fbpx Jubileumsboken Hopp til hovedinnhold

Jubileums­boken

Illustrasjonen viser en bok med et pent bånd hengende ned langs en side.

Mens arbeiderne fremstod som en masse, var funksjonærene individer.

Her fra går skibe het jubilumsboken til Bergen Mekaniske Versteder i 1955. Bedriften markerte på denne måten sitt 100-årsjubileum.

Det var her min far arbeidet fra han var 14 til han døde 63 år gammel. Hjemme hadde boken en sentral plass i bokhyllen. Boken ble viktig for meg. Særlig bildene.

Her fant jeg bilder av far, morfar, onkel og «filletante» som var bedriftsykepleier – og i en periode generalsekretær og fylkesleder i NSF. Jeg var stolt av å finne trykte bilder av slekten. Jeg måtte ha forstørrelsesglass for å kunne gjenkjenne dem på gruppebildene med opptil 100 mann. Far stod i nest bakerste rekke omgitt av andre tømrere og snekkere. De var alle i grovt arbeidstøy.

Boken synliggjør godt at det er forskjell på folk. Noe jeg skjønte tidlig i livet. Arbeiderne framstod som masse. Det var annerledes med funksjonærene. De fremstår som individer, er velkledde og pene i tøyet. Fire til seks i gruppebildet med plass til fullt navn i bildeteksten. Direktøren og styrets medlemmer har hver sitt bilde der de ser rett inn i kameraets linse, blir foreviget og trykket i stort opplag gitt som jubileumsgave til de ansatte.

På den måten havnet jubileumsboken i mine foreldres bokhylle og i mitt eget unge fang der jeg satt med forstørrelsesglass og gradvis skjønte at det er forskjell på folk - og at det ikke trenger å være sånn.

Denne kommentaren stod først på trykk i Sykepleien 3/2013.

Boken ble viktig for meg. Særlig bildene.
Karl-Henrik Nygaard

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse