Jordmor ble dømt til ubetinget fengsel for å ha stjålet medisiner
Helsetilsynet opprettet en tilsynssak mot en jordmor etter at de fikk en henvendelse om at kolleger mistenkte at hun stjal medisiner, og hadde injisert opioider mens hun var på jobb.
Rusmisbruk er den hyppigste årsaken til at sykepleiere og annet helsepersonell mister sin autorisasjon. Selv om tallene er små med tanke på hvor mange som jobber i helsevesenet, er det alvorlig når det skjer.
– Vår jobb i Helsetilsynet er å bidra til at pasientsikkerheten ivaretas i helsetjenestene. Helsepersonell som har alvorlige rusproblemer, er til stor fare for kvalitet og sikkerhet i pasientbehandlingen. Det er årsaken til at vi som oftest tilbakekaller deres autorisasjon, slik at de ikke kan jobbe i helsevesenet – som i dette tilfellet med denne jordmoren, sier fagsjef i Helsetilsynet Tore Berg-Vingen.
Tyveri og misbruk
Helsetilsynet fikk saken på sitt bord fra Statsforvalteren (tidligere Fylkesmannen journ.anm.), som opplyste at en jordmor både hadde brukt og stjålet opioider på jobben – blant annet opioidet Oxycontin.
I tillegg mente arbeidsgiver at hun hadde stjålet ampuller med det narkotiske legemiddelet Sufenta, og at hun var påvirket av dette på jobb mens hun var i direkte pasientkontakt. Jordmoren jobbet i et vikariat ved det norske sykehuset gjennom et vikarbyrå.
Kollegaene reagerte
Ifølge tilsynsrapporten var det jordmorens kollegaer som først reagerte og fikk mistanke at jordmoren var ruspåvirket på en nattevakt hvor hun hadde direkte pasientarbeid.
Medisinregnskapet viste at det manglet 15–20 ampuller Sufenta fra medisinrommet. En av ampullene skal ha vært tatt under den aktuelle nattevakten. Både arbeidsgiver og kollegaer mente jordmoren hadde stålet de manglende ampullene.
I tilsynsrapporten står det:
«Personalet observerte at du, da du kom ut fra et cirka 20 minutters opphold på toalettet, hadde små pupiller og virket synlig beruset. Du hadde også på forespørsel vist frem albuer som viste tydelige tegn på intravenøse injeksjoner på begge armer. Du benektet overfor arbeidsgiver å ha tatt legemidler eller vært ruspåvirket på jobb.»
Politiet ble tilkalt
– Jordmoren hadde fått sin norske autorisasjon på grunnlag av sin danske autorisasjon, forteller Tore Berg-Vingen.
Det første Helsetilsynet gjorde, var å suspendere autorisasjonen til jordmoren mens de undersøkte saken. Helsetilsynet snakket både med jordmorens norske arbeidsgiver og kontaktet det danske helsetilsynet, (Styrelsen for Patientsikkerhed) for å høre om de hadde noen anmerkninger på jordmoren. Det hadde de.
– Vi fikk opplyst at hun hadde fått forbud mot å utøve faglig virksomhet som jordmor i Danmark. Årsaken var også der langvarig rusmisbruk, sier Berg-Vingen. (bilde over)
De danske myndighetene forklarte at jordmoren hadde hatt et stort forbruk av Oxycontin (opioid), og at hun i tillegg til den faste forskrivningen fra lege, hadde supplert med ytterligere Oxycontin.
– De danske myndighetene viste også til at jordmoren hadde utviklet en avhengighet av opioider, forteller han.
– Men dersom en dansk jordmor mister sin autorisasjon, skal hun ikke da automatisk også miste sin norske?
– Det er for så vidt riktig, men vi har litt forskjellige reaksjonsformer i de nordiske landene, sier Berg-Vingen og utdyper:
– I dette tilfellet hadde ikke jordmoren blitt fratatt sin danske autorisasjon, men fått den «midlertidig tilbaketrukket». Hadde danske myndigheter tilbakekalt hennes autorisasjon, ville den norske også blitt det. Nettopp fordi vi ønsker å hindre at helsepersonell som har mistet autorisasjonen i ett land, kan reise til et annet for å jobbe, sier han.
Ble dømt for tyveri
Siden jordmoren også hadde stjålet medisiner, ble saken anmeldt til politiet, som etter sine undersøkelser tiltalte jordmoren for tyveri.
– Vi fikk opplysninger fra politiet om at jordmoren ble funnet skyldig i tyveri og at hun ble dømt til ubetinget fengsel, sier Berg-Vingen.
På bakgrunn av alle de innsamlede opplysningene, bestemte Helsetilsynet å tilbakekalle hennes autorisasjon som jordmor.
– Jeg regner med hun også har mistet sin autorisasjon som sykepleier?
– Ja. Når det er snakk om rusavhengighet, så tilbakekaller vi som regel alle autorisasjonene en person har, bekrefter Berg-Vingen.
Helsetilsynets oppgave er som nevnt å ivareta pasientsikkerheten. Men for helsepersonell som har rusproblemer og som blir fratatt sin autorisasjon, kan det være en tragedie. De har ikke bare et rusproblem, men de har også mistet sitt levebrød.
– Hvordan følges personer som mister sin autorisasjon opp i etterkant?
– Det finnes ikke noe organisert opplegg som jeg vet om. Det er litt tilfeldig hvordan arbeidsgivere selv velger å følge opp. Noen er flinke til å få helsepersonell inn i AKAN-avtaler, mens andre steder får de sparken på dagen. Mitt inntrykk fra sakene jeg har vært involvert i, er at oppfølgingen er ulik fra arbeidsgiver til arbeidsgiver, sier Berg-Vingen.
Kan få autorisasjonen tilbake
Men alt håp er ikke ute selv om du mister din autorisasjon.
– Mange søker om å få den tilbake. For helsepersonell som har mistet autorisasjonen på grunn av rus, setter vi som krav at de må ha vært rusfrie i minst to år for å få den tilbake. Rusfrihet må kunne dokumenteres. Det gjør vi fordi vi vet at det er lett å få tilbakefall, sier han og legger til:
Jordmoren i denne saken injiserte sterke opiater, og hun stjal medisiner. Det gjør saken ekstra alvorlig.
– Når helsepersonell har kommet så langt at de injiserer, regner vi det som et alvorlig rusproblem. Da er det ikke uvanlig at vi setter som krav at personen må ha vært rusfri i mer enn to år, sier han.
0 Kommentarer