- Skammen er verre enn overgrepet
Pettersen har hatt hundrevis av voldsutsatte til samtaler og har skrevet doktoravhandling om skyld og skam. Det viser seg at skammen ofte oppleves som verre enn selve overgrepet.
- Krenkede barn blir skadde som voksne. Men hvis barna tidlig blir tatt hånd om, kan man unngå skammen, sier han.
- Incest er mer tabubelagt enn seksuelle overgrep. Særlig incest, overgrep av nær slekt, er vanskelig å etterforske.
Pettersen viser til at i 2007 ble 720 straffedømt for seksuelle overgrep, men bare to av dommene dreide seg om incest.
- Vi mangler gode metoder. En datter ønsker sjelden at far skal straffes. Det er fortsatt mye vi ikke vet.
Sykepleiere og barnevernsarbeidere må samarbeide mer, mener Pettersen.
Trenger mer kunnskap
Nå koordinerer Pettersen landets første videreutdanning om seksuelle overgrep mot barn. Den startet opp i høst på Høgskolen i Østfold. Studiet gir 30 studiepoeng og er tverrfaglig. Den største gruppen er sykepleiere.
Helse- og sosialsektoren trenger mer kunnskap for å avdekke og behandle overgrepene. Det er bakgrunnen for studiet som går over ett år og har 16 samlinger. I høst har det dreid seg om teori og forskning. Til våren blir temaet behandling og forebygging.
- Det er banebrytende å gjøre seksuelle overgrep til et akademisk tema, mener Pettersen.
Hva er best for barnet?
- Vi har mange spennende diskusjoner i klassen. Sykepleierne har hjelpeperspektivet: «Hva er best for barnet?» Barnevernet er mer opptatt av kontroll og beskyttelse: «Vi må ta barnet ut av hjemmet.»
Pettersen spør seg: Kan det være rom for å la barnet bli i hjemmet der overgriper er?
- Den tanken må inn i debatten. Dette prøves nå ut i flere land. Poenget er å prøve å ta vare på relasjonene i familien. Brutte bånd er ofte det verste for barnet.
Forbudte følelser
Barna kan ha opplevd overgrepene som positivt.
- Kanskje fikk de orgasme da de lå med faren. De likte det, men visste at det var forbudt. Skammen oppstår i møte med andre.
Følgene kan bli selvskading og spiseforstyrrelser.
- Skam fører til uførhet og arbeidsledighet. Det er dyrt for samfunnet.
Helsepersonell må få barna til å fortelle om skammen, for den vil de prøve å skjule. Det gjelder å bygge opp tillit. Så kan man begynne å jobbe med skammen og selvbildet.
- Nye aktiviteter og erfaringer kan øke selvbildet, og det reduserer skam. En spisevegrer som klarer å spise en skive med smør, oppdager at det ikke er farlig.
Skuffet over mødrene
Pettersen fant i doktorgradsarbeidet at skyld og skam ofte er den samme følelsen for dem som er utsatt for overgrep.
- De kan forstå rasjonelt at det som skjedde var et overgrep. Men så tenker de: «Det må være noe med meg, noe med min kropp, siden det var meg han valgte.»
Hans informanter snakket tre ganger så mye om mødrene som om overgriperne. Det at mor ikke beskyttet dem var mer traumatisk enn selve overgrepet.
- «Hun må ha visst det. Mamma sviktet», tenker de. Et godt tiltak er å forsøke å bedre relasjonen mellom mor og barn. Mor kan ha mange svar på barnets spørsmål.
- Hvorfor svikter mødrene?
- Ofte er de selv utsatt for overgrep. Kanskje mener de at det er tillatt: «Det er sånn menn er.» Overgrep kan gå i arv i familien i generasjoner.
Reflektert hjelper
Pettersen tror mange sykepleiere selv har vært utsatt for overgrep, uten at de har snakket om det.
- Uten et reflektert forhold til egne erfaringer, stenger de fort døren som hjelper. Men klarer de å snu sine erfaringer til noe positivt, kan de bli særdeles gode hjelpere.
Flere på studiet snakker åpent om at de selv har opplevd overgrep, og tar det med i diskusjonene i klassen. Men Pettersen understreker at de ikke skal bruke egne erfaringer på eksamen.
Vil hjelpe de unge
- Alle vet at overgrep skjer. Men vi er redd for å åpne øynene for det, sier sykepleier Izabela Arntzen, en av studentene.
Hun har arbeidet på ungdomspsykiatrisk seksjon på Veum, Sykehuset Østfold, i to år.
- Det var lite fordypning i psykiatri i grunnutdanningen. Det var ikke nok.
Arntzens unge pasienter kutter seg selv, har spiseforstyrrelser, er deprimerte og aggressive.
- Når pasientene kommer til oss, er de skjøre. Det er ikke lett å vite hva som er rette tilnærming. Ikke sjelden er problemet seksuelle overgrep. De jobber hardt for ikke å vise det, særlig når det gjelder incest. Skam og redsel blandes med mye kjærlighet. Barnet vil beskytte faren og familien
Utdanningen om seksuelle overgrep gjør at hun er blitt sikrere på meg selv.
- Jeg stiller nå andre spørsmål til behandlerne, og de hører på meg.
0 Kommentarer