Helsedirektoratet: Fire kommuner melder om kritisk tilgang til helsepersonell
Dagens korona-nyheter.
Halvparten av norske kommuner rapporterer om betydelig belastet kapasitet i tilgang på helsepersonell. Det skriver Helsedirektoratet i sin ukesrapport for uke 4. (Publisert 13:33)
Fire kommuner melder om kritisk tilgang til helsepersonell som følge av sykdomsbelastning og høyt sykefravær. De fire kommunene er Stjørdal, Øygarden, Vennesla og Øvre Eiker.
Nesten halvparten av norske kommuner sier situasjonen er utfordrende. 335 kommuner har rapportert inn til Helsedirektoratet.
EMA godkjenner Pfizers koronapille (Publisert 15:35)
Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) har godkjent den Pfizer-produserte koronamedisinen Paxlovid til bruk i EU.
Pfizers koronapille blir dermed den første pillen som blir godkjent til bruk mot covid-19 i Europa.
EMA anbefaler at Paxlovid godkjennes til bruk i behandling av covid-19 i voksne som er i risikogruppe.
Pandemitoppen kan være nådd i deler av Europa (Publisert 13:57)
Toppen av koronapandemien kan være nådd i deler av Finland, særlig i hovedstadsområdet, mener finske helsemyndigheter. EU sier det samme om deler av Europa.
Det er imidlertid tydelige forskjeller mellom ulike områder i Finland, sa leder Otto Helve i det finske folkehelseinstituttet på en pressekonferanse torsdag.
Antall koronainnleggelser har gått tydelig ned de siste ukene. Fortsatt er smittepresset høyt i landet, men sykdommen synes å være mildere enn før, ifølge Liisa-Maria Voipio-Pulkki i helsedepartementet.
EUs helsekommissær Stella Kyriakides sier at toppen kan være nådd i noen EU-land, og legger til at den utstrakte bruken av oppfriskningsdoser allerede kan ha forhindret mellom 500 000 og 800 000 sykehusinnleggelser knyttet til omikronvarianten i EU.
– Men selv om toppen av smittebølgen ser ut til å ha blitt nådd nylig i noen medlemsland, er ikke pandemien over, understreker hun i en pressemelding fra det europeiske smittevernbyrået ECDC.
Mangel på hurtigtester i minst en uke til
Mangelen på hurtigtester vil vare i minst en uke til etter endringene i regimet. En av endringene måtte gjøres fordi det var umulig å skaffe nok PCR-tester. (Publisert 13:24)
Det mener iallfall Helsedirektoratet, som i et faglig råd til regjeringen som ble levert forrige uke, skriver at det ikke ville være mulig å få nok PCR-tester til landet for å håndtere omikronbølgen som nå slippes løs.
Anskaffelsestider gjør at det ville være umulig å skaffe nok PCR-tester til å håndtere smittebølgen i vinter, skriver direktoratet.
Det er derfor gjort endringer i testregimet, slik at en stor andel nordmenn ikke lenger må ta en PCR-test for å bekrefte positiv hurtigtest.
Langt større behov for tester
Det gjelder alle som har fått en oppfriskningsdose, samt dem som er fullvaksinert eller har vært smittet de siste tre månedene. Over 2,5 millioner har fått tre doser.
I tillegg til at nærkontakter nå kan teste seg ut av karantene med daglige selvtester, gjør det at det er blitt et langt større behov for hurtigtester.
Et regnestykke som er blitt mye omtalt, går på at en familie på fire der én er smittet, altså trenger 33 hurtigtester for å unngå karantene.
Oslo får halvparten av testene de skulle fått
Flere kommuner har varslet at det blir mangel på hurtigtester og har innført en prioritering av hvem som skal få utdelt slike. For dem som ikke får, er alternativet å kjøpe det privat for å slippe unna karantene.
I Oslo kommune er det opprettet et stort lager for selvtester på Ensjø, som distribueres bydeler, etater og øvrige virksomheter omfattet av gruppene som er prioritert for selvtester.
Kommunen opplyser at det blir testmangel i minst en uke til, ettersom leveransene neste uke kun blir på 700.000 tester, mot de rundt 1,5 millionene som var varslet fra Helsedirektoratet.
– Det er en mangel på selvtester, så vi følger de prioriteringsreglene for utdeling vi har fått fra direktoratet, sier Geir A. Gundersen, leder for infrastruktur, drift og logistikk i helseetaten, til NTB.
Prioriterer
Prioriteringslisten er slik at de som har symptomer eller er nærkontakter og også i samfunnskritiske eller -viktige yrker, vil få tester.
Når leveransen kommer opp på et normalnivå, regner Oslo med å kunne dele ut tester til alle som vil, ganske umiddelbart. Signalene Oslo har fått, er at de skal få nok tester fra uken som begynner 7. februar.
– Vi håper jo det, signalene er at det skal komme. Da håper vi at dette omfanget vil øke ganske fort, sier Gundersen.
Selve utdelingen av selvtestene sier han at går veldig bra. Det er opprettet flere hentepunkter rundt om i bydelene. Oslo har i tillegg kjøpt inn i overkant av 1,6 millioner selvtester på eget initiativ.
50 millioner tester
Situasjonen i Oslo er lik den i mange kommuner. I Trondheim er det for eksempel ventet at kommunen vil få 200.000 hurtigtester fredag. De forsvinner raskt hvis nærkontakter av smittede skal teste seg ut av karantene med daglige tester.
Helsedirektoratet skriver at det skal komme 50 millioner hurtigtester til landet i januar og februar.
I tillegg til mangelen på hurtigtester, mener flere at et slikt testregime som i stor grad baserer seg på at folk tester og registrerer seg selv, vil gjøre at langt mindre smitte fanges opp.
Det er også blitt påpekt at en positiv hurtigtest ikke gir deg status som beskyttet i koronasertifikatet.
Store koronalettelser på trappene neste uke (Publisert 08:57)
FHI anbefaler en rask nedtrapping av smitteverntiltakene. Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) varsler store lettelser.
– Jeg kan allerede nå varsle at vil bli betydelige lettelser, og disse vil bli kommunisert ut på en pressekonferanse i neste uke, sier Kjerkol i en skriftlig uttalelse til NTB.
Hun og regjeringen venter nå på faglige råd fra Folkehelseinstituttet (FHI), Helsedirektoratet og en ekspertgruppe som ledes av økonomiprofessor Steinar Holden.
– Denne gruppen gjør nå også en vurdering av tiltaksnivå og innretninger på tiltak og vil gi råd til regjeringen, sier Kjerkol.
En beslutning vil så bli tatt i regjering tidlig neste uke. Nøyaktig hvilken dag lettelsene vil komme, er det likevel for tidlig å si.
FHI anbefaler nedtrapping
Det tas samtidig forbehold om at de faglige rådene må vurderes grundig.
Men etter at FHI onsdag la fram en ny risikovurdering, regnes det som overveiende sannsynlig at det vil være rom for større lettelser.
I risikovurderingen anbefaler FHI at de fleste tiltakene mot epidemien gradvis kan trappes ned over kort tid.
FHI mener videre at tiltak for barn og unge bør fjernes først.
– Men vi mener at vi bør ha noe tiltak for å bremse litt på den epidemien vi ser for oss nå de nærmeste ukene, sier FHIs direktør Camilla Stoltenberg til NTB.
– Hvilken type tiltak bør vi beholde?
– Det vil jeg ikke gå inn på helt presist, men det er jo tiltak som vi kjenner godt.
Stoltenberg trekker likevel fram begrensninger for store arrangementer og bruk av munnbind som eksempler på tiltak som det kan være aktuelt å holde på.
Sammensatt begrunnelse
Bakteppet for den nye anbefalingen er sammensatt, forklarer FHI-sjefen.
Hun viser for det første til at den norske befolkningen nå har høy immunitet mot koronaviruset, både gjennom vaksinering og gjennom at mange har vært smittet.
– En annen viktig grunn er at denne varianten, omikron, som nå dominerer fullstendig, sprer seg så raskt at en del av de tiltakene vi har hatt, særlig knyttet til smittesporing og karantene, rett og slett ikke virker, sier Stoltenberg.
– Og så er det en tredje grunn, og det er kanskje den aller viktigste. Og det er at omikron, i hvert fall i en slik befolkning som vår, i liten grad gir alvorlig sykdom.
