– Det er veldig plagsomt
Huden til Else Dale lar henne aldri sove.
Else Dale klør. På beina og armene. I sengen om kvelden kjennes det som om hun har maur spaserende under huden. Hun har ikke sovet gjennom en natt på ti år.
Beskytter
Huden er kroppens kappe. Den beskytter mot ytre påvirkninger som kulde og mikrober. Den regulerer kroppens balanse av væske, elektrolytter og varme. Den lagrer energi og kommuniserer følelser. Blant annet.
Bretter vi huden ut, har den et omfang på mellom 1,5 og 2 kvadratmeter. På det tykkeste, som i håndflatene, 4 millimeter. På det tynneste, som på øyelokkene, en tredel millimeter.
Påvirker
Else Dale ser ned på beina sine. Peker på runde flekker av tørr, irritert og infisert hud. Flekker hun har klødd og gnidd på gjennom utallige søvnløse netter.
– Det er veldig plagsomt, sier hun.
– Det er ikke smittsomt og ikke farlig, men det påvirker meg veldig.
Betennelse
«Koke» eller «bruse opp». Det er den opprinnelige betydningen av ordet eksem. Eksem er, sammen med psoriasis, den vanligste hudlidelsen i Norge. Rundt 120 000 har psoriasis.
Eksem kjennetegnes av en kløende betennelsestilstand i øvre del av huden. Årsakene er forskjellige. Felles er den tørre, røde og flassende huden med små væskefylte blærer.
Smøring
For Else Dale begynte det for ti år siden.
– Det er godt jeg fikk det seint i livet, sier hun.
Det kom på beina først, så krøp det oppover. Legen så med en gang at det var eksem. Som de fleste andre med hudsykdom, håndterer hun eksemen selv hjemme. Hun smører og smører. Og smører. De siste årene har hun fått behandling på Rikshospitalet hvert halvår. I tre uker kommer hun for bading og smøring. Noen timer to eller tre ganger i uken. Denne gangen er hun så dårlig at hudlegen først ville legge henne inn. Men Dale er altfor travel, så de ble enige om å prøve poliklinisk behandling først.
Fiolett vann
– Nå er det klart.
Det gnistrer i fiolett. Inne på et av badene på Villa Derma, en av Rikshospitalets to poliklinikker for hud, er badevannet tilsatt kaliumpergamanat. Det er et stoff som virker desinfiserende på betent, væskende eksem.
Sykepleier Sara Johansen har gjort det klart etter legens forordning. Så ser hun at Dale kommer seg vel oppi. I 15 minutter skal hun sitte oppi karet. Mot slutten vil Johansen helle litt olje oppi, så ikke huden skal tørke ut. Etterpå smører hun. Da får Dale hjelp til å smøre alle de utilgjengelige stedene hun strever med til daglig. Hun synes det er deilig å komme hit. Og hun pleier å bli bedre etterpå.
– Men kvitt det blir jeg nok ikke.
Kronisk
Eksem, psoriasis og mange av de andre hudsykdommene er kroniske. For mange kan det være tungt å bære. Assisterende enhetsleder ved Villa Derma, Elisbeth Storheim, forteller at mange leter etter svar. De spør hvorfor de er blitt syke og hvordan de kan bli kvitt sykdommen. For sykepleierne er det en stor utfordring å hjelpe pasientene til å godta sykdommen.
– Vi motiverer dem til å være skipper på egen skute, forklarer hun.
– Å jobbe med hud handler mye om å veilede og undervise. Det er ganske mye pasientene kan gjøre selv. De kan smøre, bade og ta lys. Selv om det er kjedelig å holde på med, hjelper det de fleste. De har et valg, men det er klart de kan bli slitne innimellom. De fleste har også gode og dårlige perioder.
Takknemlig
Som leder har hun det luksusproblemet at sykepleierne ikke vil slutte. Det siste året har hun ansatt én i fast stilling.
– Det er et spesielt fag, sier hun.
– Variert og spesialisert.
Dessuten er det en takknemlig pasientgruppe å jobbe med.
– De er ikke kritisk syke, og vi ser ofte at de blir bedre. Ikke alle, men mange. De setter også stor pris på å få hjelp.
Småting
«Careless whisper» synger George Michael inne på et av badene. Radioen står ofte på. Hyggelig for de ansatte og avledende for pasientene. Kanskje de glemmer å klø seg?
– Vi kan late som vi gir litt spa-behandling, smiler sykepleier Sylvia Jansen.
To dager er gått siden Else Dale var her sist. Hun er klar for et nytt bad med kaliumpergamanat. Hun føler seg litt bedre. Når hun kler av seg, ser huden solbrun ut. Det er en bivirkning av badingen. Kaliumpergamanat farger hud og negler brunt.
– Neglene kan bli veldig stygge, sier Sylvia Jansen, som har badet denne morgenen.
– Et tips er å smøre neglene med vaselin eller bruke neglelakk før man bader.
Nettopp sånne praktiske småting peker Elisabeth Storheim på som viktige sykepleieroppgaver til hudpasienter.
Informasjon
– Småting som er gull verdt, sier hun.
Det kan være enkle tips som å smøre huden om kvelden så man sover bedre, og å bruke hansker om natten. Alt som kan hjelpe pasientene til å leve bedre med sykdommen. «Tv-tid er smøretid» er et mantra Sylvia Jansen stadig gjentar.
Forskning og erfaring viser at pasienter med psoriasis strever med å følge opp behandling. Det er ikke alltid resepter løses ut på apoteket. Derfor prøver Villa Derma nå ut egne sykepleierkonsultasjoner, der pasienten først har time hos lege med sykepleier til stede og så har time med bare sykepleieren for å gå gjennom informasjonen.
– Så langt har pasientene gitt veldig gode tilbakemeldinger, sier Elisabeth Storheim.
Tid
Sykepleier Sara Johansen er på badet når Else Dale kommer tilbake for tredje gang. Hun synes badingen gir god mulighet for pasientkontakt.
– Vi har tid til å snakke, sier hun.
– Og da blir det lettere å finne ut hva de egentlig trenger hjelp til. Badepasientene er ofte slitne. Vi snakker om hvordan de har det hjemme, hjelper dem til å finne krefter når de er lei av å gjøre alt selv.
Avlede
Else Dale retter på håret. Hendene er pakket inn i myke bomullshansker. Hudlegen har sett på sårene hennes og foreslått klibad neste gang. Hvetekli er kjent for å dempe kløe. Det har Dale aldri prøvd før. Hun håper det kan hjelpe. I mellomtiden skal hun hjem til sitt aktive pensjonistliv med barn, barnebarn og kurs i gyllenlær.
– Jeg må være i bevegelse, gjøre ting som avleder meg fra kløen.
Hun klør seg aldri ute blant folk.
Badene og smøringen på Villa Derma har hjulpet. Men sove gjennom natten får hun ikke.
– Man blir vant til å klø også, sier Else Dale. – Når man har klødd i mange år, klør man nesten automatisk. Det blir en vane.
Kilder: Store norske leksikon, Arne Langøen (red.): Sårbehandling og hudpleie, Gyldendal Akademisk, 2012, Norsk Helseinformatikk, Norsk Psoriasisforbund
0 Kommentarer