- Det mangler 3 milliarder
Eli Gunhild By er ikke fornøyd med statsbudsjettet:
- Dette forslaget gir ikke sykehusene det løftet de har behov for slik at befolkningen kan få et tilstrekkelig helsetilbud.
– Helseminister og omsorgsminister Bent Høie lovet å styrke sykehusøkonomien med 12 milliarder kroner ekstra over fire år i 2013. Dette var hans siste sjanse til å innfri valgløftet, men det mangler 3 milliarder kroner, sier forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund Eli Gunhild By i en pressemelding.
Hun mener budsjettforslaget ikke gir sykehusene det løftet de har behov for slik at befolkningen kan få et tilstrekkelig helsetilbud. Det legges heller ikke til rette for investeringer i kompetanse, utstyr, IKT og teknologi og bygg i en utstrekning som er nødvendig for å oppnå en effektiv og forsvarlig drift.
Store etterslep
– Det er store etterslep på bygg og utstyr, og det er mange eksempler på bygningsmasse som ikke er Norge verdig, sier By.
For at sykehusene skal ha penger til opprustning av bygningsmassen må det spares og effektiviseres, og By mener dette går utover pasientbehandlingen.
– Det er nå alvorlig syke mennesker som kjøper dyr behandling på private sykehus fordi de ikke får tilbudet på offentlige sykehus. Dette er starten på et todelt helsevesen, sier hun.
By påpeker også at de ansatte løper fortere og fortere, noe som både kan gå utover pasientsikkerheten og de ansattes helse.
Barn slipper egenandel
Regjeringen på sin side mener de legger frem et godt helsebudsjett. De foreslår balnt annet å fjerne egenandel for barn under 16 år slipper og at flere pasienter vil få lavere utgifter.
- Vi er opptatt å utjevne forskjeller i helsetjenesten. Barn som trenger fysioterapi, skal få det. Familiens økonomi skal ikke være avgjørende, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.
I tillegg foreslår regjeringen å senke egenandelen med 680 kroner til 1990 kroner for alle.
- Dette er et tiltak for alle, men vil særlig være positiv for dem med høye sykdomsutgifter, sier Bent Høie.
Den nye ordningen skal skje automatisk slik at pasienter skal slippe å sende inn kvitteringer for betalte egenandeler. Frikortet blir sendt automatisk når taket er nådd.
- Det vil være en stor forenkling for pasientene. Opp mot 17.000 personer med krav på refusjon sender ikke dette inn i dag. Det viser at dagens system er altfor tungvint, sier Høie.
Styrker sykehusene
Regjeringen foreslår å styrke sykehusene med 1888 millioner kroner i 2017. Disse pengene mener regjeringen vil gi en økning i total pasientbehandling på rundt 2,1 prosent
– Regjeringens budsjettforslag bidrar til å ruste sykehusene for fremtiden og til å redusere unødvendig venting for pasientene. Det er nødvendig for å skape pasientens helsetjeneste, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.
Redusert ventetid
I følge Bent Høie har regjeringens fire budsjetter ført til redusert ventetid for pasienter på på 11 dager og 56 000 færre pasienter står i helsekø.
Regjeringen ønsker i tillegg å fortsette satsningen på rusbehandling og psykisk helsevern. Den gylne regel om at dette området skal ha en årlig vekst som er høyere enn vanlig sykehusbehandling, videreføres. I budsjettet blir det forelått å bruke 5 millioner kroner til pakkeforløp innen psykisk helse og rus-området.
- I alt 22 forløp på området er planlagt utviklet og implementert innen 2020. Det er forutsatt et nært samarbeid med bruker- og pårørendeorganisasjoner, fagmiljøer og andre aktuelle samarbeidspartnere, melder regjeringen.
Regjeringen investeringer i sykehusene
Regjeringen foreslår å gi lån fire nye byggeprosjekter i 2017. De fire prosjektene har en samlet låneramme på rundt 8 millarder kroner. I 2017 skal det gis 363 millioner kroner i lån til prosjektene. Det betyr at regjeringen totalt vil gi 1566,8 millioner kroner i lån i 2017.
- Til sammen utgjør dette store sysselsettingstiltak. Dette sikrer jobber og gir trygghet til mange familier, sier Bent Høie i en pressemelding.
Disse prosjektene får lån:
- 80 millioner kroner til nytt psykiatribygg ved Sørlandet sykehus, med en låneramme på 567 millioner 2017-kroner, som utbetales i perioden 2017–2020.
- 175 millioner kroner til nytt sykehus i Stavanger, med en låneramme på 5 930 millioner 2017-kroner, som utbetales i perioden 2017–2023.
- 18 millioner kroner til oppgradering av sykehuset i Helse Førde, med en låneramme på 1 125 millioner 2017-kroner, som utbetales i perioden 2017–2025.
- 90 millioner kroner til oppgradering av sentralblokka ved Haukeland sjukehus i Helse Bergen, med en låneramme på 370 millioner 2017-kroner, som utbetales i perioden 2017–2020.
Økt trygghet, kapasitet og kvalitet i omsorgstjenestene
Regjeringen sier den vil ta et sterkere nasjonalt ansvar for å sikre trygge helse- og omsorgstjenester. Alle med omsorgsbehov skal få et godt tilbud, når de trenger det, lover regjeringen.
Fra 2021 skal det kun gis støtte til prosjekter som øker det totale antallet plasser. Det legges opp til en gradvis innfasing av den nye ordningen i 2017-2020.
-I tillegg til å bygge flere plasser, er det viktig å heve de ansattes kompetanse. Regjeringen vil skape en faglig sterk helse- og omsorgstjeneste som kan gi god helsehjelp og pleie. Vi foreslår derfor å styrke bevilgningene til grunn- og videreutdanning av ansatte med 40 millioner kroner. Det betyr at vi nå til sammen bruker 1,2 milliarder kroner på dette i 2017, sier Høie.
Andre tiltak:
- Regjeringen vil styrke tilbudet til personer med demens og deres pårørende. Som del av Demensplan 2020, legges det for 2017 legges til rette for om lag 750 flere dagaktivitetsplasser. Aktivitetstilbud gir mening og mestring for den enkelte og avlastning for pårørende.
- Regjeringen vil styrke den helsefaglige oppfølgingen av pasienter i helse- og omsorgstjenesten, og foreslår derfor å øke bevilgningen til Norsk laboratorievirksomhet utenfor sykehus (Noklus). Deltakelse i Noklus kan gi sikrere diagnostisering og redusere antall unødvendige legebesøk og risikoen for feilbehandling.
0 Kommentarer