prøver seg og leverer sine besvarelser. Kanskje klarer vi å motivere dem tilbake til arbeid som sykepleiere, sier førstelektor og faglig kontaktperson for kurset, Kjersti Marie Frivoll Johnsen, ved UiA.

De startet opp i september 2020, som en konsekvens av at koronapandemien ga et økt behov for sykepleiere. Men de har fortsatt etterpå, og har rundt 25–30 kursdeltakere to ganger i året, hver vår og høst. Grensen er satt til 50.

Det er ingen opptakskrav.

Bildet viser Grimstad campus
Fakta
​​​​​​​Oppfriskningskurset har tre moduler:

Modul 1:

  • Innføring i anatomi og fysiologi relatert til ABCDE.
  • Innføring i ABCDE-prinsipper for observasjon.
  • Pasientcase.
  • Hva er NEWS 2 og ISBAR?

Modul 2:

  • Innføring i sykepleieprosedyrer relatert til ABCDE.
  • Pasientcase.
  • Hvilke kliniske vurderinger av pasienten har du gjort?
  • Hvordan dokumenteres det som ikke er kommet frem i NEWS?

Modul 3:

  • Prosedyrer og retningslinjer rundt det generelle lovverket som er styrende for sykepleierens utøvelse av faget.

Tilbake i hjemmesykepleien

– Jeg tok kurset fordi det var lenge siden jeg hadde praktisert. I tillegg kjedet jeg meg litt og var litt rastløs da jeg var i svangerskapspermisjon, sier Isabelle Omland.

Hun tok kurset i februar i fjor, og har siden i høst vært tilbake i full jobb etter fire års pause fra klinisk arbeid i hjemmesykepleien i Flekkefjord.

Hun hadde først to år i en mellomlederstilling der hun satt på kontor, deretter to års svangerskapspermisjon.

– Det var et greit kurs. Vi fikk en case som var ganske aktuell: En kvinnelig pasient på sykehjem som var fin på dagen og ble dårligere på kvelden. Så måtte vi bruke ulike scoringsverktøy som NEWS og qSOFA, sier Omland.

– Ble bedre oppdatert

– Hva gjorde kurset for deg?

– Jeg ble bedre oppdatert. Jeg har jo det grunnleggende i hendene, men det var greit å bli påminnet om hva du skal se etter. I hjemmetjenesten bruker vi NEWS mye for å avdekke eller utelukke sepsis. Det er veldig greit å ha en felles forståelse når du skal kommunisere med fastlege, legevakt eller sykehus.

– Savnet du noe på kurset?

– Egentlig ikke. Vi lærte også mye om hjerte, lunger, respirasjon, blodtrykk og blodomløp.

– Men det krever litt selvdisiplin?

– Jeg hadde lyst å gjøre dette, og når jeg først satt meg ned med det, gikk det forholdsvis raskt. Jeg hadde lyst å fullføre. Modulene består både av tekst som vi må lese og filmer av forelesere. Alt er på norsk.

Da Omland kom tilbake på jobb, ga hun kursbeviset til lederen sin.

– Fikk du høyere lønn da?

– Nei, men arbeidsgiver oppfordrer mine kolleger som føler de trenger det, til å ta kurset.

bildet viser prosdyretrening

Ønsker en mer praktisk del 2

Nå jobber UiA med å utvikle en del 2 av oppfriskningskurset, som er mer praktisk.

– Dette kurset ønsker vi skal bestå av prosedyretrening lokalt ute i kommunene og i klinikklaboratoriene på campus, men vi har ikke fått finansiering til dette ennå, sier Tone Lunde Brekka, som er administrativ kontaktperson for oppfriskningskurset ved UiA.

Kurs med studiepoeng i Østfold

Høgskolen i Østfold tilbyr et 15 studiepoengs kurs i klinisk observasjons-, vurderings- og handlingskompetanse.

Det tas på deltid over 1 år og er for vernepleiere og sykepleiere som møter et økende antall geriatriske brukere med komplekse og sammensatte tilstander.

Poenget er å øke kompetansen for å avdekke og følge opp brukere med en forverret somatisk helsetilstand, samt øke ferdigheter i bruk av ulike digitale verktøy og helseteknologi.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Victor Valderaune

Prosjektmedarbeider/psyk spl/sexolog/universitetslektor
1 year 8 months siden

Så utrolig bra at det finnes slike muligheter! Håper flere benytter seg av mulighetene. Ikke alt handler om studiepoeng, dette er en økt sikkerhet for yrkesutøvelse!

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse