fbpx Dobbelt koronatillegg til ansatte i kommunene Hopp til hovedinnhold
Siste nytt:

Dobbelt koronatillegg til ansatte i kommunene

Bildet viser koronavirus.

Her er dagens korona-nyheter. Saken oppdateres.

Sykepleierne i Kommune-Norge får ekstra koronatillegg (Publisert 14:41. Oppdatert 15:53)

KS har inngått en sentral avtale med arbeidstakerorganisasjonene som minst fordobler betalingen for ekstraarbeid under koronapandemien.

Ifølge KS åpner avtalen for å bruke merarbeid og overtid i større grad, slik at kommunene kan mobilisere arbeidskraft. Avtalen innebærer også at arbeidsgiver kan pålegge ansatte mer overtid.

– Ansatte og ledere i kommunene og fylkeskommunene har gjort, og gjør, en formidabel innsats under koronapandemien. Dessverre ser det ut til å bli behov for ekstraordinær innsats også i tiden som kommer. KS er glad for at partene har lyktes med å bli enige om en veldig god avtale, sier KS’ arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø.

Avtalen er inngått mellom KS og forbundene i LO, Unio, YS og Akademikerne.

Norsk Sykepleierforbund var innledningsvis de eneste som ikke hadde sluttet seg til avtalen, men i en e-post ved 14.30-tiden opplyser KS at også de ble med på overtid. Avtalen gjelder fra 20. desember 2021 og ut april 2022.

Leder i Fagforbundet, Mette Nord, sier bakgrunnen for den nye avtalen er den nye runden med nedstenging.

– Dette ønsket ingen. Folk har allerede stått på lenge og gitt masse over lang tid. Jeg kan ikke si noe annet enn at her gjelder det å bite tennene sammen og stå igjennom nok en stri tørn, sier hun i en pressemelding.

300 prosent for overtid i helgene

Avtalen gjelder fra i dag og ut april, og er signert de sentrale partene. Kommunene lokalt kan bruke avtalen ved behov, opplyser Unio på sine nettsider.

Hovedpunkter i avtalen:

  • For arbeid utover full stilling, erstatter avtalen overtidstilleggene i hovedtariffavtalen med et tillegg på 200 prosent. For overtidsarbeid på helge- og høytidsdager er tillegget 300 prosent.
  • Deltidsansatte får samme satser hvis de har mer enn 20 timer samlet arbeidstid i løpet av en uke.
  • Ledere som er unntatt fra overtidsbestemmelsene får i avtalen inntil 20 ekstra fridager i 2022. Disse kan også tas ut som ekstra daglønner.
  • Avtalen åpner for utvidete rammer for overtid og samlet arbeidstid ut over hovedreglene i arbeidsmiljøloven.
  • Undervisningspersonell får dobbel timelønn hvis de tar ekstra undervisning (vikartimer) som følge av koronarelatert fravær, eller gjør ekstra annet elevrettet arbeid, som økt inspeksjon eller særskilt oppfølging av enkeltelever.

Avtalen finner du her 

Alle over 18 skal få boosterdose (Publisert 14:25)

At alle over 18 år skal få tilbud om en oppfriskningsdose med koronavaksine innen februar, kom bardust på flere kommuner. I ettermiddag møter de statsråden.

Vaksinekoordinator Lajla Lyseggen i Lillestrøm kommune sier til VG at dette kom litt brått.

– Vi har møte med statsråden i ettermiddag, så da får vi jo mer detaljer. Men det skal holde hardt å klare dette, sier hun.

I Asker sier kommunikasjonsansvarlig Vibeke Lindeberg Sand at kommunen nå vaksinerer for harde livet de som er over 45 år, og at de må bruke dagen i dag på å finne ut av hvordan de skal løse regjeringens nye mål, som ble kjent søndag.

Ifølge VG skal kommunene ha et møte med helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol klokka 16 mandag ettermiddag. Møtet skal handle om detaljene rundt det nye vaksinasjonsmålet.

FHI: Anbefaler alle gravide å vaksinere seg (Publisert 13:46)

Gravide kvinner skal nå prioriteres for oppfriskningsdose når det har gått minst 4,5 måneder etter andre dose med koronavaksine.

– Vaksinasjon er det aller viktigste virkemiddelet gravide kvinner har for å beskytte seg mot alvorlig sykdom ved koronasmitte, og samtidig beskytte fosteret eller det nyfødte barnet, sier lege Fredrik Skår ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

FHI anbefaler alle gravide, deres partner og andre nære å vaksinere seg i svangerskapet. Dette gjelder også tilbudet om oppfriskningsdose.

Foreløpige tall viser at det under pandemien er meldt inn rundt 350 gravide som har hatt koronasykdom under svangerskapet eller ved fødselen.

Blant 183 gravide som testet positivt i 2021, ble 141 innlagt for fødsel eller annen behandling knyttet til svangerskapet, og 43 ble innlagt på grunn av covid-19, eller behandlet for covid-19 under oppholdet.

Ingen i den siste gruppen var fullvaksinert.

Graviditet er allerede ansett som en risikofaktor for alvorlig sykdom av covid-19, og gravide blir nå formelt inkludert som risikogruppe for alvorlig forløp.

Innlagte koronapasienter på sykehus øker (Publisert 12:23)

Mandag var 373 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på 17 pasienter fra dagen før.

75 av pasientene får respiratorbehandling, og 121 ligger på intensivavdeling.

Det er én flere på respirator og fire flere på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt mandag.

247 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse Sør-Øst, 72 er innlagt i Helse Vest, 33 er innlagt i Helse Midt-Norge, og 21 er innlagt i Helse Nord.

88 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse Sør-Øst, 16 er innlagt hos Helse Vest, elleve er innlagt hos Helse Midt-Norge, og seks er innlagt hos Helse Nord.

Siden februar i fjor har 350.424 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser mandagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

180 nye registrerte smittetilfeller i Bergen (Publisert 12:55)

Mandag ble det registrert 180 nye koronasmittede i Bergen. Det er 106 færre enn samme dag forrige uke.

De siste sju dagene er det registrert 2.378 tilfeller med koronasmitte i Bergen. Mandag ble det registrert 180 nye positive tester, melder kommunen. Det er 106 færre enn samme dag i forrige uke.

Tre av de smittede er beboere på sykehjem.

 Lavere smittetall kan skyldes at de smitteverntiltakene som nå er innført, har effekt i forhold til deltavirus, men vi er fortsatt bekymret for økt smittespredning dersom forekomsten av omikron øker, sier smittevernoverlege Marit Voltersvik.

22 personer er innlagt med covid-19 i Helse Bergen, samtlige på Haukeland sykehus. Av disse får seks personer intensivbehandling.

EMA skal vurdere godkjenning av nok en koronavaksine (Publisert 12:25. Oppdatert 14:14)

EUs legemiddelbyrå EMA godkjenner Novavax-vaksinen. EUs legemiddelbyrå EMA anbefaler at den amerikanske koronavaksinen Novavax formelt godkjennes for bruk i EU-landene.

Avgjørelsen ble tatt i et ekstraordinært møte mandag.

Novavax er nå den femte koronavaksinen som er i omløp i EU. EMAs godkjenning vil også gjelde for Norge.

Novavax bruker en mer tradisjonell vaksineteknologi som selskapet bak håper vil friste de som fremdeles nøler med å ta vaksinen.

EU har allerede signert en avtale om å kjøpe opptil 200 millioner doser av vaksinen.

Kjerkol besøkte Fredrikstad (Publisert 12:15)

Fredrikstad er første kommune ut til å få vaksineringsbistand fra Forsvaret. Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) besøkte mandag kommunen.

Det er kommunene selv som ber om hjelp til vaksinering fra Forsvaret ved behov. Mandag formiddag var de i full sving ved vaksinesenteret på Quality Hotell Fredrikstad.

