Deltidsstøtte til arbeidsgiver
Da det ble utlyst ni deltidsstillinger i hjemmetjenesten i Trysil, mente Fagforbundet at det var brudd på hovedtariffavtalen. Nå har Arbeidsretten tatt stilling.
I 2013 ga kommunestyret i Trysil hjemmel for å utvide bemanningen i hjemmetjenesten med 5,4 årsverk.
Ut fra dette ble det utlyst 9 deltidsstillinger.
Kommunen ønsket å benytte deltidsstillinger for å få turnusen til å gå opp.
De tillitsvalgte var ikke enige i dette, og Fagforbundet ville at det heller skulle utlyses en eller flere heltidsstillinger.
Hovedregel om heltid
Før jul møttes partene i Arbeidsretten. Trysil kommune og KS på arbeidsgiversiden, mot Fagforbundet og LO på arbeidstakersiden.
Tvisten sto om bestemmelsen i hovedtariffavtalen (HTA), som sier at det som hovedregel skal tilsettes i full stilling.
– Innenfor styringsretten
– KS forstår bestemmelsen slik at det er en plikt for arbeidsgiver til å vurdere om det kan tilsettes i heltid, sa KS-advokat Gry Brandshaug Dale til Fagbladet i oktober.
Hun prosederte saken for KS og Trysil kommune.
Hun sa videre at det i tillegg til denne vurderingsplikten som hovedregel foreligger en plikt til å drøfte når arbeidsgiver finner at det skal tilsettes i deltid. Og dersom arbeidsgiver finner at det må tilsettes i deltid på grunn av turnusplanlegging eller ressurssituasjonen for øvrig, ligger det innenfor arbeidsgivers styringsrett å bestemme det.
– Udekket, fast behov
Før saken kom opp i retten, ble det holdt forhandlingsmøter mellom partene.
Fagforbundet har blant annet argumentert for heltidsstillinger slik:
"Når det eksisterer et udekket, fast arbeidskraftsbehov (ekstravakter, diverse former for fravær, permisjoner, med mer) samtidig som det eksisterer, og/eller opprettes, en rekke deltidsstillinger, så plikter kommunen å lyse ut stillingene som hele stillinger for at hovedregelen om tilsetting i hele stillinger i HTA pkt. 2.3.1 første ledd om tilsetting i full stilling skal bli effektiv og få innhold."
Kommunen og KS frikjent
Dommen ble avsagt 20. desember.
Arbeidsretten var enstemmig: Trysil kommune og KS har ikke handlet i strid med hovedtariffavtalen.
Dommen kan ikke ankes.
Kjetil Edvardsen, Fagforbundets advokat, sier at dommen kunne fått stor betydning dersom LO/Fagforbundet hadde vunnet.
- Slik ble det ikke. Nå kan kommunene fortsette med sin omfattende deltidspraksis uten å komme i konflikt med akkurat denne tariffbestemmelsen, sier han til Sykepleien.
Det var både sykepleiere og helsefagarbeider-stillinger som ble utlyst som deltidsstillinger – men det var konkret helsefagarbeiderstillingene som var omtvistet i Arbeidsretten.
- Det er imidlertid den samme tariffbestemmelsen og vil få tilsvarende anvendelse uansett om det gjelder ufaglærte, helsefagarbeidere, sykepleiere, ergoterapeuter, leger eller hva det måtte være, sier han.
- Nødvendig med deltidsstillinger
Arbeidsretten skriver i dommen:
"Det fremgår av referatet fra møtet i ansettelsesutvalget 5. desember 2013 at arbeidsgiver viste til at årsverksrammen ble lyst ut «i henhold til bemanningsplan»."
Videre begrunner Arbeidsretten frifinnelsen slik:
"Ved oppsett av bemanningsplanen ble det foretatt en vurdering av arbeidssituasjonen, herunder behovet for kvelds-, natt- og helgearbeid. Det var en utfordring å få «turnusen til å gå opp» sett hen til frekvensen av helgearbeid, samt de ansattes rett til fridag i uke etter helgearbeid. Omsorgstjenestens ansvar for stell, pleie og tilsyn med hjemmeboende i en kommune med store avstander var en utfordring ved oppsett av bemanningsplaner, og det var relevant å se hen til dette når arbeidssituasjonen skulle vurderes.
På bakgrunn av situasjonen i desember 2013, er Arbeidsretten av den oppfatning at kommunen foretok en saklig og forsvarlig vurdering når den her kom til at det var nødvendig å utlyse og tilsette personer i stillinger ned til 50 %. Ut fra dette kan Arbeidsretten ikke se at kommunen har tilsidesatt sine tariffrettslige forpliktelser etter § 2 punkt 2.3.1."
0 Kommentarer