Apekopper er definert som meldings- og varslingspliktig sykdom
Leger, sykepleiere, jordmødre og tannleger som mistenker eller påviser et tilfelle, skal umiddelbart varsle kommunelegen.
Meldeplikten innebærer at helsetjenesten må nå varsle og melde eventuelle tilfeller av apekopper i Meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).
– Dette er viktig for å kunne oppdage smittetilfeller tidlig og raskt gjennomføre smitteoppsporing, sier Siri Feruglio, fungerende avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.
De fleste blir friske uten behandling
FHIs opplyser at de ikke har endret syn på alvorligheten av apekopper.
– Apekopper gir feber og utslett, og de fleste blir friske uten behandling. Men varslingsplikt vil gi helsemyndighetene i Norge mulighet til å raskt bidra med smittesporing, og meldingsplikt til MSIS vil gi helsemyndighetene oversikt over antall tilfeller i Norge, skriver FHI i en pressemelding.
Om å melde til MSIS
Alle svar for testing for apekopper skal sendes til MSIS-labdatabasen. Påviste apekopper skal meldes til MSIS-registeret i tråd med innholdet i forskriften.
Rekvirerende lege eller behandlende lege, skal i tillegg sende MSIS-klinikermelding til MSIS og til kommunelegen der pasienten bor og oppholder seg.
FHI har også laget en egen veileder for helsepersonell om smitteverntiltak knyttet til apekopper.
Varsling til kommunelege og FHI
I tillegg skal lege, sykepleier, jordmor eller tannlege som mistenker eller påviser et tilfelle, umiddelbart varsle kommunelegen, som så skal varsle videre til Folkehelseinstituttet.
Dersom kommunelegen ikke er tilgjengelig, kan helsepersonell ringe FHIs døgnåpne smittevernvakt på telefon 21 07 63 48.
0 Kommentarer