I risikovurderingen påpeker FHI samtidig at tiltakene koster mye, innskrenker friheten og for noen grupper sannsynligvis er verre enn epidemien ville vært.
Millioner kan bli smittet
FHIs modelleringer viser at smitten kan komme til å øke kraftig i noen uker til. Toppen ventes å komme i siste halvdel av februar eller første halvdel av mars.
Ifølge anslagene kan tre–fire millioner mennesker bli smittet i løpet av vinteren, hvorav 12.000–13.000 må på sykehus. Avhengig av tiltaksnivå kan det bli fra 25 til 300 nye sykehusinnleggelser og mellom 40.000 og 125.000 nye smittede per dag, ifølge FHI.
Men ifølge Stoltenberg er det neppe noen vei utenom: en forlengelse av tiltakene vil trolig bare bety at vi skyver problemene foran oss.
«Sterk bremsing av epidemien forskyver problemet ut i tid; det er i lengden vanskelig å unngå å bli smittet», skriver FHI.
Kjerkol sier hun føler seg trygg på veien videre. Antall innleggelser er stabilt, og få blir alvorlig syke, påpeker hun.
– Vi er mange som kjenner noen som er smittet nå, og flere vil det bli i ukene framover. Det høye smittenivået i samfunnet vårt vil gå utover bedrifter og velferdstjenester. Likevel mener vi det er riktig å gå i retning av å gjøre betydelige lettelser nå.
Byrådslederen i Oslo krever svar
Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo er også på banen onsdag og ber regjeringen om å åpne samfunnet igjen.
– Det er veldig viktig å si at folkehelse handler om så mye mer enn fravær av sykdom. Nå er det på tide å våge å ta livene våre tilbake. Veldig mange lever mye strengere enn de må. Folk trenger å leve og møtes og være sammen, sier han til VG.
Johansen mener at belastningen folk opplever nå, først og fremst handler om tiltakene, og ikke om smitte.
Pandemitoppen kan være nådd i deler av Finland (Publisert 13:22)
Toppen av koronapandemien kan være nådd i deler av Finland, særlig i hovedstadsområdet, mener finske helsemyndigheter.
Det er imidlertid tydelige forskjeller mellom ulike områder i Finland, sa leder Otto Helve i det finske folkehelseinstituttet på en pressekonferanse torsdag.
Antall koronainnleggelser har gått tydelig ned de siste ukene. Fortsatt er smittepresset høyt i landet, men sykdommen synes å være mildere enn før, sier Liisa-Maria Voipio-Pulkki i helsedepartementet.
Undersøkelse: Fire av ti eldre har følt seg sosialt isolert under pandemien (Publisert 09:50)
I en ny undersøkelse blant dem over 70 år svarer 38 prosent at de har opplevd sosial isolasjon under pandemien. For svært mange har isolasjonen vært belastende.
Av de 9391 som svarte på undersøkelsen som organisasjonen Aldring og helse har laget for Helsedirektoratet, svarte 82 prosent som opplevde dette som «noe belastende», mens 7 prosent svarte «svært belastende».
Kun 11 prosent har ikke opplevd isolasjonen som belastende.
Blant alle deltakerne var det 5 prosent som svarte at de føler seg sosialt isolert uavhengig av pandemien.
Opplevelsen av sosial isolasjon under pandemien er dermed åtte ganger høyere enn de som rapporterer å være sosialt isolert uavhengig av pandemien.
3805 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn (Publisert 09:02)
Det er registrert 3805 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 466 flere enn samme dag forrige uke, men 154 færre enn tirsdag.
Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 3275 smittede per dag.
Tidligere innebar testregimet at en større andel av befolkningen ble anbefalt å ta en PCR-test etter å ha testet positivt på selvtest. Omleggingene i testregimet har påvirket antallet registrerte tilfeller.
Smittetallene er for tiden jevnt høye over hele Oslo , og ingen bydeler peker seg voldsomt ut verken den ene eller den andre veien.
Smittetoppen i Oslo var 22. januar 2022 med 4568 tilfeller på ett døgn. Til sammen er 162 847 smittetilfeller registrert i Oslo siden mars 2020.
0 Kommentarer