fbpx – Mange begynner å bli slitne nå Hopp til hovedinnhold
Nytt sykehus på Kalnes i Østfold:

– Mange begynner å bli slitne nå

Ikke alt går på skinner ved det flunkende nye sykehuset i Østfold.

- På mandag kom Kongen. På tirsdag ble vi realitetsorientert, sier Karen Brasetvik, fylkesleder i NSF Østfold, og referer til et møte med tillitsvalgte sykepleiere ved sykehuset i forrige uke. 

Korridorpasienter, trange lokaler, teknikk som ikke virker som den skal og slitne ansatte kom opp under møtet.

Hovedverneombud ved sykehuset, Anne Dybdrodt, bekrefter at flyttingen har tatt på:

- Mange ansatte begynner nå å bli slitne. Mange har stilt opp mye i forkant, under og etter flyttingen. Avtalen er at vi skal kjøre med ekstra bemanning så lenge det er nødvendig etter flyttingen, sier Dybdrodt. 

Korridorpasienter skulle ikke forekomme 

Før flyttingen ble det sagt at sykehuset ikke skulle ha korridorpasienter, og alle skulle ha enerom.

En risikoanalyse viste imidlertid at Sykehuset Østfold ikke vil bli kvitt korridorpasientene sine da de flyttet fra Fredrikstad til Sarpsborg, ifølge NRK Østfold. Ledelsen forsikret da om at de ville gjøre alt for å forhindre korridorpasienter.

Vanskelig å skjerme

- Men allerede nå er det korridorpasienter, sier Brasetvik til Sykepleien.

- Sykepleiere fikk ikke ta med skjermbrett fra det gamle sykehuset, fordi det jo ikke skulle være korridorpasienter i det nye sykehuset. De første ukene har det altså manglet både skjermbrett og nattbord for korridorpasientene. 

Beklager

Sykehusledelsen er klar over korridorpasientene, og skjermbrett skal nå være på plass:

– Vi tar dette problemet på høyeste alvor, forsikrer viseadministrerende direktør Tore Krogstad tilSarpsborg Arbeiderblad.

Han beklager på det sterkeste overfor pasienter som er blitt lagt i korridorene på Kalnes.

– Korridorene er verken bygget eller innredet for å huse pasienter. I tillegg har vi flagget høyt og tydelig at vi ikke skal ha korridorpasienter på Kalnes, sier han til avisen.

– Det er satt inn flere ulike tiltak på flere nivåer for å unngå at pasienter må ligge på korridor. Vi håper å se veldig rask effekt av dette og at det kun vil være helt unntaksvis at pasienter må ligge noen timer på korridor, sier Anette Siebenherz, avdelingsrådgiver ved Sykehuset Østfolds avdeling for sykepleie.

Trangt og lav bemanning

Brasetvik sier at det på møtet med de tillitsvalgte ble uttrykt frustrasjon over liten plass:

- Det er i utgangspunktet bra at pasientene får enerom, men det har tatt mye areal, og arbeidsstasjonene oppleves av noen som trange, sier hun.

- Sykepleierne melder også om at de er for lavt bemannet. På et pasientrom med flere senger kunne de få oversikt over flere pasienter samtidig. Nå må de løpe fra rom til rom, sier hun.

Norsk sykepleierforbund var positive til å velge en sykehusmodell med enerom.

- Samtidig krever enerom mer bemanning enn flersengsrom. Det virker ikke som Sykehuset Østfold har tatt høyde for det, sier hun.

Hovedtillitsvalgt for sykepleierne ved sykehuset, Jane Ann Lindahl, bekrefter at sykepleierne melder om behov for oppbemanning når de har gått fra flersengsrom til ensengsrom.

- Bemanning vil bli evaluert etter noen måneder med drift, sier hun.

SØ: Skal spare gangtid

- Å ha kun ensengsrom gjør at man ikke får observert flere pasienter samtidig, slik vi hadde anledning til tidligere med flersengsrom,  sier avdelingsrådgiver Anette Siebenherz.

- Tun-konseptet med små enheter og arbeidsstasjon sentralt plassert bidrar til at man har bedre oversikt og er i nærheten av de pasientene man har ansvar for til enhver tid. Det er lagt vekt på å gjøre arbeidsstasjoner og nærlager praktiske, slik at man har det aller meste av det man trenger i umiddelbar nærhet og skal spare gangtid, sier hun.

Tekniske problemer

Det har også vært tekniske problemer i oppstarten:

Postrørsystemet fungerer ikke som det skal. Poenget var at det skulle gå raskere å sende blodprøvene, men det går ifølge Brasetvik rett og slett for fort, slik at blodprøvene blir ødelagt underveis. I påvente på at dette skal justeres, må ansatte frakte blodprøvene for egen maskin.

Tester rørpost

- Leverandøren fra Tyskland jobber iherdig med feilretting og justering av systemet,  sier teknologi- og IKT-direktør ved sykehuset, Terje Gårdsmoen.

Rørpostsystemet testes nå på nytt.

Vi vil gjøre en fortløpende vurdering i samarbeid med Prosjekt nytt østfoldsykehus (PNØ) når rørposten kan tas i bruk, sier Gårdsmoenog legger til at sykehuset har leid inn ekstra personell som ivaretar transport av prøver og svar inntil systemet er ok.

Store og små problemer

- Vi er selvsagt veldig glade for å ha fått nytt sykehus. Tiden var overmoden. Derfor har ansatte også hatt store forventninger til det nye sykehuset, sier Brasetvik, som karakteriserer noen av av utfordringene som «barnesykdommer».

- Jeg har tro på at mange av disse vil løses. På en del områder, som behov for mer areal til poliklinikker og arbeidsstasjoner og når det gjelder bemanning, trengs det større og varige tiltak. Godt vi har en stor tomt som tåler utbygging både i høyden og bredden, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse