Vil gi helsearbeidere «stjernetillegg» for ekstravakter
KrF-leder Olaug Bollestad sier hun «skjønner så ufattelig godt at sykepleierne er slitne!» og tar nå til orde for å gi alle helsearbeidere «stjernetillegg» for å sikre kapasiteten.
I onsdagens spørretime på Stortinget spurte Bollestad statsminister Jonas Gahr Støre hva han ville gjøre for å sikre kapasitet i helsevesenet på kort sikt. I forlengelsen av dette, kom hun med en utfordring til helseminister Ingvild Kjerkol om å gi helsearbeidere et såkalt «stjernetillegg» grunnet det voldsomme presset de har stått i i snart to år.
– Et midlertidig «stjernetillegg» for alle som jobber ekstravakter, kan gi et positivt incentiv til helsearbeidere som har stått i unntakstilstand i snart 22 måneder, skrev Krf-lederen senere på sin Facebook-profil:
– Jeg skjønner så ufattelig godt at sykepleierne er slitne! Alarmen har gått for lengst. Helsevesenet har stått i en spagat i nesten to år nå, og selv superhelter blir slitne, skriver KrF-lederen.
Enormt press
Bollestad, som har bakgrunn som intensivsykepleier og leder på akuttmottak, viser til at hun selv har vært med å bruke et slikt tillegg for å «ta unna toppene i krevende perioder». Da var det snakk om et tillegg på 100 prosent og 150 kroner timen.
Under onsdagens spørretime på Stortinget viste Bollestad til det enorme presset som for tiden er på helsetjenestene.
Hun pekte på ulike tiltak som er ment å styrke kapasiteten på lang sikt – som å utdanne mer helsepersonell og øke intensivkapasiteten – men hun etterlyste samtidig tiltak som kunne bidra til også å sikre kapasiteten på kort sikt.
– Befolkningen trenger trygghet for å oppsøke helsetjenesten. Vi ser at flere lar være å søke hjelp, og det er viktig at de faktisk gjør det for da kan vi gjøre mer for dem, påpekte KrF-lederen.
– Virker hult
– Forslaget fra Bollestad virker hult, sier stortingsrepresentant for Sosialistisk Venstreparti, Marian Hussein, til Sykepleien.
– Hvorfor foreslo ikke KrF dette da de satt i regjering i både 2020 og første halvdel av 2021? Vi har levd med pandemien i snart to år.
Hussein minner Bollestad om at det er i lønnsforhandlinger i trepartssamarbeidet at lønnskompensasjon skal diskuteres, og at ansatte i mange sykehus har inngått lokale avtaler.
– Tiltaket hun foreslår, løser ikke krisen, sier Hussein.
– Jeg mener det helsevesenet først og fremst trenger nå og på sikt er å få økt grunnbemanning av alle profesjoner og roller slik at man klarer å dempe belastningen på helsepersonalet i siste ledd, sier Oslo-representanten, som selv har jobbet som vernepleier og er SVs medlem i helse- og omsorgskomiteen.
Frp vil ha lønnsløft
– Å gi en ekstra belønning for å jobbe ekstra kan være et godt insentiv for å heve kapasiteten på kort sikt, men det løser ikke hovedutfordringene vi har i helsevesenet, sier Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Bård Hoksrud til Sykepleien.
Han mener det viktigste er å sørge for en bedre grunnlønn og at det utdannes langt flere sykepleiere. Hoksrud tar videre til orde for at sykepleiere som videreutdanner, seg får full lønn under utdanningen mot at de forplikter seg å jobbe en del år i det offentlige.
– Det er på høy tid at vi gir helsearbeiderne et skikkelig lønnsløft. Derfor har Frp i vårt alternative statsbudsjett foreslått å øke lønna til sykepleiere og helsefagarbeidere med tre prosentpoeng utover ordinær lønnsvekst neste år, sier Hoksrud, som er andre nestleder i helse- og omsorgskomiteen.
– Vi har en enorm sykepleiermangel i Norge, og det har ført til at mange sliter seg ut fordi de må jobbe overtid eller ta ekstravakter som skyldes sykefravær blant utslitte kollegaer. Dette har vi særlig sett er et stort problem under pandemien, og slik kan vi virkelig ikke ha det lenger, sier Frp-politikeren.
– Vi må utdanne det helsepersonellet vi trenger selv i Norge, og sørge for å gi en høy nok lønn som sikrer at vi klarer å beholde, mobilisere og rekruttere flere hoder og hender.
0 Kommentarer