fbpx Gjenganger tatt for morfintyveri Hopp til hovedinnhold

Gjenganger tatt for morfintyveri

Minst 42 pasienter er berørt etter at en sykepleier ved Ahus i juni stjal morfin og etterfylte flaskene med annen væske. Helsetilsynet ber nå arbeidsgivere være påpasselige med referansesjekk ved ansettelser.

Den svenske sykepleieren var innleid gjennom et vikarbyrå. Hun hadde jobbet ved sykehuset i tre måneder da hun ble tatt.
Ahus politianmeldte forholdet. Sykepleieren ble arrestert, og politiet fant stjålne medisiner hjemme hos sykepleieren.

Alvorlig
Å stjele medisiner er en alvorlig handling. 

– Når sykepleieren prøver å skjule tyveriet gjennom å fylle en annen væske på flaskene, truer det pasientenes helse og det truer folks tillit til helsevesenet, sier direktør i SAFH, Per Haugum. 

Ahus sjekket at sykepleieren hadde norsk autorisasjon hos Statens Autorisasjonskontor (SAFH), og fant at alt var i orden. I etterkant er det kommet frem at sykepleieren har fått reaksjoner fra både svenske og norske myndigheter tidligere. Men arbeidsgiver finner ikke ut det i helsepersonellregisteret. Der får man kun opplysninger om vedkommende har autorisasjon, og eventuelle begrensninger.

Minstekrav
– Hvorfor får man ikke vite om sykepleiere har fått merknader og eller andre reaksjoner? 

– Et minstekrav når man ansetter folk, er å sjekke referanser. Arbeidsgivere kan også ta en telefon, eller sende en e-post til oss. 

Da får de vite om vedkommende har mottatt advarsler eller hatt andre tilsynssaker rettet mot seg. Er sykepleierne svenske, kan de ta en telefon til svenske myndigheter (HSAN eller Sosialstyrelsen) og få svar, sier avdelingsdirektør i Helsetilsynets avdeling for tilsynssaker, Gorm Are Grammeltvedt. 

Han påpeker også at når man leier sykepleiere gjennom byrå, bør forsikre seg om at de har sjekket sine ansatte. 

– Får man ikke forsikringer om at referansene fra i hvert fall siste arbeidsgiver er sjekket, bør man gjøre det selv, sier han. 

– Gjorde SAFH feil da de ga sykepleieren autorisasjon i 2006? 

– Vedtaket ble gjort med rette. Vi kontrollerte selvsagt at hun var autorisert i Sverige, og ikke hadde fått den innskrenket, sier direktør i SAFH, Per Haugum.

Rutiner
På grunn av denne saken er det blitt stilt spørsmål om rutinene hos SAFH er gode nok. 

– Hvilke rutiner har dere? 

– Tidligere sendte de nordiske myndighetene lister over tilbakekalte eller innskrenkede autorisasjoner til hverandre fire ganger i året. Det gjør vi fremdeles, men har de siste årene begynt å sende hverandre fortløpende kopier av alle enkeltvedtak som gjøres. På den måten blir vi raskere orientert om forhold rundt autorisasjonen. Meldingene går både til oss i SAFH – som bruker dem når vi vurderer søknader om autorisasjon – og til Statens helsetilsyn – som vurderer om meldingen skal lede til reaksjoner fra tilsynsmyndigheten i Norge, sier Haugum.

Helsetilsynet visste om prøvetid
1. juli ble Helsetilsynet varslet om at den svenske sykepleieren var underlagt prøvetid i Sverige. 24. juli ble det avslørt at hun hadde stjålet morfin ved Ahus.

Sykepleieren fikk svensk autorisasjon 31. januar 2005. Hun fikk norsk autorisasjon 10. april 2006. 

27. juni 2006 fikk sykepleieren autorisasjonen suspendert av Helsetilsynet. Årsaken var en sak som var knyttet til arbeidsforhold ved hjemmetjenesten i Rygge kommune. Suspensjonen ble forlenget i desember 2006. Saken ble avgjort, og endte med en advarsel til sykepleieren 20. juni 2007. Helsetilsynet informerte svenske myndigheter om saken og hvilken sykepleier den gjaldt, da vedtak om suspensjon ble fattet. 

15. april 2008 besluttet svenske myndigheter at hun skulle pålegges prøvetid under nærmere tilsyn i tre år ut fra informasjonen de hadde fått fra det norske Helsetilsynet. De svenske myndighetene hadde i tillegg innhentet mer informasjon om sykepleieren fra svenske arbeidsgivere. Det svenske pålegget om prøvetid førte ikke til innskrenkninger i autorisasjonen. 

1. juli 2008 ble norske myndigheter varslet om hennes svenske prøvetid. Rutinemessig tar Helsetilsynet kontakt med svenske myndigheter for å høre om årsaken til prøvetiden. 

Mens Helsetilsynet utreder saken får de 24. juli 2008 melding fra Ahus om at samme sykepleier hadde stjålet morfin og at det er åpnet tilsynssak mot vedkommende. 

1. august sendte Helsetilsynet melding til sykepleieren med frist for uttalelse i saken. Fristen har gått ut og hun har ikke svart. Helsetilsynet behandlet derfor saken med den informasjonen de har innhentet. 

Selv om det i skrivende stund ikke er fattet vedtak i denne saken, får Sykepleien bekreftet at sykepleieren mest sannsynlig får suspendert sin autorisasjon.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse