Tett på Alzheimer
Fredag 9. desember har dokumentarfilmen "Min elskede" kinopremière i en rekke norske byer.
Filmen handler om Henry T. Olsen og Laila Lanes hverdag etter at Olsen ble rammet av Alzheimers sykdom. Siden premièren på Tromsø Internasjonale filmfestival i januar i år, har den blitt vist på en rekke festivaler i inn- og utland. På Nordiske filmdager i Lübeck ble den hedret med pris for beste dokumentar. Filmen har fått gode tilbakemeldinger både fra fagfolk som jobber med alzheimerpasienter og andre. Nå får et bredt publikum anledning til å se den.
Modig gjort
Norges tidligere fiskeriminister fikk stor oppmerksomhet da han sto frem som ble alzheimersyk i 2008. Regissør Hilde Korsæth beundrer motet Olsen og Lanes har vist ved å stå frem offentlig og er full av ærefrykt over å ha fått følge ekteparet med kamera fra oktober 2008 til oktober 2009.
– Jeg er imponert over Jan Henry og Laila som gjennom å stå frem har bidratt til å gi Alzheimer et ansikt, sier Korsæth.
Hun mener ekteparets åpenhet om Alzheimer også har bidratt til mindre stigmatisering.
– Alzheimer er en folkesykdom, 70 000 nordmenn lever med diagnosen demens. Sykdommen rammer høy og lav, vi vet om mange kjente personer som har vært rammet, men Henry er den første som har stått frem.
Kjærlighetshistorie
Som filmens tittel indikerer er dette først og fremst en kjærlighetsfilm. Korsæth sier hun ble rørt av kjærlighetshistorien mellom Olsen og Lanes, nettopp fordi den viser hvor skjørt og uforutsigbart livet er. Filmen følger ekteparet i hverdagen og viser hvordan sykdommen utvikler seg i løpet av et år. Olsen blir stadig dårligere og dette illustreres gjennom dagligdagse hendelser som at han skal koke vann til kaffen, men ikke finner vannet.
I tillegg er filmen et viktig faglig bidrag og skal blant annet vises på en internasjonal konferanse om Alzheimer i London. Korsæth har også fått tilbakemeldinger fra Helsedirektoratet og diverse organisasjoner som ønsker å bruke filmen som undervisnings- og informasjonsfilm, både for fagfolk og pårørende.
For sykepleiere
- Hva kan sykepleiere lære av å se filmen?
– Jeg tror filmen byr på gjenkjennelse samtidig som man lærer noe nytt. Vi følger Laila og Jan Henry hjemme og ute og kommer tett på de prøvelsene sykdommen medfører. Den gradvise byrden for pasientens nærmeste og de trivielle problemene som oppstår. Vi ser hvordan sykdommen utvikler seg, ikke bare i en retning, men også opp og ned. Innimellom er pasienten helt klar og andre ganger helt borte, forteller Korsæth.
Filmen setter også det manglende tilbudet til unge alzheimerpasienter på dagsordenen: Olsen var 51 år gammel da han fikk diagnosen og det finnes ingen adekvate tilbud til alzheimerpasienter i denne aldersgruppen.
Etisk dilemma
– Har det å lage filmen medført etiske dilemmaer?
– Ja, det etiske hensynet har vært en gjennomgående problemstilling mens vi lagde filmen. Jeg ba om tillit til å være nær Jan Henry og Laila når jeg skulle lage denne dokumentaren, og den tilliten fikk jeg. Men hvor nært og hvor lenge kameraet skulle gå var et stadig tilbakevendende spørsmål. Det var viktig å vise nok til å beskrive det menneskelige, men likevel ikke for mye.
0 Kommentarer