fbpx Rolig start i påskefjellet for Røde Kors Hopp til hovedinnhold

Rolig start i påskefjellet for Røde Kors

Cecilie Engum Blakkestad ser i kamera og har på seg Røde Kors-uniformen

Så langt i påsken har det vært halvparten så mange oppdrag for Røde Kors som på samme tid i fjor. – Men av erfaring vet vi at noe kommer til å skje. Derfor er vi her, sier sykepleieren som er i beredskap på fjellet for 17. året på rad.

Påsken har gjort sitt inntog og folk reiser til fjells. Ski, sol, snø og sjokolade skal nytes.

1200 frivillige fra Røde Kors er i påskeberedskap og utstasjonert ved over 150 vaktstasjoner og hytter i hele landet. De står klare når noen går seg bort eller skader seg.

– Beskytt deg mot sola, planlegg turene og si fra hvor du går. Ha med mat, drikke og varme klær og les skredvarsel, råder sykepleier Cecilie Engum Blakkestad (44), som er frivillig for 17. påske på rad.

Hun holder til på hovedsentralen til Røde Kors på Golsfjellet. Så langt i påsken har de der ikke trengt å rykke ut på noe.

– Vi vet det alltid er noen som kommer til å trenge hjelp, vi vet bare ikke når, sier sykepleieren.

50 aksjoner til nå

Denne påsken har det vært 50 aksjoner totalt i hele landet for Røde Kors. Det er under halvparten av hva det var på samme tid i fjor, da tallet var 110.

– Det kan være mange årsaker til det. Folk kan ha blitt mer forsiktige, men vi har også merket mindre utfart. Lokalt kan det være fordi det har vært en del vind og skarpt føre, sier Blakkestad.

Hun forteller at råtten snø og gjennomslagsføre preger fjellet i år.

Beskytt deg mot sola, planlegg turene og si fra hvor du går. Ha med mat, drikke og varme klær og les skredvarsel
Cecilie Engum Blakkestad, sykepleier og frivillig i Røde Kors

Ellers har 2017 vært et aktivt år for Røde Kors Hjelpekorps med 411 søk- og redningsoppdrag, opplyste de selv fredag før palmehelgen. Dette er på linje med fjoråret, som ble et rekordår med 1641 aksjoner totalt.

Bytter vakter for å være frivillig

Med 16 – snart 17 – påsker som frivillig bak seg, er det ikke vanskelig å skjønne at Blakkestad trives.

– Det gir meg veldig masse å være her på fjellet. Det er godt kameratskap, og vi gjør noe samfunnsnyttig samtidig som vi skaper enn super påske for oss selv, sier hun.

Blakkestad jobber til vanlig som anestesisykepleier ved Sykehuset Innlandet på Gjøvik.

– Ofrer du noe av din egen påske for å være frivillig?

– Nei, da hadde jeg ikke vært her! Jeg tar ut fridager og bytter vakter med kollegaer fordi de vet jeg vil være her. Så tar jeg heller og jobber 17. mai for dem, sier Blakkestad.

Familiens påskefeiring

Hun mener hun tar med seg erfaring fra begge sider i arbeidet mellom Røde Kors og sykehuset. Men Blakkestad merker at det er noe annet å jobbe utenfor sykehuset.

– Her har jeg stort sett bare et pledd og enkelt førstehjelpsutstyr, men man kommer veldig langt med et godt hjerte og gode hender.

– Det er sterkt å møte pasienter som ligger kalde ute. De blir ofte veldig takknemlige for at vi er der, fortsett hun.

Som vanlig har Blakkestad med seg barna på 12, 15 og 18 år opp på fjellet. De hjelper alle til.

Familien Blakkestad på en scooter

– De er veldig motiverte, og mange dager får Ipaden ligge helt i fred. 15-åringen min sa til meg: «Mamma, jeg tror vi har den beste påska». Det er viktig å sørge for at noen tar over når vi andre henger i et horn på veggen, sier Blakkestad og ler.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse