fbpx Forflytningskunst i praksis Hopp til hovedinnhold
Kandidat 1

Forflytningskunst i praksis

På Stabæktunet bo- og behandlingssenter har de lært seg å flytte pasienter uten å løfte. Sykefraværet er redusert fra 30 til 10 prosent.

Smartpris: Systematisk forflytningsopplæring
Idémakere: Synnøve Åserud, Grete Brandt og Janne Bjørnestøl, Stabæktunet bo- og behandlingssenter, Bærum

Bærum kommune har siden 2005 lært opp forflytningsveiledere basert på Per Halvor Lundes bok «Forflytningskunnskap». Nå har kommunen over hundre slike veiledere som formidler forflytningskunnskap til de forskjellige avdelingene.

Arbeidet har møtt motstand og hatt varierende resultat. Men ved en avdeling på Stabæktunet bo- og behandlingssenter ble det hele implementert på en ekstra
god måte, takket være tidligere avdelingssykepleier Synnøve Åserud og de to hjelpepleierne Grete Brandt og Janne Bjørnestøl. De laget et pågående prosjekt kalt «Fra rødt til grønt».


Forflytningskunnskap

Forflytningskunnskap er en metode utviklet fra 1000 år gammel forflytningskunst der helsepersonellet samarbeider med pasienten og bruker pasientens krefter når de flytter.

- Det er mer skliing, rulling, draing og trekking enn løfting, forklarer kommunens faglige rådgiver Kari Kongshavn, som har foreslått prosjektet til smartprisen.


Dette ble gjort

De søkte tilretteleggingstilskudd hos Nav og bestilte T-skjorter med påskriften «Fra rødt til grønt». Hver beboer fikk en egen verktøypose sydd av gammelt putetrekk. Her oppbevares ulike midler som trengs til forflytning, blant annet sklilaken og strømpepåtrekkere.

De laget en intern opplæringsplan for smågrupper, der også nattevakten ble husket. Fotografier av forflytningsmetoder ble hengt opp på tavla.


Resultat

Sykefraværet sank fra 30 til 10 prosent, og evalueringer viser at personalet er mindre slitne i rygg og armer. Morgenstellet går raskere, og både beboere og ansatte er blidere og mer fornøyde. Beboerne ber nå om å bli stelt av dem som kan forflytning. I tillegg økte samarbeidet på avdelingen. Turnover er fortsatt høy og nye ansatte må stadig innlemmes i konseptet. I perioder med mye vikarer, blir det mindre forflytningsopplæring. Da stiger sykefraværet. Planen videre er at avdelingslederen lager et system for hvem som har fått forflytningsopplæring basert på en sjekkliste den enkelte ansatte får utdelt. De ønsker også å dele erfaringen med andre avdelinger, kommuner og eventuelt helseforetak.

Gi din stemme.








0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse