- Vi gleder oss til å bli undervisningshjemmetjeneste!
Tromsø er en av de 19 kommunene i landet som denne uken fikk beskjed om at de har fått undervisningshjemmetjeneste (se fullstendig liste i saken lenger ned på nettsiden). I reine kroner betyr det en halv million i år og en halv million til neste år.
- Artig! Æ glær mæ, konstaterer enhetsleder ved Kvaløya hjemmetjeneste i Tromsø, Elin Albrigtsen, på telefon midt i ferien sin.
Det gjør også enhetsleder ved Nordøya hjemmetjeneste i Tromsø, Åshild Moen.
- Endelig skal vi få utvikle metoder for fagutvikling i hjemmetjenesten. Over tid har vi trodd mye, og praksisen har ikke alltid vært så kunnskapsbasert, sier hun på telefon fra kontoret.
To sikrer mangfold
De to enhetslederne gikk sammen om å søke om å bli undervisningshjemmetjeneste fordi de til sammen har et stort mangfold i utfordringene og tjenestene sine. Nordøya dekker halve Tromsø-øya og er derfor mer sentrumsnært enn Kvaløya som kan ha mer distriktsutfordringer. De to hjemmetjenestene har fra før et særlig fokus mot demens, yngre med demens samt yngre funksjonshemmede og psykisk utviklingshemmede. Dessuten har de natttpatrulje for hele byen samt dagsenter for eldre.
- Vi har et mangfold i alder og i tjenestetilbud som rommer hele spennet i omsorgstrappa. I tillegg har vi et bredt samarbeid med sykehuset og universitets- og høgskolemiljøet, sier Moen.
- Hva betyr det helt konkret for dere at dere nå har fått denne statusen?
- Det har gitt oss ei ny tru på at vi kan øke det faglige fokuset, og det trengs i denne tjenesten hvor det er gjort lite forskning fra før.
Vil ansette forskerkompetanse
Det første de skal gjøre, er å bruke noen av pengene til å rekruttere en eller to personer med forskningserfaring som kan være prosjektleder.
- Hvilke konkrete prosjekter skal dere i gang med?
- Det er så tidlig ennå, at det har vi ikke fått diskutert. Forhåpentligvis vil ideer poppe opp fra dem som jobber ute i tjenesten. Vi håper dette vil skape engasjement og satser på å ha en idédugnad på aktuelle prosjekter, sier Moen.
Hun tenker at undervisningshjemmetjenester passer som hånd i hanske med den varslede samhandlingsreformen.
- Reformen øker kravene både til kommunenes involvering og kompetanse hos helsepersonell. I tida vi lever i nå med mye stress på økonomi, blir det desto viktigere å holde kvalitetskravet oppe, sier Moen.
0 Kommentarer