I Fredrikstad er planen å kjøre to intensive dager med oppfriskningsdoser. Der jobber kommuneansatte, Røde Kors og Forsvaret side om side. Ambisjonen er å sette hele 140 vaksinedoser i timen, melder TV 2.

– Dette er litt utenom det vanlige. Vi er vernepliktige i saniteten, så vi øver vanligvis på stridsrelaterte oppgaver, sier Marie Raustøl Johansen fra Forsvaret til kanalen.

Oslo, Bergen, Trondheim, Alver, Askøy, Bjørnafjorden og Øygarden er blant kommunene som har bedt om vaksineringsbistand fra Forsvaret.

Det er spesielt mobile team som er ønsket, for eksempel vaksinasjonsbusser. Disse kan vaksinere utenfor kommunesentrene, også på kveldstid, og oppsøke skolene på dagtid.

Forsvaret har ti mobile vaksineringsteam i beredskap. Blir alle teamene satt inn i vaksineringen, kan de sette rundt 30.000 vaksinedoser i uken. Regjeringens mål er å vaksinere 400 000 per uke.

Behandlingsgarantien i Danmark kan settes på vent (Publisert 11:57)

Den danske Epidemikommissionen anbefaler i en innstilling til Folketinget å suspendere behandlingsgarantien som gir pasienter krav på behandling ved sykehus.

Samtidig vil de kommunene skal hjelpe til med behandlingen av pasienter som egentlig skulle vært på sykehus, erfarer Ritzau.

Folketinget skal ha et møte i forsamlingens epidemi-utvalg mandag ettermiddag, og støttepartiene SF og Enhedslisten ønsker en suspendering.

– Det handler om en nødssituasjon, vi må forhindre at sykehusene blir overbelastet, sier helsetalsperson for SF, Kristen Normann Andersen.

Smittetallene i Danmark har den siste tiden økt kraftig på grunn av omikronvarianten.

Smittede har gode antistoffnivåer (Publisert 09:59)

Personer som har hatt koronavirussykdom, har gode antistoffnivåer i kroppen ett år etter at de var smittet, viser en studie fra Sykehuset Sørlandet og Telemark.

Prosjektleder for studien, overlege Anne Kristin Møller Fell ved Sykehuset Telemark, sier til NRK at 96 prosent hadde gode nivåer av antistoffer i blodet ti til tolv måneder etter å ha gjennomgått covid-19.

400 personer som var koronasmittet i den første bølgen eller i desember 2020, deltok i studien, som er gjennomført på Sykehuset Sørlandet og Sykehuset Telemark.

Over halvparten av deltakerne i studien hadde de høyeste målbare antistoffnivået i både førstegangstesting og andregangstesting, som var ti til tolv måneder etter infeksjonen.

Tidligere studier fra Storbritannia og USA har vist at man kan være immun mot viruset i seks til åtte måneder etter å ha vært koronasyk.

De fleste som deltok i studien, var ikke alvorlig syke. Likevel ble det påvist antistoffer også hos dem.

– Det er viktig å få frem. Man vet jo at de som blir veldig, veldig syke, får høye antistoffnivåer. Så har man vært litt i tvil blant dem som blir mindre syke, sier Møller Fell til kanalen.

Fakta
1334 nye bekreftede omikrontilfeller

3394 tilfeller av omikronvarianten er påvist i Norge til nå. 1334 av dem ble påvist siden fredag. (Publisert 10:25)

Det melder FHI på sine nettsider.

Det første tilfellet av omikron i Norge ble påvist onsdag 1. desember 2021, fra prøver tatt siste uke i november. Totalt siden da er det funnet 3394 bekreftede tilfeller.

Funnene av påvist omikronsmitte er gjort i følgende fylker:

  • Agder: 343
  • Innlandet: 81
  • Møre og Romsdal: 12
  • Nordland: 10
  • Oslo: 1.475
  • Rogaland: 153
  • Troms og Finnmark: 35
  • Trøndelag: 66
  • Ukjent: 79
  • Vestfold og Telemark: 220
  • Vestland: 90
  • Viken: 830

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse